Kojenec. Jak se u vás projevila alergie ABKM/vejce/lepek?

24. bře 2021

Ahoj, mám čtyřměsíční holčičku a od narození ma “nestandardní” stolici 🙂 barva žlutá, klasická, konzistence ale řídká, i s hlenem (ale nikdy tam nebyla krev). Do “míchaných vajíček” to ma daleko.

Měl nekdo dítě, které to mělo stejně a bylo jinak úplně zdravé, bez alergie?

Napadla me ABKM, konzultováno s pediatrou, viděla i “nadílku”, ale nezdálo se ji to nikterak hrozné, navíc malá netrpí na koliky, na bolení, nemá ekzémy a AE, prospívá více než dobře, a je to věčně vysmáté spokojené sluníčko, tak jsme se domluvily, ze dietu zkusím, ze za to nic nedám. Dietu (opravdu poctivou) držím 6 týdnů a změna žádná. Takže tím to asi nebude.

Napadla me ještě alergie na vajíčka a lepek, ale tam nevím, jaké jsou vlastně příznaky. A hlavně, jak dlouho musím držet, aby se připadne dostavil výsledek? Tak jako u ABKM min 14 dni? Nebo méně?

Chci pro svůj klid vyzkoušet ještě tyto dve věci, jak se to nezlepší a malá bude dal prospívat, tak na to kašlu a proste to tak má 🙂 Jasně, mužů zase pádit k Dr., ale malé jinak nic jiného není a mají to tam teď náročné, takze Dr až jako poslední možnost 🙂 Alergii řeším (hlavně na vajíčka) kvůli budoucímu očkováni, ať o tom víme, ať se jí to případně nerozjede víc.

katule1990
24. bře 2021

Upřímně, já bych se na diety vyprdla, když malá nemá bolení bříška, koliky, záchvaty pláče ani krev ve stolici a je spokojená a přibývá. Už to ani není tak dlouho do příkrmů, které můžou stolici upravit. Můj skoro 5 měsíční syn má pořád hrozný bolení břicha, zmítá se na prsu, v noci se vůbec nevyspíme. Ve stolici se objevuje krev, často je zelená a s hlenem. Kravskou bílkovinu jsem vysadila před více než týdnem a změna žádná 🤦‍♀️🤔. Být tebou se hodim do pohody a užívám si spokojené miminko 😊. Ale samozřejmě za zkoušku vysazení vajec nic nedáš. Kdyžtak můžu doporučit FB skupinu Kojení při ABKM, řeší tam i jiné alergeny.

geonisa
3. dub 2021

U syna jsme si prošli taky peklem . Od miminka průjmy s hlenem sem tam krvavé nitky a hrozné kolíky , pak zase zácpy . Nakonec mu testy prokázali alergie . Ale byl to boj si to u dr prokázat . Opravdu boj . Protože dle dr prospíval dle tabulek , ale je to kluk a kluci trpí na prdíky . Po testech se pak všichni divili . A já nebyla za histerku .. ale není nám to nic platné . Syn už má 5 let a dietu má brutální . Nehledě na to co sním všechny ty vyšetření udělali . A jakou nedůvěru získal k jídlu . Pokud dcera je v pohodě a prospívá . Neřešila bych to a nestresovala ji zbytečně . Ale pokud ti to nedá , dá se někde domluvit kožní test na vejce a různé alergeny . Už si nepamatuji kolik těch potravin v tom bylo . Jinak co se týče vejce . U syna byla reakce téměř hned . Objevili se pupinky kolem pusy, po čase to zmizelo . Pak přišli další příznaky . Přeji si každý den , aby mohl jít všechno 😬😓. Doufám , že se nám to jednou splní !

slunea
3. dub 2021

Ahoj, moje dcera má od dvou týdnů vysazené kravské mléko, které prokazatelně vadilo, ale stejně pořád kakala hleny. Půl roku jsem zkoušela různé diety, než jsem na to kápla. Ale od té doby má krásný bobek. Vadit může cokoli a vychytat to je pěkná detektivka 🙂

Po 6 týdnech bych se na dietu bez mléka vybodla a zařadila jej zpátky. Změnu k lepšímu bych čekala do 2-3 dnů diety. Blbé je, že toho může vadit víc najednou, mně se osvědčilo zapisovat si vše, co jsem jedla i pila.

katule1990
4. dub 2021

@slunea A co nakonec teda způsobovalo ten probém?

lenerka1
4. dub 2021

Neviděla bych v tom hned alergie, zažívací trakt kojence se zatím osidluje mikroflórou a je ještě ve vývinu, dozrává., na co reaguje teď nemusí za rok dělat vůbec žádné potíže Klidně zkusit na nějakou dobu vysadit potenciální alergeny vejce, lepek, ale i třeba omezit cukr a sledovat. U nás malá reagovala na mléčné (zvracení, hlen ve stolici, ekzém), syn zase na větší množství vajec, laktozy a cukru. Po několika měsících jsem zkoušela zpátky zařadit a snesli to v pohodě a dnes můžou jíst úplně vše. Teda když malé rostou zuby, reaguje ještě na větší množství mléka, ale v období klidu se narvává jogurty bez reakce.

klovalka
4. dub 2021

ústup alergie by se měl objevit za 14 dní přísné diety - opravdu hlídat složení potravin - nesmí být mléko, syrovátka, jogurty, tvarohy, sýry, kasein, .. opravdu mléko a všechny deriváty a výrobky z mléka. A ještě ani kozí a ovčí mléko, to reaguje zkříženě. U silné alergie vadí i hovězí maso. Takže pokud takto dietu držíš 6 týdnů a bezezměny, spíše to tím nebude. Alergologické testy začnou být objektivní až kolem roku života.
Syn měl nitky krve ve stolici, hlen, potíže od 14ti dnů života. Asi v půl roce reagoval na mléko- mé porušení diety- exantemem.
Pokud dcera prospívá, nemá bolesti, koliky, stolic má tak akorát, bez krve, nevím, jestli ji trápit dovyšetřováním.
Možná bych ještě zkusila konzultovat u dětského gastroenterologa.

autor
5. dub 2021

@katule1990 taky me zajímá, co to nakonec bylo?

autor
5. dub 2021

@klovalka striktní bezmlecnou drzim uz asi 2 měsíce. K ni jsem vyzkoušela vajicka (drzela jsem tyden, změna žádná), hovezi maso a ted momentálně zkouším soju (vědomě ji nejim od narozeni, ted nejim ani sojovy lecitin, sojovku Atd), ale změnu proste nevidím. Je zajimave, ze mam dva dny totožný jídelníček a jednou je kakani lepší, jednou skarede... deníček jídla si vedu, ale není možné vypozorovat souvislost... muj poslední pokus bude lepek, ale az po Velikonocích 😂

eithelwing
5. dub 2021

Určitá míra hlenu může být prý spojená i s nedostatečným příjmem mléka (kojení), ale k tomu mi nesedí spokojené mimčo. Ale nejsem lp. 🙂
A možná je to normální dávka hlenu. ;) Zkus skupinku Kojení při abkm na fb.
Jinak 6 týdnů je dost dlouhá doba, to by se už by se zlepšení podle mě projevilo.

geonisa
5. dub 2021

Taky můžeš zkusit změnit vitamin D , ve vingantolu je soya . A zkusit taky dobrá probiotika .

slunea
5. dub 2021

@katule1990 já jsem to schválně nepsala, protože to může být u každého jiné. U dcerky to jsou hlavně jablka a ostatní ovoce, většinou čím kyselejší, tím horší. Může banán, borůvky, jahody, hrušku conference, jablka gala, ve dvou letech ochutnala mandarinku a vypadá to, že ok, ale ostatní citrusy nejspíš vadí. V sezóně budu častěji zkoušet peckoviny, ty by taky mohly být ok. Podezírám i kyselinu citrónovou, ale nedostala jsem se k pořádnému otestování. Pak jí ještě vadí luštěniny, po nich si zpětně vybavuju, že ta stolice byla taková hnědá, kalná.

Synovci třeba nevadí mléko, ale vadí ořechy, med, cibule, česnek, ta jablka asi taky...

slunea
5. dub 2021

Pokud jíš lepek denně, tak ten to nejspíš nebude (píšeš, že je to jednou lepší, jednou horší). Ale dietu klidně zkus, je to zajímavý zážitek :D Já ji držela 3 týdny a byla jsem ráda, že to nepomohlo 🙂
Nesnědla jsi v ty identické dny něco, co nemáš zapsáno? Bonbón, čaj, různé odrůdy ovoce, různé úpravy jídla (vařené vs syrové), co olej?