icon

Jak dlouho trvá, než ABKM dieta v roce a půl dítěte zabere?

kalamajka20
13. črc 2026

Dobrý den. Dcera 18 měsíců, neprospívá. Udělané odběry krve - celiakie negativní, krevní obraz ok. Vysoký kalprotektin ve stolici. Stolici má 2-3x denně,mazlavou (při kojeni jsem to neřešila a brala to jako normální). Doporučeno vyřadit kravskou bílkovinu. Po dvou týdnech žádná změna a dokonce hubne. Kojena byla do roku a čtvrt, žádné umělé mléko nechce. Za jak dlouho vám u dětí dieta zabrala? Případně máte prosím nějaké tipy co jí dávat, aby přibírala. Jí krásně, proto jsem z toho nervózní, že váha padá. Děkuji za vaše příběhy a zkušenosti.

lis6
13. črc 2026

@kalamajka20 to už je dost ty dva týdny,ale ono zas záleží jak dlouho byla vystavena tý bílkovině, střeva se musí pročistit.

drtatko4
14. črc 2026

Dítě ve věku rok a půl už kojené být nemusí a nemusí pít ani umělé mléko. Klidně může být na běžné stravě. Jen se zeptám, jestli jste opravdu vyřadili tu bílkovinu úplně ze všeho. Ono totiž nejde jen o mléčné výrobky, bílkovina kravského mléka může být i v dalších potravinách.

malytlustyhroch
14. črc 2026

@kalamajka20 14 dni a zmena k horsimu je dost. Co na to pediatr? Nenahradili jste mlecne vyrobky nejakou jinou potravinou s vysokym rizikem nesnasenlivosti? Soja? Vejce? Ze by ted paradoxne dostala vice toho, co ji treba vadi?
Jinak mleko, pripadne ty dalsi alergeny, je treba hledat vsude - cist slozeni peciva, sladkosti, masnych vyrobku, polotovaru, kasi...

kalamajka20
autor
15. črc 2026
@malytlustyhroch

@kalamajka20 14 dni a zmena k horsimu je dost. Co na to pediatr? Nenahradili jste mlecne vyrobky nejakou jinou potravinou s vysokym rizikem nesnasenlivosti? Soja? Vejce? Ze by ted paradoxne dostala vice toho, co ji treba vadi?
Jinak mleko, pripadne ty dalsi alergeny, je treba hledat vsude - cist slozeni peciva, sladkosti, masnych vyrobku, polotovaru, kasi...

@malytlustyhroch ano, dávám si na to pozor. Snažím se jí většinu jídel vařit tak, abych věděla co obsahují. Svačinky řešíme kapsičkami, které jsou v pořádku. Pediatricka říká, že musíme čekat, že je potřeba střevy vyčistit. Jediné do jsem vypozorovala bylo, že ji nedělal dobře kokosovo/sójový jogurt. Ten jsem ale ihned vyřadila.

kalamajka20
autor
15. črc 2026
@lis6

@kalamajka20 to už je dost ty dva týdny,ale ono zas záleží jak dlouho byla vystavena tý bílkovině, střeva se musí pročistit.

@lis6 od zavedení v cca půlroce, takže dlouho. Ale ona nebyla osypana, bříško ji taky nikdy nebolelo. Jen ta stolice byla měkčí, ale to jsem příkladala kojeni.. padat váhově začala mezi 10.-12. měsícem a to pediatrička vysvětlila tím, že má více pohybu. Byli jsme pak na převážení po měsíci od roční kontrola a to bylo relativně v pořádku. A teď v roce a půl přibrala necelé kilo. Kdyby to bylo bez té měkké stolice, nijak to neřeším, je opravdu živější a chvilku neposedí...