Brýle u dětí - jak často doktor vystaví novou žádanku?

petrajurinova
9. srp 2013

Je tady někdo, jehož dítě nosí brýle? Zajímalo by mě, jak často lékař vystaví žádanku na nové brýle a jestli je to závislé jen na zhoršování oční vady, nebo třeba bere lékař v potaz i to, že dítě potřebuje nové brýle protože roste a ty původní začínají být malé.
Taky by mě zajímala cena brýlí pro cca 12 až 13 let staré dítě.

majatob
9. srp 2013

mám pocit, že doktorka říkala, že nárok na brýle je jednou za rok. A za brýlky pro malinkýho 2 letýho škvrčka jsme platili 1500, takže u větších bych počítala někde mezi 2-3 tisíci..ale třeba poradí ještě někdo jiný 🙂

baris
9. srp 2013

@petrajurinova žádanku na brýle ti klidně vystaví co půl roku - pokud budou zničené či se zhorší oční vada. Jde jen o to, že od pojišťovny máš nárok co 2 roky na finanční podporu (cca necelé 200kč, takže prd 😠 ).

Cena brýli se odvíjí od oční vady (jen zhoršené vidění, zda jen na čtení či na dálku, má astigmatismus ...) zda necháš dát i skla (plast), co se na UV záření ztmavuje .... Takže od 2 tisíc až po nekonečno není problém.

Chce to zajít do optiky a podívat se. Obručky seženež od 1000 po 10 000kč (i dráž), dále připlácíš za tvrzené sklo (ne obyčejné sklo - aby se dítě neporanilo při zničení brýlí), za ztečení při vyšších dioptrií se taky připlácí, za tónovaná skla taky ... A pak to šplhá nahoru.

Každopádně bych na brýli moc nešetřila - jde o to, aby pořádně seděly, nikde netlačily, nepadaly .... Pokud je má na dálku - počítej s kratší životností - těch brýlí. Rychleji příjdou k úrazu 😀

petrajurinova
autor
9. srp 2013

@baris nevím pořádně jakou přesně má holka vadu, vím jenom že se stále zhoršuje. Jde mi celkem jenom o orientační informace. Pro přiblížení situace - jde o nevlastní dceru, od začátku prázdnin do předvčerejška byla u nás a na brýle si nestěžovala, předevčírem odjela k mamince a dneska maminka volala že nutně hned potřebuje nové brýle, protože je má malé a má z nich odřený nos (nic takového jsem nepozorovala a ani si dcerka nestěžovala) a že po nás na ně chce 3500,- nejlépe poslat hned zítra . Holka nosí brýle od malička, poslední roky jí na ně přispívala babička (se kterou se teď pohádala), takže nějak nemám přehled na jakou částku tak vyjdou. Poslední brýle kupovali cca před 1,5 rokem. Skla asi bude potřebovat nějaké ty upravené, protože má dost dioptrií (nosí brýle stále, bez nich má svět rozmazaný).
Nechceme na ní šetřit, ale taky si nemůžeme dovolit žádné závratné částky za značkové obroučky, přece jen máme další dvě děti, které taky mají své nároky.

evaviki
9. srp 2013

@petrajurinova 3500?? to je trochu moc.. kvalitni a hezke bryle se daji koupit do 1500 plus skla..kdyz ma velke dioptrie, tak ty odlehcene opravdu muzou stat tak 800 za jedno.. takze jestli poslete 3500, zaplatite vsetko.. idealne poslat do optiky manzela spolu s ex a dcerou a jit pri placeni pekne napul...

baris
9. srp 2013

@petrajurinova - ta částka 3500Kč je za brýle adekvátní, ale jak píše @evaviki - platíte vše.

Já teda nosím konktaktní čočky - jak byla dcera miminko, furt mi na ně šahala a já nesnesu ani 1 čmouhu na brýlích, tak jsem je furt leštila a nakonec jsem skončila u čoček.

Já nevidím na dálku, mám astigmatismus ... Takže brýle jsem si kupovala co 2 roky (dýl mi prostě nevydrželi, ale je pravda, že ne pokaždé jsem si sundávala brýle oběma rukama, občas jsem si s nimi lehla u televize ....) a to byly pálky okolo 6 tisíc. Rámky sice stály do 2tisíc, ale ty tvrzené skla (s astigmatismem ani nemůžou být jiné), ztenčit je, ztmavit, protože v létě jsem nemohla mít sluneční brýle (slepá jak patrona) .... A to jsem vychytávala akce ve stylu u těch speciálních tónovacích skel 1+1 zdarma .... 😝 😝

petrajurinova
autor
10. srp 2013

@baris @evaviki s tím, že kromě příspěvku od pojišťovny budeme platit brýle celé celkem počítám, manželova ex je bez práce doma se 2 dětma a její manžel je ve výkonu trestu, takže peníze nemají.

evaviki
10. srp 2013