Déletrvající horečky u 14měsíčního dítěte

leki
30. dub 2017

Zdravim damy,
chtela bych vas poprosit o radu, co si myslite ci jestli mate zkusenost..
Muj malej (14 mesicu) zacal mit v patek rano teplotu, 38/38,5. Paralen mu to srazil, malej byl uplne v poho, jakoby nic. Myslela jsem ze asi zuby (rostou mu 2 spodni stolicky) V noci zacal mit 39-40, srazit to moc neslo, ve 4 rano to zaclo klesat a cely dopo byl uplne OK,jen nechtel moc jist, i kdyz jinak je zrout, kazdopadne pil dost. Odpolede mu vyskocila teplota na 38, vecer 39 (dostal paralen, pak brufen), v noci byl vrchol 40,5. To jsem zacala byt dost nervozni. Vypadal dost znicene. Udelali jsme zabal rucek, teplota nakonec slezla na 39, rano 37,9. Ted ma zas 38,4. Pije, ale vypada dost unavene, ma cervene tvare, ale jinak si hraje a tak.
Ted muj dotaz, mam s nim jet pripadne vecer, pokud se to zas zhorsi, na pohotovost? Nebo hned? Zitra je svatek, tak k obvodacce to nepujde. Pripada mi, ze to ma kazdy den (i kazdou noc) o neco horsi prubeh, nez tu predchozi.. Dnes mu zacal i mirny prujem, jinak zadne priznaky jine nema..

sajul
30. dub 2017

Ahoj, taky zrovna teplotujeme, malej 10mesicu už od čtvrtka má stabilně 38-39. Já teda u dr.byla v pátek, ale kromě horečky a rýmy dítěti nic není.. máme počkat do útery a kdyby se to nelepšilo, tak přijít. Já bych být tebou asi ještě počkala, nad 38 bych srážela, můžeš i tělo na tělo. Ale kdyby se ti něco nezdálo, třeba že se mu hůř dýchá, tak bych jela na pohotovost. Pokud ti přijde relativně v pohodě, počkala bych. Dodržovat pitný režim. Šestou nemoc už jste měli?

leki
autor
30. dub 2017

@sajul sestou nemoc malej nemel. Prave si rikam, jestli to nemuze byt ono, ale nema zadnou vyrazku. A ani nevim, co se s tim pripadne dela..

sajul
30. dub 2017

@leki nejdřív jsou pár dnů vysoké horečky, ale přitom může dítě vypadat jako že mu nic není, pak teploty najednou odezní a přijde vyrážka. Nedělá se stím nic, zmizí sama. Tak uvidíš, jestli se osype, třeba jsou to fakt ty zuby 🙂

pekluska88
30. dub 2017

@leki ahoj, malá (9m) si tim prošla před pár dny. Začala teplotou 38,5 ,2-3 den horecky i přes 40. Pak se přidal i průjem. Pátý den teploty přestaly a malá se osypala. Takže to byla 6.nemoc. Začala v pátek večer a k doktorce jsem jeli až v pondělí. Akorát nám řekla,ať srážíme teploty a že se za pár dní osype...

netopejr
30. dub 2017

Ja teda 38-39 ap. nesrazim, je to lepsi pro prubeh nemoci.
U nas funguje ono známé - 3 dny, a pak to jde dolu, třeba maji i 38,5 ale když předtím měli 39-40, zlepsi se celkove, to vidíš. Pokud se to třetí den nezlepsi a ma to celkove zhoršující se tendenci a/nebo teplota neklesa, jakmile neucinkuji antipyretika, letí to nahoru.... Tak resit. Samozrejme s ohledem na celkový stav, jak dítě vypadá, jedna věc je piti, dalsi celkový dojem, a pokud ma dva dny 40+ a niz jen když ucinkuji natipyretika, tak opatrne. Ano, muze to.mit ui z růstu zubu, ape.taky muze mit nějakou infekci.
Ja jak ty léky nedávám,tak když už maji ATB, teplota jde pryč po první, nejpozději druhé davce a vypadají, ze to vůbec nepotrebovaly, ale jednou melo ca rocni dítě atb a musela jsem do něj valit i antipyretika ještě tri dny, jak kdyby nezabíraly. A to jsem jela k dr.uz vyjimecne uz druhej horeckovej den, takže nic rozjetyho.
Ještě jsem Ti chtěla napsat, ze ten pokles teploty přes.den je fyziologicky normální, stejne jako bývá nejvyšší teplota okolo 17.hid, kdy to vyleze, pak to zas sleze. Ale prave, když se tp drzi nahoře porad, a nemá to tuhle teplotní krivku, tak byva většinou lepsi jet k dr.driv.
Asi s tou teplotou, co píšeš, bych vyckala odpoledne, večera,rozhodla se pak, a pokud nebude mit ke 40, tal bych - asi - vyckala do rana, jak se to vyvine. Ale když se Ti nebude líbit, tak s nim radši zajeď. Ono je to těžký - někdy na atb nevypadají, a jsou potřeba,někdy to vypadá 2-3 dny dramticky, a když to opadne, člověk si rika ještě,ze je nikam netahal.... Nedá se vse odhadnout. Zalezi i, jestli se zajímá o okolnondeni, směje se, nebo je apatickej, vlacnej a tak. Někdy maji horečku a jsou celkem v pohodě, jindy zas naopak.
Každopádně dobre rozhodnuti a at se brzy vyzdraví!