icon

Časté močení a přidržování penisu u dítěte. Máte zkušenost?

dendajsek
24. dub 2025

Zdravím máme teď problém ..malý 4 roky od neděle jakoby přidržuje penis přes tepláky a má chvíle kdy chodí často curat (možná právě skrz to že si na něj hrabe)..dělá to i ve školce a to je kámen úrazu ..ve školce to řeší tak že to není normální,přehnaný,neúnosný že může být infekční, apd apd
Včera jsem odnesla k Dr moč ta samozřejmě v pořádku ..pak my volali že školky že si musím pro malého dojít s tím že pokud nebudu mít na papíře napsané že je v pohodě (neinfekční) nemůže do školky ..byli jsme tedy na pohotovosti ,tam samozřejmě řekli že je to teď nějaké období ..do školky dnes šel a opět celý den v pohodě odpoledne si ho začal přidržovat zas ..učitelky samozřejmě že to prostě normální není ..že mám jít na urologii apd .. jsem zoufalá ..máte někdo podobné zkušenosti? Přece některé děti to prostě dělají 🤦🏼

petulkadodo
24. dub 2025

@dendajsek Syn má teď to samé asi 14 dní. Ve školce to taky řešily, konzultovala jsem s pediatrem, moč v pořádku, jiné potíže než časté močení nemá, dáváme brusinkový sirup a čekáme, až to přejde. Ve školce jsem jim to takhle řekla a učitelkám to tak naštěstí stačilo. Z okolí vím, že v tomto věku to tak některé děti mají, roli tam hraje i psychika. Na urologii se to řeší, až když problémy s močením trvají několik měsíců.

miryp
24. dub 2025

Vyšetření proběhlo, tedy fyzický problém to není a častější močení tak bude souviset s tím, že si s ním častěji hraje. A to dělá buď proto, že objevuje své tělo, což je pro tento věk zcela typické, nebo to dělá proto, že je ve školce z něčeho neklidný a tato činnost ho uklidňuje. Místo hysterického vyvolávání mamince by milé paní učitelky měly přemýšlet, zda se ve třídě něco nezměnilo, co by ho mohlo rozrušovat a současně by měly umět odvést jeho pozornost jinam. Na tobě samozřejmě je, abys vysvětlila prckovi, kde najde bezpečné prostředí pro své zkoumání a kde je to naopak zcela nevhodné. Vše v klidu a bez výčitek. Stejně tak v klidu by to měly řešit i učitelky...

kakba
24. dub 2025

Jak ja si pamatuju jak kamosuv syn v tomto veku ojizdel pod stolem koberec😃 zato moje holky zjistily, ze maji dirku v pipine a zkousely si tam cokoliv strcit. Moje mladsi rika memu tatkovi, ze kdyz si na ni saha tak je to prijemny😃😃. Vsak objevuji sve telo. Dolozeno od doktora mas. Co vic chcou. Toto je fakt jen obdobi.

dendajsek
autor
24. dub 2025
@miryp

Vyšetření proběhlo, tedy fyzický problém to není a častější močení tak bude souviset s tím, že si s ním častěji hraje. A to dělá buď proto, že objevuje své tělo, což je pro tento věk zcela typické, nebo to dělá proto, že je ve školce z něčeho neklidný a tato činnost ho uklidňuje. Místo hysterického vyvolávání mamince by milé paní učitelky měly přemýšlet, zda se ve třídě něco nezměnilo, co by ho mohlo rozrušovat a současně by měly umět odvést jeho pozornost jinam. Na tobě samozřejmě je, abys vysvětlila prckovi, kde najde bezpečné prostředí pro své zkoumání a kde je to naopak zcela nevhodné. Vše v klidu a bez výčitek. Stejně tak v klidu by to měly řešit i učitelky...

@miryp děkuji za krásnou odpověď..takhle to říkám taky ..malému se to vysvětluje ,ale přístup učitelek mě vážně dostává ..zítra ještě půjdu k obvodní poradit se ohledně té urologie ale myslím si že není třeba když ani v moči nic nebylo zejo

mysh_me
24. dub 2025

Jedine co je na tom prehnane a neunosne je chovani tech ucitelek 🙄 co jako po tobe chteji?? U doktora jste byli, infekce to neni, diteti jsi to doma vysvetlila, vic nemuzes udelat. Kdyz to dela ve skolce, je na ucitelkach aby to zvladly v dane situaci vyresit, vsak od toho snad maji pedagogicke vzdelani. Ne aby volaly tobe, at to resis ty, kdyz u toho nejsi tak co s tim jako muzes delat.

miryp
24. dub 2025
@dendajsek

@miryp děkuji za krásnou odpověď..takhle to říkám taky ..malému se to vysvětluje ,ale přístup učitelek mě vážně dostává ..zítra ještě půjdu k obvodní poradit se ohledně té urologie ale myslím si že není třeba když ani v moči nic nebylo zejo

@dendajsek já bych ho k doktorovi netahala, akorát tam něco chytí. Učitelky by se měly soustředit na to, aby zvládaly svou práci a neměly by nefušovat do práce pediatra. Kdyby pediatr měl podezření, že je něco v nepořádku, zmínil by se o tom, když jste řešili tu moč...

dendajsek
autor
24. dub 2025

Moc děkuji všem za odpovědi..snad tohle období přestane brzo a učitelky se přestanou na malého dívat jak kdyby byl nemocný.. četla jsem od hodně lidí ze mají podobné zkušenosti ale bohužel tady u nás se to asi neděje nebo nerozumím tomu .. doufám i že situací neřeší před dětmi nebo tak aby se mu třeba nezačali i smát skrz to že učitelky dělají z komára velblouda🤦🏼

miryp
25. dub 2025

@dendajsek zájem o intimní partie tu s vámi bude v podstatě stále, jen čím starší syn bude, tím více si bude uvědomovat, že je vhodné využívat k tomu bezpečí svého pokoje či koupelny. Já bych ti doporučila chodit od teď do MŠ výhradně se zapnutým diktafonem v kapse, abys měla důkazy pro případné další kroky a pokud budou na dané téma zase vytvářet nějaký tlak, tak bych jim oznámila, že poslat dítě ke speciálnímu vyšetření na urologii je v pravomoci pediatra a ten takové vyšetření nenavrhnul. Současně bych jim sdělila, že odborná literatura považuje objevování intimních partií pro tuto věkovou kategorii za vývojově zdravé chování a že pokud mají pocit, že se tak děje nadměrně, tak by měly svou pozornost zaměřit zejména na to, zda chlapce v MŠ něco nerozrušuje a nejde tak o akt uklidňování, což je odborníky další potvrzená možnost, proč se k tomu děti uchylují. Nakonec bych je ubezpečila, že samozřejmě svého syna vedeš k tomu, aby se svým intimním partiím věnoval výhradně v soukromí a kdekoliv jinde ho upozorňuješ na nevhodnost takového chování a odvádíš jeho pozornost jinam. Tuto intervenci však nemůžeš v době docházky do MŠ zajistit a je tak na nich, aby tě zastoupily s tím, že pevně věříš, že otázky týkající se tohoto tématu řeší s tvým synem výhradně v soukromí, nikoliv za přítomnosti celé třídy…
Anebo jim to můžeš napsat písemně a rovnou dát vedení do kopie, aby bylo zřejmé, co s učitelkami řešíš.

luhana
25. dub 2025

@dendajsek
Jo jo taky nás na to ve školce upozornili. Syn má také čerstvě 4 roky. Pro sychr jsem s ním zašla i k dr. Říkala, že to kluci dělají a někteří hold i častěji i chodí čůrat. Moč mu samozřejmě zkontrolovala a vše o.k. Ve školce jsem to víc neřešila.