icon

Co do lékárničky pro novorozence?

28. lis 2025

Dobrý den.
Co vše by měla obsahovat lékárnička pro dítě od narození? Co kromě něčeho na teplotu, na prdíky, vitamin d?
Děkuji

j.a.n.i
29. lis 2025

Odsávačku a neco do nosu, lih na pupik, jinak nic dalšího netřeba.

autor
29. lis 2025

Zapomněla jsem se ještě zeptat, jestli neznáte nějaké přírodní značky nebo byste doporučily nějaká homeopatyka třeba na tu teplotu nebo prdíky, na zoubky a tak🙏

nanyh
29. lis 2025

Já s první měla vše. Na oči, na uši, espumisanky… no kvanta toho byla. Vše jsem potom akorát vyhodila. Takže teď budu mít jen D, probiotika, infadolan a mundgel na moučnivku. Zbytek za pochodu dle potřeby.

mrkvovydort
29. lis 2025
@j.a.n.i

Odsávačku a neco do nosu, lih na pupik, jinak nic dalšího netřeba.

@j.a.n.i pupík se lihem omývat nemá. To už se dávno nedoporučuje.

Nám v porodnici říkali, desinfekci bez alkoholu, např. Octenisept

j.a.n.i
29. lis 2025
@mrkvovydort

@j.a.n.i pupík se lihem omývat nemá. To už se dávno nedoporučuje.

Nám v porodnici říkali, desinfekci bez alkoholu, např. Octenisept

@mrkvovydort my jeste omyvali a zas tak extra state deti nemam. Ale ok, tak tedy nejakou desinfekci na pupik.

hennrietta
29. lis 2025

Měla jsem do začátku vždy čípky - Nurofen, Panadol, odsávačku na vysavač, Sterimar, Octenisept na pupík a ostatní jsem dokupovala postupně podle potřeby (na bříško Espumisan a Biopron, při nemoci Prospan, Sinecod, tymiánová mast,...). Nechtěla bych mít doma léky, které nepoužiju a je riziko, že projdou.

zmrzlinka
29. lis 2025

Vitamin D dostaneš na recept.Urcite čípky na teplotu - Nurofen a Panadol na střídání .Espumisan na prdíky.Dale dezinfekci na pupík.Ostatni koupíš dle potřeby.

evajal55
29. lis 2025

Ahoj, úplně základ je mít doma paracetamol na teplotu, fyziologický roztok do nosu a zinkovou mast na opruzeniny, zbytek se většinou pořídí až podle potřeby. K tomu přidáš jen vitamin D, teploměr a třeba něco na prdíky, a máš hotovou plně funkční miminkovskou lékárničku. 😊

lenerka1
1. pro 2025

My si vystačili s teploměrem, něčím na teplotu (naštěstí nikdy nebylo třeba použít), zinkovou mastí na případné opruzeniny, ekzémy a desinfekcí na pupík. Vše ostatní by se pořídilo, až by bylo třeba...no a ono třeba nebylo 🙂

erchia
1. pro 2025

Už si to přesně nepamatuju, ale dobře si pamatuju ty rady "všechno se dokoupí".
No tak s tím bohužel nesouzním, bydlíme na menším městě, po porodu byly obtíže spojené s kojením a my neměli doma odsávačku, popř. umělé mléko. Ano, mohli jsme to pořídit předem, ale řídila jsem se onou slavnou radou, že se všechno zařídí potom...
V situaci, kdy člověk jede v jakési dost mimo situaci to bylo fakt "vtipný"...
A jako bonus nás pustili z porodnice v sobotu, kdy se řešily ještě jiné komplikace.

Nicméně za nás tedy doporučuju odsávačku, mlíčko a tak.
Pak si pamatuju, že na pupík jsme před třemi lety měli Framykoin jako zásyp, pak je určitě dobrý mít jak čípky, tak sirup na teplotu, protože může blinkat, či naopak mít střevní potíže spodem. U myslím, že panadol sirupu jsem se dokonce dočetla, že když blinká, tak může mít nějakou nemoc, tak jsem radši nedala. Neměli jsme doma čípky, tak to taky bylo náročný.
Vigantol nám psala doktorka, až když nám došel rodný list kvůli rodnému číslu. Ale vím, že dost dětí ho nesnese, tak nevím.
Pak taky jsem ráda, že jsme dávali probiotika, u nás sedla Bio Gaia. To jsem taky původně v plánu neměla, ale bylo to potřeba a jsem za to ráda 🙂

hennrietta
1. pro 2025
@erchia

No tak s tím bohužel nesouzním, bydlíme na menším městě, po porodu byly obtíže spojené s kojením a my neměli doma odsávačku, popř. umělé mléko. Ano, mohli jsme to pořídit předem, ale řídila jsem se onou slavnou radou, že se všechno zařídí potom...
A jako bonus nás pustili z porodnice v sobotu, kdy se řešily ještě jiné komplikace.

Pak si pamatuju, že na pupík jsme před třemi lety měli Framykoin jako zásyp, pak je určitě dobrý mít jak čípky, tak sirup na teplotu, protože může blinkat, či naopak mít střevní potíže spodem. U myslím, že panadol sirupu jsem se dokonce dočetla, že když blinká, tak může mít nějakou nemoc, tak jsem radši nedala. Neměli jsme doma čípky, tak to taky bylo náročný.
Vigantol nám psala doktorka, až když nám došel rodný list kvůli rodnému číslu. Ale vím, že dost dětí ho nesnese, tak nevím.
Pak taky jsem ráda, že jsme dávali probiotika, u nás sedla Bio Gaia. To jsem taky původně v plánu neměla, ale bylo to potřeba a jsem za to ráda 🙂

@erchia Doma jsem neměla odsávačku, ani UM. Odsávačku jsem si půjčila na 2 týdny za pár kaček v porodnici a UM + věci k tomu jsme koupili cestou domů z porodnice.
Kdybych se plně rozkojila na co by mi doma flaška a UM? Jasně, mohla bych to darovat, kupovaly se větší zbytečnosti,... ale prostě je to jedna z věcí, co se může vypustit. A bydlíme na vesnici 25km od města a tam teda lékárny mají otevřeno i o víkendu do 20hod.

pinkninja
1. pro 2025

@anonym_autor Odsavacka hlenu na vysavač. Čípky na teplotu. Vít. D. Teplomer. V zimě (suchý vzduch) možná i fyziolog. roztok do nosu. Ale dneska vozí lékárnu i Rohlík. Velké zásoby bych si rozmyslela…

krisstina93
1. pro 2025

Neco na teplotu, na prdiky (i kdyz to sem kupovala az podle potreby), krém na opruzeniny, odsávačka na nos. Jinak sem vše kupovala podle potřeby no, vitamin D mi psala doktorka. Miminku stejně nemůžeš podávat jine léky sama bez porady s dr.

eviicka
1. pro 2025

Na pupík jsem dostávala vždy porodnici, na opruzeniny jsem dostala také vzorky. Předem jsem měla jen čípky na teplotu a krabici UM. Pak jsem z něj udělala staršímu kaši, to se vyhazovat nemusí 🙂.

lvl16
1. pro 2025

Teploměr, něco na teplotu, desinfekci a sterilní čtverečky na pupík. Jestli nežijete na konci světa, tak se vše dá koupit operativně 🙂. Jestli žijete, tak jsou fajn ještě kapky do očí a nějaký sprej do nosíku (případně odsávačka).

A samozřejmě nějaké déčko.

lenerka1
2. pro 2025
@erchia

@erchia Pokud člověk bydlí na samotě, je jasné, že musí být vybavený více. Já mám lékárnu i hypermarket 5 minut pěší chůze, v provozu po-ne, takže odsávačka či umělé mléko koupené do zásoby by byly vyhozené peníze (i když mám dojem, že u prvního jsem měla koupený pytlíček s 1 várkou um).