Intolerance laktózy, poraďte s jídelníčkem
Milé maminky. Máme podezření na intoleranci laktózy. Dcerka má 9 měsíců a máme držet bezmléčnou dietu. Nyní přestávám kojit a vůbec nevím, jak jí sestavit jídelníček. Zatím to máme takto. Ráno mlíčko, dopoledne 125 přesnídávky s kukuřičnými křupkami, oběd masozelenina, odpoledne mlíčko, večer kaše s ovocem a pak ještě trošku mlíčka. Potřebovala bych nahradit tu odpolední svačinku. Všichni dávají pečivo s lučinou, či jogurt, to my ale prý nemůžeme. Prosím, jestli tady máte někdo zkušenosti, poraďte. Ono to bude asi obdobné jako u ABMK s tím jídelníčkem, tak doufám, že někdo poradíte. Kdyby tu byl někdo přímo s Intolerancí, moc ráda příjmu rady!
@zuzanka0402 tvrde hovinko prej taky neni idealni v tomto veku mi rekla doktorka, my ho taky meli dokud jsem jen kojila (plus prikrmy zelenina ovoc atd) bez UM a Mela jsem podezdpreni zda toho vypije dost, vodu mi nechtel - a fakt toho vypil asi malo, ted na flasce a jinych tekutinach z hrnicku vidim ten rozdil ve stolici, tak si mozna pohlidej zda ma dost tekutin, ono se to z prsa blbe pozna ale nabizej neco k tomu?
Starsi syn nechtel flasku ani za nic ale ja kojit ze dne na den nemohla v 8m a zhledem k tomu ze nechtel ani prikrmy tak byl opravdu chvili hlady a pak vzal na milost jak flasku tak prikrmy, rrvalo to ale 2dny s flaskou a 5 dni s prikrmy, bylo to narocne psychicky, ale doktorka me podporovala na telefonu ze vazi dost a ze mu chvilkovs hladovka neublizi. Syn je ale rozumny od mala a nedelal sceny, byl jen smutny a hladovy... Zadne hystericke sceny.Pomohla mi mamka, jela jsem k ni a na dobu krmeni z lahve i misky jsem odchazel aby se nasapal me na prsa a to pomohlo, ze me nevidel. Pak uz si to vseck vzal i ode me kdyz zjistil ze to je dobry 🙂
Ja bych teda tu vasi intoleranci laktozy videla jako pochybnou kdyz ji kojeni nevadi, naopak mozna bilkovina kravskeho mleka pokud se ji po bezl.UM stolice zhorsi, tam je totiz bilkovina normalni na rozdil od HA mleka kde je normalni laktoza a upravena bilkovina. Pokud nemas zadne poradne rady a postupy od doktora tak bych postupovala stylem pokus omyl a zkusila zaradit treba maslo, behem dne max dvou uvidis zda ji nevadi, pak jogurt plnotucny, zase 2 dny a uvidis, proste jako u zavadeni prikrmu...
No ja si rikala ze bude krasne a teplo, nemoci skonci a houby, uz jsme doma 3 tydny a dnes teprve to vypada az na desny kasel lepe... My mame jeste 5 leteho syna a samozrejme s nim porad nekde behame po krouzcich a do skolky tak se neda holt nic delat, malej od nej i z detskeho kolektivu kdeco lapne :( to jsou chudaci ti mladsi sourozenci, zase bude mit lepsi prupravu do skolky 🙂
@zuzuzuz po bezlakto.ml. se právě stolička zlepší, není už kyselá a ty tvrdé bobky, taky nejsou až tak tvrdé, jen to je joo rozdíl od té kyselé kaše, kterou měla na HA mléku. Já ted asi do roka nedám vůbec nic mléčného, to mi radí doktorka a až po roce začnu zkoušet. Myslíš, že jí to nebude chybět? Třeba vápník? Jí to mé kojení vadilo, když měla ty 3 měsíce, tam byla kyselá stolička pořád, lae žadné bolesti.
S kojením, kolik toho vypije máš pravdu, jesnou jsem si půjčila váhu domů a měřila kolik vypije, je to cca kolem 130ml, což je pěkně málo. Nabízím ji i vodu, ale moc to nebere.
Když je starší doma, tak si to bobci budou pořád předávat, to jo, kámoška to tam má taky pořád.
@zuzanka0402 ja myslim ze vapnik ji dodas tim bezl. Mlekem. My jsme uz bastili jogurty a jak jsme prestali tak jsem misto odpoledni svacinky (coz byl jogurt) zavedla zase flasku bezl. Mleka a k tomu par piskotu. Kdyby to melo byt vyzivove spatne tak by ti preci neco doktorka predepsala jako doplnek stravy nebo tak, nebo mela by 🙂 nas maly byl do roka uplne v poradku a z mlecnych vyrobu jsem davala jen jogurt, s maslem a lucinou se bezne stejne zacina az po roce, takze to zas neni takove omezeni pro vas zatim.
S pitim vody je u kojenych deti skoro dycky problem...
@zuzanka0402 Hele, jestli ti vypije okolo 100-150 ml mléka denně a ještě k tomu jí vodovější jídlo, tak to může být v pohodě. Kojené děti prostě většinou nevyzunknou najednou 250 ml, ale ty množství jsou menší. Proto se třeba dětem na UM dává v 9 m často jen 2x 250 ml mléka denně, ale kojeným dětem se doporučuje 3-4 kojení denně. Jinak dvě z dětí nechtěly skoro vůbec pít asi do roka a čtvrt, kromě tří kojení denně vypily kolem 100-150 ml vody a čůraly dost, i stolice měla normální konzistenci. Když bylo nějvětší vedro, tak jsem prostě dělala hodně polévky, do příkrmů jim přidávala extra vodu, aby měly dost vody z jídla. A protože jedno z dětí mělo teď problémy s ledvinama, tak dokonce vím, že ač mi pilo kolem 300-400 ml vody denně (a nebylo už kojené, mléko mi nepije), tak vyčůralo kolem půl litru (přičemž minimum pro 10 kg batole je 250 ml, takže bylo vidět, že dehydrované vážně není) a ostatní potřebnou vodu mělo prostě z jídla. Myslím, že nedostatek vápníku není třeba nějak výrazně prožívat, jednak dokud kojíš, tak je v mateřském mléce, jednak je ho dost i v jiných potravinách (to už tu psali jiní). A nejvíc mě uklidňuje fakt, že v Číně a okolních zemích mají skoro všichni nad 3 roky laktosovou intoleranci, není tam vůbec zvykem jíst mléčné výrobky a přesto nemají v populaci žádné výraznější problémy s nedostatkem vápníku ve srovnání s námi (nebo jsem o tom aspoň neslyšela).
A ještě mě napadlo, když nechce malá pít z flašky, co zkusit např. nějaký učící hrníček s membránou, nebo i normální hrníček, nebo třeba pití brčkem z hrníčku. Je už dost velká, aby tyto věci zvládla (možná až na to brčko). Třeba by se jí učící hrníček líbil víc, že to z něj teče až po nasání (moje děti moc flašku nechápaly, učící hrníčky byly lepší). Ze začátku zkusit třeba jen vodu nebo zředěný čajík, aby si zvykla a pak tam třeba dát i to bezlaktosové mléko, ideálně třeba dát trochu napít během jídla místo vody, aby si zvykla na tu chuť. Nebo třeba zkusit dát pár lžiček mléka při jídle, prostě ji na tu chuť naučit.
@hafika,já už vyzkoušela kdejaký hrnecek 🙂,čaje,vodu,šťávy a stejně nic. Ale zkousim dále.
Teď ty tekutiny tak neresim, čura hodně, prso má dost často a něco se podaří i vypit. Spíš teď nevím,jak to udělat s tím zkoušení ml.věci. někdo mi řadí,že je lepší to až do roka neoddalovat, že je třeba ten trávicí trakt trénovat,navíc,že to nemám stopro potvrzené. Jiní zase říkají,nechat střeva odpočinout. Tak teď babo rad. K a koukala jsem na ty stránky varimejinak.cz a paráda!dík za tip
@zuzanka0402 ja myslim ze moc pokazit se neda, pokud ji nevadi kojeni tak bych zkusila jogurt, tam je laktozy mnohem mene jak v materskem mlece. Vsak to se ukaze hned jak ji to sedi - kdyz tak to zase vysadite. U nas je teda ten efekt vzdy okamzity upuda sedi ci ne.
No ja tady propaguju Nutrilon LL jak malemu sedi a beba nechutna a ted jsme se dostali do prekerni situace, bezlakt. nutrilon neni k sehnani, obvolala jsem i nemocnicni lekarny a nikde skladem, ani na eshopech a dodavatel ma 14-21 dni vypadek takze asi budem muset stejne koupit tu Bebu... Nechapu jak se to muze stat ze specialni vyziva proste neni... Bud rada ze jste kojite 😉
@zuzuzuz Když jsou běžně několika měsíční výpadky některých léků, tak mě to u speciální výživy ani tolik nediví. Známá třeba obvolávala lékárny kvůli léku na tlak, bohužel jí léky s jinými účinnými látkami dělaly problémy, tak potřebovala ten svůj jeden. A děje se to i u dalších léků, stará babička v lékárně přede mnou byla (jestli jsem správně pochopila) asi dva měsíce bez nějakého léku, protože alternativní s vysokým doplatkem si nemohla dovolit. Takže tak.
Ale tvoje dítko je vcelku velké a jestli jinak dobře jí, tak i kdyby ty 2-3 týdny žádné UM nepilo, tak se svět nezboří, jemu už se to dá nahradit jinak. Horší by to bylo u kojence nebo velmi malého batolete, co kromě mléka skoro nic jiného nejí.
@hafika no mas pravdu ze uz neni nejmensi, takze mu to zdravotne neublizi na par dni ale usnout bez flasky pujde jen s hroznym placem a v podstate unavou. Takze vystavovat ho stresu mi prijde lito kvuli blbemu vypadku :( ale nahradit mu to asi nejde, doktorka mi rekla ze on to jeste potrebuje, na to byt bez mleka je jeste maly a obilnymi mleky to nahradit nejde. A nic jineho uz me nenapada. Zkusim to Nestle bezl. a uvidime. Ja uzplne nechapu cim jsou tyto vypadky ruznych leku zpusobene, ale kdyz je farmacie tak vynosny business tak by meli mit i nejake garance a pripadne postihy kdyz nedodaji! No nastavali me fakt...
Dobrý den,
omlouvám se, že vstupuji do diskuze i když nemám žádný pozitivní příspěvek či zkušenost, který bych přidala, ale měla bych na vás maminky obrovskou prosbu 🙂 Jsem studentkou JČU v Českých Budějovicích v oboru Nutriční terapeut (tedy výživář) a píši bakalářskou práci na téma Dietní opatření u dětí s nesnášenlivostí kravského mléka kam spadá jak alergie na mléčnou bílkovinu tak laktózová intolerance dětí. Sháním tedy maminky dětí trpících těmito onemocněními (prokázaných lékařem), které by byly ochotné mi vyplnit malý dotazník, který bych případným dobrovolnicím poslala na e-mail. Byla bych vám velmi vděčná, kdyby se někdo dobrovolně na mém výzkumu podílel 🙂 na oplátku vám mohu svoji vypracovanou bakalářskou práci poslat, třeba se dozvíte i něco užitečného o výživě vašich dětí.
Předem moc děkuji za odpovědi.
Soldátová Katka

@zuzuzuz asi to půjde, ona je totiž ted v pohodě a stoličky jsou naprosto ukázkové, tvrdé bobky, které smrdí jako opravdové hovino 😀.
Teda to se synem pořád s něčím boujete ☹ ale to bude dobrý, aspon bude mít posílenou imunitu.
A když jste měli to striktní vynechání kojení, tak malý ti tu flašku vzal? ja mam totiž pocit, že by radši padala hlady, než by si tu flašku vzala.