Experiment s alergií na vejce u kojence. Je to bezpečné?
Ahoj holky, možná úplně blbý dotaz, ale.. Mám podezření, že má syn devět měsíců alergii na vejce. Někde jsem četla, že se má zkusit rozetrit kapička vajíčka na předloktí a čekat. Na alergo jsem objednany až za půl roku a já už nevím. Myslíte, že to můžu zkusit? I když chápu, že většina testu u dr v tomto nízkém věku dítěte je neprukazna..
@veritanas Má na jedné tvaricce menší ložisko ekzému, a ložisko pod bradickou. Dnes ráno měl jemnou Krupičku i okolo očí. Včera jsem měla koprovku a vejci, tak že by ta reakce mohla být na to? Prcek už má spoustu příkrmu, ale je stále hlavně v noci kojeny. Bohužel tento nás stav trvá již přes měsíc.. V noci sice spí, ale hrozně sebou háže, pořád se prevaluje a mrska se.. Chtěla bych mu nějak pomoct, ale těch potravin už je tak moc, že než na to přijdu, bude to trvat věčnost.. 😭 Začíná se skrabat i za krkem a na hrudi, ale žádné jiné pupínky či vyrazku nemá. Asi blbost práci prášek, který používáme už od narozenini
Detska doktorka si taky mysli, ze je to alergie? Rozhodne bych nejdriv zkusila konzultovat s ni. Pokud to ma vsude a stale, tak se mi to moc nezda...
@jana_zofie má to pouze na tváři a pod krkem. Dětská dr říká, že to děti občas mají, tkaze ta mi moc nepomohla. Už jsme to konzultovaly..
@hanydve takže ekzematik, mám celý život ekzém, třeba něco poradím...🙂 No, nikdy není blbost jít po pracím prášku, i když ho používáš pořád. Výrobce často mění složení, hlavně parfemace. Rozhodně nedoporučuji prostředky typu Lovela, Persil sensitive a tak, jsou to věci plné chemie, kupte něco šetrnějšího bez parfemace - existují různé poloeko varianty, třeba FeelEco, nebo 7thgeneration, potom eco jsou Tierra Verde, Ecover, Sonet, ale jsou dražší. Nebo si můžeš vyrobit vlastní gel z mýdla a prací sody, na netu je milion návodu. Potom se dá dát machadlo do praní místo aviváže, tu úplně vyřadit u všech členů domácnosti. Machadlo je kyselý roztok octa nebo kyseliny citronové, pomáhá vyplavovat zbytky prášku z prádla. A ty příkrmy, u ekzému je na prd, že reaguje se zpožděním, takže klidně i tři dny zpátky. Ještě určitě nemá tolik jídla, abys nedokázala vysledovat z čeho, to je. Jsou potraviny, na které většinou alergie nebývá, typu brokolice, krůtí maso, rýže, špenát, zelená listová zelenina. Ideální je zaměřit se na lepek, mléko, ořechy, sója, ryby, vejce, celer...Alergeny dát pryč , měsíc vydržet a pomalu zavádět. Mimochodem pokud kojis, musíš držet i u sebe. Říká se tomu eliminační dieta, a dělá se i u dospělých. Zkus pohledat. A teď poslední věc, bohužel nikde není napsáno, že je to z jídla nebo prášku, mně ekzém reaguje na počasí, nebo na stres, nemoc... těch faktorů je hodně. Pokud má ekzém, pak bych se do testu s vejcem rozhodně nepouštěla, může ti škaredě reagovat a budete to dlouho dávat dohromady..
@veritanas Moc ti děkuji za rozsáhlé psaní. Já ani manžel na ekzém netrpime, ani v dětství, proto jsem si celou dobu říkala, to bude v pohodě, syn se pravděpodobně ekzému vyhne. Když se mu vyrážka udělala někde kolem čtvrtého měsíce, dr mi řekla, že je to ze slin, jak mu rostou zoubky. Po chvíli vyrážka zmizela a objevila se přesně na stejných místech teď, akorát, že teď už to vypadá víc jak ekzém. Je fakt, že od narození peru v lovele. A co když dám místo prášku nebo lovely prozatím jen krapek octa? Do obchodu se dostanu nejdřív v pondělí, bohužel u nás na vesnici je to náročné. Můžu se zeptat ještě na pár věcí? Myslíš, že když všechny tyto velké alergeny, jako lepek, vejce a mléko (soju, ořechy, ryby moc nejime) vyřadím cca na 2-3 týdny, že už bude vidět nějaké zlepšení? Je mi jasné, že když kojím, musím začít i u sebe. Dnešním dnem už to ale nezačne, ráno jsem snidala rohlík a malý kaši s lepkem a je fakt, že mi polovinu vyplivl. Bude na škodu, když začnu o něco více kojit a třeba místo té kaše ke snídani bude mít mé mlíčko? Této eliminacni diety a zkoušení všeho se děsím právě proto, aby prcek měl vyváženou a pestrou stravu. Je asi blbé mu dávat tři dny po sobě stejný jídlo? I když to asi ne, když jsme takhle vlastně začínali. Problém je, že mám pro něj teď udělané hodně hovězí i kureci, což je asi taky na prd, viď? Promiň, že na tebe sypu tolik otázek, ale nějak nemám nikoho při ruce, kdo by měl takové zkušenosti. Děkuji 🌷 píšeš, že ti ekzém reaguje na stres a počasí, to je masakr. Že by u nás Teda další zuby? To by se ale asi projevilo jen chvilku a ne minimálně měsíc.
@hanydve Bohužel ekzém má celou řadu faktorů, na které reaguje, u mé je to bohužel i počasí. Kdybys viděla, jak teď vypadám a co mě všechno svědí, tak..🤣🙄 takže u malého to klidně mohou být i ty zoubky, rýma nebo očkování. Kůže zdravého člověka se hojí přibližně 14 dnů, třeba už není červená, ale je tam neviditelná reakce a zuby klidně lezou měsíc, takže klidně to zuby být mohou. Ideální na tu dietu je vážně minimálně měsíc bez alergenů a potom postupně, po týdnu zavádět potraviny, fakt pomalu, třeba sousto chleba, nebo kousíček másla, ale nikdy nekombinovat. Maso obecně alergen nebývá, opravdu málo, nejhorší bývá kuřecí naopak krůtí bývá v pohodě, zelená zelenina bývá v pohodě, naopak rajčata a papriky nedávej, červené věci ne. Všechno mu dávej tepelně upravené, teplo u zeleniny mnohdy snižuje to alergenní nálož..🤣🤣 rozpadne se ta struktura a tělo nereaguje. No, potom kosmetika a koupání, koupat chviličku ve vlažné vodě, umýt zadeček jemným mýdlem pro alegiky a hotovo. Rozhodně není potřeba denně používat mýdlo na celé tělo nabo vlásky, já se už ruky umývám vodou a jenom podpaží a intimní partie mýdlem. Výhoď komerční kosmetiky typu Johnson, HiPP, Nivea a tak... zbytečná chemie. Koupel nemá trvat víc něž pár minut a potom ho namaž, pokud má suchou kůži, doporučuji Bioderma balzám, ale jsou i jiné Dexeryl, Lipikar, xemose
.. najdeš na internetu v lékárnách. Opatrně na přírodní kosmetiku s měsíčkem, konopím nebo tak. Někomu to vyhovuje, někdo to nesnese. Vždycky otestuj na kousku kůže než použijes na celé tělo. Oblekej ho jenom do bavlny, polyester, fleece a takové musí pryč, z postýlky všechny polštářky, plyšáky ven, hodně větrat a vysávat. Ideální je prát lůžkoviny na 60 a výš, povlaky jednou týdně, výplně jednou za měsíc. Suprova je sušička, za mě parádní investice.
Potom to praní, klidně než koupíš něco nového oper jenom ve vodě bez prášku s trochou octa, je to taková nouzovka, nebo to nejdříve namoč do kýble s mýdlem na ruce, pak dej vyprat. S tím octem opatrně, jenom trošičku ho tam dej. Já používám kyselinu citronovou, ta nesmrdí.. 😁😁
S ještě jedna důležitá věc, nesnažit se to změnit ze dne na den, ekzém je opravdu komplexní věc a může trvat měsíce než se zahojí. Opatření dělej postupně a sleduj, jak reaguje...
@veritanas Opravdu tě lituji. Nejenže ses díky ekzému celá červená, ale musí to opravdu děsně svědet. Chudáku. 🥺 A přes léto to máš aspoň trochu lepší?
Malého od narození koupeme jen ve vodě, občas přidáme řepík, když se nám něco nezdálo a sem tam jsme použili právě kosmetiku od Hippu. Na ta ložiska teď většinou používám Zinkovku nebo atoderm od biodermy. Přes den je to takové světle, po koupání červené, což je asi běžné, ale přes noc to má děsný do rána. Nemělo by to být spíš naopak?
Nicméně dnešním dnem jsme se pustili do diety a uvidíme. Nic nebudu přehánět a snad to nějak dopadne. Na jednu stranu si říkám, kéž by to bylo jen těmi zoubky, což je ale asi kravina. Spouštěč musí být i někde jinde.
A naprosto s tebou souhlasím, že sušička je bezva věc. Nechápu, jak jsme se bez ní mohli obejít. Koupili jsme ji než se prcek narodil.
Moc díky za rady. 🙏

No, a jak se ta alergie projevuje? Vyrážkou, střevní potíže, nebo jak? Dle věku bude ještě kojeny a k vejci jako takovému se ještě nedostane, takže to musí jít přes kojení, takže bych na tři týdny u sebe vysadila vejce a pokud potíže ustoupí, bude to pravděpodobně ono. Jinak tento test lze udělat, ale riskujes vyrážku, případně vážnější reakci, pokud je ta alergie opravdu silná. Bílek sám o sobě je hodně dráždivý, takže bych nejdřív zkusila vejce vyřadit a potom se rozhodla dál.