icon

Hypotrofický novorozenec neroste. Kam se obrátit o pomoc?

katenkas
26. led 2024

Krasny den,

chtela jsem se zeptat. Narodil se nam chlapecek - vyvolavany porod 37+1 kvuli tezke asymetricke hypotrofii. Neprislo se na duvod. Narozen 2100 g, 42 cm. Nyni mu je pul roku a meri stale pouze 60 cm, vaha v poradku 7 kg, obvod hlavicky take v poradku. Ale porad proste neroste. Nemate nekdo zkusenosti, jak tombyva? Cetla jsem, ze hypotrofove to vetsinou dozenou do pul roka. Ale u nas nic. Stale hodnoty pod grafy. Mam obavy z nejake vady, reseni rustovych hormonu atd… nema nekdo zkusenosti, kam se pripadne obratit? Velmi dekuji.

katule1990
26. led 2024

@katenkas Ahoj, neprijde mi, ze by nerostl. Muj syn se narodil taky 37+1 a taky 2,1 kg, jen mel 46 cm. V pul roce 63 cm a neco pres 5 kg. V roce vazil 7,4 kg, ted ve 3 letech ma 12 kg, takze vahove dost podprumer, ale je to uplne normalni zdravy kluk, vubec nic mu neni. Na zadne vysetreni jsme nemuseli, jen doktorka hlida, ze pribira a roste, byt na te spodni hranici. Chodit zacal teda az v roce a pul, nejspis kvuli te hypotonii, nicmene vse v poradku. Urcite je dobre hlidat motoricky vyvoj, ani ne tak rychlost(pravdepodobne bude pomalejsi), ale spravnost provedeni (symetrii) a poradi (plazeni-lezeni-sed-chuze).

katenkas
autor
26. led 2024

@katule1990 moc dekuji za zpravu. Mam strach prave z tech 60 cm. Je to hluboko pod krivkou. Doktorka rekla, ze si stale jede to svoje. Mam strach, aby nebyl v dospelosti malinky. U nas v rodine vsichni normalne velici, spis vyssi.

katenkas
autor
26. led 2024

@katule1990 myslim tim, vyjadril se vam nekdo k tomu, jak to bude s rustem dal?

betelgeuzz
26. led 2024

Obě holky se narodily s délkou 47 cm, starší hypotrofní 2240 g, mladší v normě 2650 g, obě v termínu. U starší poznámku nemám, ale mladší měla v 6 měsících 62 cm, v roce měly obě 70 cm.
Dr nic neřešila, rostly málo, ale pořád po té nejnižší křivce. I my s mužem jsme menší. Starší už mě předrostla, mladší do toho nemá daleko.
Takže míra tvýho syna mi vzhledem k porodní délce příjde OK, roste. Píšeš, že je pod grafy, nedívej se na průměr, ale na spodní křivku. Tipuju, že roste po spodní křivce a pokud se jí drží, tak je to v pořádku. Problém by byl, kdyby růst přestal a udělal velký propad.

katenkas
autor
26. led 2024

@betelgeuzz moc dekuju. Ono u te holcicky moc ta vyska roli nehraje. Ten kluk je na tom hur. Prave jsem chtela vedet, jake jsou zkusenosti, zda to dozenou pozdeji. Ci je uz v tomto veku temer jasne, ze bude malinky.

katule1990
26. led 2024

@katenkas Nene, nemam zadne vyjadreni, jak to bude s rustem dal, ale nikdo nas nestrasil rustovymi hormony nebo tak neco. My jsme oba dost vysoci (190 a 178 cm), takze u nas prave ani neni predpoklad maleho vzrustu. Momentalne je vyskou myslim cca na 25. percentilu, vahou asi na 3., pritom ji nadprumerne hodne, nejvic ze vsech deti ve skolce. Mne to u vas neprijde nejak alarmujici, dulezite je, ze roste a drzi si nejakou rustovou krivku, byt je pod prumerem. V tuhle chvili je strasne brzo na nejake usuzovani rustove poruchy a osobne si myslim, ze je nejpravdepodobnejsi, ze to bude v poradku, deti vysku muzou dohnat az mnohem pozdeji.

katenkas
autor
26. led 2024

@katule1990 super, jste moc hodna ❤️ Dekuji za uklidneni. Prave jsem chtela znat nekoho, kdo se z toho 3.percentilu dostal v prubehu let na vyssi. Tj, ze to alespon trosku dohnal. Desi me, ze by jako kluk mel v dospelosti nejakych 158 cm. Jeste jednou moc dekuji a preji hodne zdravicka!

katule1990
26. led 2024

@katenkas Podle delky v pul roce urcite nejde usuzovat, ze by mel byt v dospelosti maly 😊. Ted je opravdu hlavni to, ze roste a nestagnuje, coz roste 👍.

surikata131
26. led 2024

@katenkas pokud roste podle té křivky svého percentilu, tak by to nemělo být takový problém, to spíš kdyby se propadal ještě níž na nižší percentil…růstový hormon by se určitě řešil až později, pokud by byl potřeba

knuffel
26. led 2024

Jo, tak tohle ti nevyvěští z koule nikdo. Narodil se malinký, ale roste, neměj pocit, že když je malinkatý, musí někoho dohánět. Pokud roste a kopíruje tu růstovou křivku, je to podle mě v pořádku, to nejdůležitější podle mě nastane až v pubertě, takže dokud roste, je to fakt ok. Mám dvě holky, jedna kopírovala růstovou křivku pod spodní hranicí, narodila se malinkatá 2,5 kg, 46 cm, úplně zdravá, v termínu, jen malá. Teď už je velká, měří 160 cm a to je finální výška. Druhá kopíruje růstovou křivku z druhé strany, ta je i na kluka prostě moc vysoká, v 6,5 letech má 134 cm a 35 nohu. Trochu přerostlý prvňáček. Pořád si říkám, že se to pak v pubertě zarazí. Prostě uvidíme. A u kluků obzvlášť. Průšvih bude, když růst přestane, ale opravdu nikoho dohánět nemusí.

zmrzlinka
26. led 2024

Důležité je že roste a přibírá.Jak vysokej ve finále bude Ti v jeho 6. měsících nikto neřekne.
Moje dcera neměla v 18. měsících ani 10 kg a teď v první třídě je nejvyšší a nejkulatější 😂😂😂

hvezdicka09
26. led 2024

@katenkas znám x děti, co se narodili jako úplně malinka miminecka, i v tom kojeneckem období to byli vizlatka mala, a ted v dospělosti úplně normální chlapi jak hory, dokonce i větší než vrstevníci. A pak třeba ditko co bylo “v normě” je ted hubeňour a ne a ne přibrat..ono to asi dopředu se říct nedá. Na hřišti x děti v synové věku a rozdíly veliké ve výšce i tělesné konstituci.. dcerka má sestřenici o měsíc starší a ta je skoro jednou tak veliká, obě kojene..

izz76
26. led 2024

@katenkas Roste, myslím ze během prvního roku vyroste dite 25cm. Tvoje už vyrostlo 18cm, urcite vsechno dozene.