Autismus v rodině - dělají se nastávajícím maminkám nějaká speciální vyšetření?

petyk88
12. lis 2018

Zdravím všechny maminky i nastávající maminky, ráda bych se zeptala, jestli jste musely podstupovat nějaká speciální vyšetření v případě, že se u vás v rodině vyskytuje autismus, příp. zda jste byly nějak více sledované? Máme v rodině tří případy autismu, moje sestra má autistického chlapce a moje sestřenice obě dvě děti. Díky.

emamaira
12. lis 2018

Ahoj, můj bratr má autistickeho chlapce, všude jsem hlásila, ale víc sledovaná jsem nebyla. Ono ani není co sledovat, neví se, co autismus způsobuje. Z jiného důvodu jsem byla i na amniocenteze, ani geneticka to nijak neřešila.

ivular
12. lis 2018

Porucha autistického spektra není diagnostikovatelná prenatálně. Osobně bych řekla, že ani u těžkých případů nepoznáte projevy dříve, než cca v půl roce věku dítěte.

rousse
12. lis 2018

přesně, jak píše @ivular - tohle nemáte možnost diagnostikovat před porodem a běžné případy se dají podchytit až tak kolem 2. roku...neví se příčina - resp. jich je uváděno strašně moc, ale primární původce většinou znám není... a pokud má váš bratr autistu, tak to rozhodně neznamená, že vy ho porodíte také...nemyslím si, že by autismus bylo postižení nějak výrazně podmíněno geneticky. Nehrotila bych to, vyklidnila bych se a zapomněla na to a nepřipouštěla si to🙂 já třeba brala celé těhotenství hodně silná antiepileptika, která užíváním v těhotenství můžou způsobovat závažné rozštěpové vady neurální trubice a častěji ještě poruchy autistického spektra dítěte.... malá se narodila naprosto v pořádku a co se autismu týče jsem naprosto klidná, protože to u ní opravdu nepozoruji.