icon

BERA vyšetření v pořádku. Může i tak dítě špatně slyšet?

uzivatelkapetra
26. bře 2025

Ahoj,
Dceři se po narození nedařilo naměřit otoakustické emise, proto byla na Bera vyšetření a pak o pár měsíců později a vše bylo v pořádku. Je možné, že i přes to neslyší dobře?
Dnes jí jsou dva roky, mluvení je pořád bída, ale to mě ani tak neznepokojuje. Když je třeba ve vedlejší místnosti, tak jí v obýváku pustíme nahlas její oblíbené písničky na YT a ona prostě nic, nechápe proč na ní koukáme jaktože nejde. A celkově je buď vrcholný ignorant, anebo hůř slyší.

pipi_puncocha
26. bře 2025

Určitě může špatně slyšet. Nevím, kde vám to BERA vyšetření dělali, ale musí na to být dodrženy specifické podmínky, tj zavřené oči, žádné zvuky z okolí - u malého dítěte tedy buď ve spánku nebo v krátké narkóze. Zopakovala bych to.

uzivatelkapetra
autor
26. bře 2025

@pipi_puncocha bylo to ve fakultce v Ostravě a kojila jsem u toho, podruhé myslím ležela na přebalovacím pultu a koukala na hračky nad sebou

pipi_puncocha
26. bře 2025

@uzivatelkapetra napíšu zprávu

cilkat
26. bře 2025

Jednak sluch může "odejít" postupně. Druhak BERA sice skutečně potvrdí, že zvuk došel až do mozku, ale už ne, že byl nějak funkčně zpracován.
Mám dítě s vývojovou disfazií. Ještě kolem čtyř let prakticky nereagoval na zvuky, pokud nebyly v jeho těsné blízkosti (např. miluje vlaky, ale jít se podívat ke kolejím, když cinkají závory, se naučil až od mladšího bráchy). Slyší úplně normálně, ale prostě zvuky nevyhodnocuje, pokud nejsou 'v dosahu'. Postupně se to učí, ale není to pro něj "přirozené" (je to o zrání mozku).