Jak léčit vlhký kašel u dětí bez chyby?
Ahoj, už jsem z toho všeho jak jalová. Co lékárna, to jiný názor. Návštěva u pediatričky vždy o jedné větě. Dítko má kašel. Přes den pořádně vlhký. Je slyšet, jak si hezky odkašle. V noci začne kašlat suchým a neskončí dokud něco nevykašle. Několikrát za noc se to opakuje. Dávám jitrocelový sirup. Na noc nic, nic nepomáhá. Jen fenistil a přes den klasika mořská voda + sprej s lékem. Teď už konečně něco jde odsát a já doufám, že se toho aspoň začne zbavovat. Ale jak čtu různé diskuze, nevím co je tedy správně. Četla jsem tu, že na vlhký kašel se má vždy nasadit léky na vykašlávání, aby se hlen naředil a šel lépe ven. Kašle opravdu dobře vlhce, žádný suchý dráždivý. Posledně jsem řekla lékařce, že dávám mucosolvan a ona mi vynadala, proč mu hlen ještě více ředím, ať se nedivím, že po něm více kašle. V lékárně na mě koukají jak na blázna, co tedy chci. Nedávám po 15h nic na vykašlávání. Dnes už byl kašel hodně vlhký. Dělám teda špatně co? Doktorka mi neporadí, řekne školkový bacil. Prosím nepište mi, že mám změnit doktorku. Šla jsem z bláta do louže a jinou možnost momentálně nemám, protože všichni přibírání jen miminka. I když kašle přes den hezky s hlenem, je potřeba ho ředit? Mám nakrájenou cibuli s cukrem, čekám až pustí šťávu. Tymiánový sirup odmítá a plive.
@hanka_12345 hedelix je jako prospan? Ten mám i doma. No a je to teda tak, že i když vykašle hezky, mám to ředit? Inhalátory už jsme koukali máme předběžně vybraný od omronu, ale nevím jak dvoukeťáka přinutím to správně a efektivně používat. V lékárně zase říkali ředit jen když to nejde vykašlat, aby šlo snáz. Už jsem z toho jak jelen..jeden vynadá že to má proto a druhý zase proč to po čem to má údajně špatně nedám, tak jak si mám vybrat. A než něco zkoušet jen tak, radši se zeptám zkušených matek. Ten inhalátor je v něčem lepším ultrazvukový? Musím ale říct, že mě mucosolvan dost pomohl vždycky. Ale dávala jsem si poloviční dávku a bylo to akorát, jenže mě minule tak sjela a že samozřejmě hrozně kašle, když mu to ředí hlen. Ale taky tam je napsáno že kašel zmírňuje a to mě vždycky fungovalo
Ja nevim, ja mela za to, ze jako se to ředí, právě aby se to dalo vykaslat. Jestli hezky vykašle i bez toho, tak bych dala treba jen silice na hrudník, jak jsou ty mastičky (ty jdou i preventivně, zahřívá to hrudnicek a třeba v zimě se bez toho neobejdeme) a jako buď zvlhčovač nebo inhalátor (my máme ultrazvuk, ono to stejně nejede bůh ví jak dlouho, dávám mu tam vincentku, když nezvladnul masku, tak jsem mu ji frkla kdyz spal, jinak jsem ho jen nastavila k tý pare, která je z toho ultrazvuku studena) a hold resit rýmu pres den. Moje doktorka vždycky říkala “dokud je rýma, je kašel” a strasne me to vytáčelo, ale jo. Postupem jsem brala kašel jako sekundární (samozřejmě pokud nešlo o laryngitidu a bavíme se o kašli z rýmy) a proste resila rýmu. Do deseti dní max to bylo vzdycky dobrý i bez podpory vykašlávání (acc apod) a teda zase mne nikdy nic po tom nevykašlal. Jako kašlal vic, ale stejne to polykal. Jeste, kdyz je to horsi dávám ten sirup z medu, cibule, pomeranče a citronu, obecne ten med beru jako malej zázrak a při nemoci (i rýmě) ho rvu všude.:D pokud je to jo zdlouhavý, sla bych k ORL. Treba zatejka rýma, ma v nosu zoo, kdo vi.)
Ja davala dceri na vlhky kasel Mucosolvan a doktorka rikala,ze ji pak zbytecne v tech hlenech topim. Ze staci neco bylinkoveho,bud Hedelix,Sinupret...My davame Erdoherbal - to je medovy sirup. Mame i inhalator,taky ultrazvukovy,detem je uz tedy vic,tak maji rozum. Jinak dceru jsem na to lakala tak,ze bude jako dracek. Nemusi to mit uplne nasazene,ale uvolni ji to rymu. Dokud bude ryma,bude kasel. A zadne tadyty sirupky s tim nic neudelaji. A pokud dobre vykaslava,nedrhne mu to tam,tak bych ani nedavala...
Na noc bych dala Stoptussin v kombinaci s Fenistil kapkami a přes den jitrocelovej.
@aselluska neboj, kdyz zsjisti ze mu to prinasi ulevu tak to treba bude chtit delat. Inhalator mi rikala kamradka zdravotni sestra ze urcite ten kompresorovy
@aselluska Já na tyhle vlhké kašle dávám buď jitrocelovy sirup nebo ten prospan teď malé dávám, mažu hrudník i záda psím sádlem, k doktorce s tímhle ani nechodím. Zabírá to,ale obecně kašel je prostě na delší dobu. Rýma je věc druhá, většinou jim to teče dolů a o to více kašlou .
Ja jsem k doktorce s timhle chodila vic jak měsíc tyden co týden, protože to fakr bylo neúprosný,taky furt, že je to od rýmy a ejhle,byly to mykoplazmata.tak ATB a po týdnu brání hurá jsme se po dvou měsících vyspali.Jinak dobrý je fakt tem inhalátor,taky mi nevydrží v masce,ale dávám co nejblíž k obličeji a pouštím pohádku.A lepší zkušenosti na vlhky nez s mucosolvanem,tak mám s Ambrobene a ACC.Jeste je dobry Bronchipret.Mazat tymianovou mastí.

Nepremyslelas nad inhalatorem? tam nastava docela rychle uleva kdyz si parkrat "snupnes"
jinak dr mi vzdy doporucuje ACC a rikala ze ten mucosolvan je nakej dodrbanej ze se strasne zhorsil. Ja davam ten ACC a fenistil kapky. a nekdy nam da i AERIUS ake ten je na predpis. Pry je i fajn kdyz uz je celkem ok tak vysadirt ACC a zalecit to jeste hedelixem. Ze se ty plice krasne docisti nakonec