Chronická zácpa a Lactulosa, máte zkušenost?

natalieee
26. dub 2015

Dobrý den,
mám 7 měsíčního syna a už 14 dní po porodu začal trpět zácpou. Nekakal i 14 dnů a to byl plně kojen a potom toho byla hromada na tři plínky. Takže varianta, že spotřebuje, co sní, nepřipadala v úvahu. V 2. měsíci jsme přešli na UM a to kakal po 10 dnech. V 4. měsíci nám předepsali Nutrilon alergy care a lactulosu 3x denně 4 ml a stejně bez výsledku. Test na alergii na bílkovinu kravského mléka negativní. Už jsme byly 3x hospitalizování v nemocnici, dokonce i na dětské klinice v Brně, kde mu dělali irrigografii a stejně na nic nepřišli. Nejvíc jsem se bála potního testu na cystickou fibrózu, protože je pořád v krku zahleněný a musí si odkašlávat, aby přestal hrčet, ale ten nám naštěstí vyšel taky negativně. Takže nám doktoři pomohli tak, že mi doporučili mu dávat lactulosu 3x8ml, že mu to tak můžu dávat klidně i rok. Ale mě to přijde opravdu moc velké množství, ikdyž všichni tvrdí, že se to nevstřebává. Navíc to neřeší příčinu našeho problému. Teď mu dávam 3x5ml a přes den mi plačka jak ho z toho projímadla bolí bříško a stejně se bez mojí pomoci, kdy mu tlačím s nožičkama proti bříšku a používám rourku sám nevykaká.
Prosím tedy všechny, kdo měl s chronickou zácpou zkušenost o jakoukoliv radu jak malému pomoci nebo co by mohlo tu zácpu způsobovat.
Děkuji moc

mysonek
26. dub 2015

@natalieee zkus ovesné vločky, prý pomáhají. V 7 měsících už by kaši z ovesných vloček mohl. Já osobní zkušenost nemám, ale můj brácha prý měl jako mimino a batole podobné problémy a ovesné vločky to vyřešily. Moje malá na zácpu moc netrpí, ale občas se také stane že má stolici hodně tuhou, ona mi dost odmítá zeleninu. A ovesná kaše vždy pomůže. Já kupuji vločky emco s vlákninou, ale malé je už rok a půl, u kojence bych raději koupila obyčejné bez přidané vlákniny.

natalieee
autor
26. dub 2015

@mysonek Děkuji vyzkouším.

helcenka
27. dub 2015

@natalieee - ovesné vločky jsou fajn, ale musí být i dostatečný přísun tekutin, jinak nefungují a mohou mít i opačný efekt.
Příčin může být spousta - může to být třeba i "líným tlustým střevem".
Jinak bych poradila rozpustit 1 lžíci másla a 1 lžíci povidel (ale domácích, ne kupovaných) a dát synovi ráno na lačno, každý den, pravidelně. A pak třeba za půl hodiny nebo za hodinu zacvičit s nožkama a namasírovat pupík - krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček - kroužit od pupíku a postupně kruhy zvětšovat a pak zase zpátky, několikrát zopakovat a pak zase zacvičit s nožkama.
Důležitá je pravidelnost, každý den po probuzení a prostě to zkoušet. Může také pomoci glycerinový čípek - zavést kousek čípku a za půl hodinky cvičit a kroužit okolo pupíku. Párkrát dát čípek a pak už cvičit a kroužit bez čípku.
Dcera měla také zácpu, vyprazdňovala se jednou za 8 až 10 dní, někdy i víc. Pomohlo nám to, podpořila jsem to tedy ještě podáváním 1x denně 5 ml Duphalacu (je volně prodejný v lékárně, je to něco podobného jako lactuloza). To jsem dávala ale jen 1 měsíc. Do 3 měsíců se dceři vyprazdňování dalo do pořádku, stolici měla maximálně obden.

natalieee
autor
3. kvě 2015

@helcenka Děkuji za rady..

anaj.pet
3. kvě 2015

@nataliee zacpu jsem ted resila u sveho 3 leteho syna. Lactulosa nam nepomohla, ale pomohl olej z lneneho seminka. Kazdy den vecer pred spanim. Sna d to muze i tak male mimi.

irinka
3. kvě 2015

Nám pomáhá jablečný mošt, nebo jablečno švestkový mošt, ale musí to být 100%, po tom malý kadí dobře, Lactulosu dávám, až když je to fakt vyloženě nutný, sice není návyková, ale i tak to do něj nechci cpát.