Cvičení Vojtovky - špatný vliv na dítě. Máte zkušenost a doporučení?

kspp1
9. led 2020

Před týdnem jsme začali s malým cvičit. Má 4 měsíce a pase koníky prý na úrovni 3měsíců. Cvičili jsme poctivě 5 dní, ale od začátku cvičení mám doma nervózní, uplakané miminko, které v noci skoro nespí. Máte někdo podobnou zkušenost a co jste s tím dělali?

gruyerre
9. led 2020

@kspp1 já bych se hlavně nejdřív zamyslela nad tím, jestli nezkonzultovat s jiným odborníkem. Má syn nějaký další problém? Protože to, že pase koníky o měsíc opožděně podle mě není důvod ke cvičení vojtovky.

meronym
9. led 2020

@kspp1 Souhlasim s vyse uvedenym. Konzultujte jinde, nez budete takhle male miminko dale “trapit”. Pokud je uvedeny duvod cviceni opravdu jediny, zda se mi to nesmyslne.

kspp1
autor
9. led 2020

@gruyerre
@meronym dekuji, mam to v planu. Pase spatne, protoze ma diastazu, ale pase. Otaci hlavicku na obe strany, jen mel trochu blbe teziste, zatate pesticky a zvedal jednu rucku, ted uzto nedela. Zatim se nevzpira, pase na loktikach. Zlepsuje se, ale pomalu. Taky si myslim, ze to neni duvod k vojtoce. Prekvapilo me to, protoze podle me to cvici spise deti predcasne narozene, hypotonicke, s obrnou apod.

daasqua
9. led 2020

Nás taky "nutili" cvičit vojtovku, protože holka ve 2 měsících pásla "špatně". Byl to podle mě nesmysl, když se za tím ohlédnu. Měla těžkou hlavičku a hubené tělíčko, takže se převažovala a když jí nutili na bříško, táhla hlavu nahoru špatnými svaly a zafixovala si to tak prý špatně. Cvičení bojkotovala, řvala, od té doby nechtěla být vůbec na bříšku a obří blok. Po 3 týdnech cvičení jsem se na to na čtyři dny vybodla a hleďte, holka najednou byla na bříšku ráda a už lépe (přibrala za ten měsíc, takže i to byl důvod). Ve 3,5 měsících byla na bříšku naprosto spokojená a začala se sama otáčet ze zad na bříško, protože jí to bavilo. Potom už byla pohybově ve všem napřed.
Takže já beru pasení koníků s nadhledem, každé mimčo má na to svůj čas. Někdo se poprvé postaví v 6 měsících a jiný v roce, stejně tak pasení nemůže být přesně na den. Chtělo by se zeptat pediatry či někoho dalšího, co přesně má oslabené a zda to nyní opravdu je potřeba řešit či se to vyřeší samo časem, až zesílí (třeba máš taky hubeňoura, těm to jde hůř). Holka prý taky měla slabší břišní svalstvo (ne diastazu), ale nevím, jak na to přišli. Každopádně teď má břicháče megasilné 😀 Mám pocit, že vojtovka se předepisuje každému druhému poslední dobou.

zavodnice
9. led 2020

Já teda na vojtovku nemůžu říct nic špatného, nám opravdu pomohla. Ale nás nikdo nikam neposílal, starali jsme se my sami, že je něco špatně. Dítě řvalo hlavně na terapii, v domácích podmínkách celkem v klidu, často úplně bez řevu a při zabavení něčím bylo docela i veselo. Fakt lituji, že jsme to nezačala cvicit dřív a narazili na špatnou terapeutka, co měsíce nechtěla nic řešit. Ta nová mi říkala, že se spánek často u dětí zlepší.

pavelkamat
9. led 2020

Také jsme cvičili a skoro pro stejné důvody jako vy. Problém není ten měsíc opoždění. Problém je zaťatá pěst [nebude mít správnou oporu při pasení a je to problém i pro braní hraček apod]. A hlavně potřebuje zpevnit bříško kvůli té diastáze.
Děsil mne ten pláč při cvičení, ale pak shodou okolností i já jsem potřebovala cvičení a tak na mne fyzioterapeut použil Vojtovku. Od té doby vím, že to rozhodně Nebolí. Jen to nutí člověka zapojovat svaly o kterých ani nevěděl.
Při cvičení jsme říkali říkanky a nakonec to šlo i bez pláče.
Našeho malého Vojtovka zachránila.

zavodnice
9. led 2020

Já jsem právě zpívala nebo jsem pouštěla oblíbené písničky, někdy byl oblíbený pořad v televizi, jindy babička hrála s maňáskem divadlo. Hned za dva dny po začátku cvičení bylo dítě spokojenější, veselejší, fyzicky se zlepsovalo. A ne, opravdu to nebolí, jen je dítě fixované v jedné poloze a v tu chvíli nemůže dělat jinou aktivitu, co by chtělo. Děti řvou, ale zase ty výsledky jsou nejrychlejší. Taky jsem byla nejdřív skeptická, až vlastní zkušenost změnila můj názor.

slunickovm
9. led 2020

@kspp1 my cvičíme Vojtovku kvuli diastaze a chtěla jsem to sama. Starší necvičil a diastáza he ted problem. Vojtovka se cvičí pri spatne kvalitě vyvoje coz je nedostatecna opora, slabe svaly, jednostranne zatizeni atd. A kvuli kvantite, kdy to ty deti opravdu nedělají nepasou, neotaci se atd. Ja bych zkusila i změnit terapeuta my necvicime tak striktne a nekdy šos v pozicich spis posilujeme a někdy placeme a nekdy se i smejeme 😀. Některé deti rady slyší treba budík po15s, ze je konec atd.

kspp1
autor
9. led 2020

@daasqua no ja mam tlustocha 🙂ve 4 mesicich ma 7,5 kg. Ale byl hodne blinkaci, proto na brisku vubec nechtel byt. Pase tak od 3,5 mesicu.

kspp1
autor
9. led 2020

@pavelkamat tak s branim hracek problem nemame, zatne pesticky, kdyz dela neco, co nema rad a to je paseni, ale posledni dva tydny uz tolik na briskuneblinka a vydrzi i 5 minut. Tak myslim, ze svaly na brisku se musi dat posilit j jinak

kspp1
autor
9. led 2020

@zavodnice maly je od mala strasne haklivy na svou hlavicku, proto je to pro nej hruza, drzet nozky a rucicku mu nevadi. Ja nemam problem s tim, ze cvici a nelibi se mu to, ale s tim, ze cely den od te doby, co cvicime, je uplakany, pres den neusne, v nosi skoro nespi a drive se budil na jidlo 1-2x a ted je vzhuru co 2-3hodiny a nic nez jidlo ho neuklidni

kspp1
autor
9. led 2020

@slunickovm to je dobry napad s tim budikem. Maly ale pase, jen ne dokonale, ale zlepsuje se. Asi bych rada fakt zkusila jineho terapeuta, ktery by hned drsne nezacinal s vojtou, ale mel napad i na jine cviky. Po porodu jsme tri mesice cvicili nozky a taky bez breku a s usmevem. Proste citim, ze toto mu nesedi.

daasqua
9. led 2020

@kspp1 Jo, to dceři (a nám) taky vadilo, že když je na bříšku, tak si dost ublinkne, i dlouho po kojení. Třeba jí pálila žáha.
A jaký cvik cvičíte? Takový to nakročit jednu nožku a dát jednu ruku za záda?

kspp1
autor
9. led 2020

@daasqua no tak maleho urcite palila zaha a byl zahleneny, uz je to lepsi. Cvicime na zadech, hlavicku na bok a pridrzet, loktik drzet pred oblicejem, nozku do krize vyboci a drzet refl.body.

astyna88
10. led 2020

Take jsem.se synem par mesicu cvicila vojtovku,ale my to brali jako legraci, fyzio nam dala dobre cviky, mel uz ke dvema letum na opraveni adynamie chuze. Pokud to ma az tak,ze se mu o tom treba i zda,chtelo by to mozna neco jineho....