icon

Jak předejít zánětům nosních dutin u dětí a vyhnout se antibiotikům?

calvac
1. dub 2025

Syn 7 let trpí na záněty nosních dutin a vždy končí na ATB. Teď již potřetí za dva roky. Nevím, co lze ještě udělat navíc, ale syn užívá Bactoral už delší dobu, dávám mu vitamín C a taky probiotika. Začne mu rýma, která zaleze kamsi dozadu a nejde vysmrkat, potom přijdou teploty a končí to ATB. Nosní mandli má v pohodě dle ORL. Na ORL nám dávají jen Mommox (kortikoidní kapky do nosu). Nemáte některá zkušenost, radu nebo nějaký tip, co dělat?

sarihy
2. dub 2025

Ve chvíli, kdy začne rýma, nasadit Kalobu, Sinupret, Fenistil a stříkat do nosu a i bych dávala Nurofen (i když není teplovat...je protizánětlivý) Moje dcera na to trpěla a pomáhá Clarinasa, ale ta je až pro starší děti...

me_druhe_ja
2. dub 2025

Syn trpí od dvou let na záněty středního ucha. Každá rýma = ucho. Má přesně ten typ zaražené rýmy kdesi vzadu, takže kolikrát třeba první 2-3 dny poznám, že má rýmu, jen protože kašle jak mu to teče kdesi vzadu, z nosu nejde nic.
Už má venku mandlí, dva roky měl trubičky v uších, po 2 letech musí ven. Během těch 2 let to bylo lepší, to měl ten zánět asi "jen" 3x. Teď v červenci to bude rok, co je má venku, a od ledna už měl 3x zánět, poslední po 14 dnech. A pokaždé jsou to atb. Vyzkoušela jsem všechno na podporu imunitu, aby se nenachladil a nic. Fakt všemožný vitaminy, glukany, kozí kolostrum, rybí olej.... když se nachladí tak kaloba, sinupret, nasivin, mořská voda, difuzér s eukalyptem, fenistil.... všechno možný a nemožný....a nic.,.
Pri posledním zánětu Dr říkala, že můžeme zkusit zajít znova na ORL, jestli něco vymyslí, ale prej že spíš už asi ne. Že některé děti to tak mají a musí z toho vyrůst. 🤷
Takže samozřejmě můžete zkusit všechny ty věci, co jsme zkoušeli my, ale je možný, že to nezabere. Až čas.
Já jako malá byla extrémně nemocná: alergie, 7x zápal plic během pár let, astma, záněty průdušek nonstop....rodiče zkoušeli všechno možný a taky nic nezabralo. Někdy ve 14 to přešlo jako mávnutím kouzelného proutku.

kacka1994
2. dub 2025

@calvac zkouseli jste inhalovat? Synovi to pomaha na uvolneni te zarazene rymy, inhaluje mucosolvan pri nemoci. Ale neni to 100%, k tomu ma sinupret, taky ma mommox.

miryp
2. dub 2025

Já mám pocit, že mi pomohla kombinace úpravy stravy (vynechání surovin, u nichž jsem měla podezření, že mi začaly vadit) a suplementace vysokých dávek D3 s MK-7 (z krve jsem měla potvrzený hluboký deficit) a 1x týdně B-komplex. Poslední měsíce mám klid. Jinak ATB u mě byla bez efektu stejně jako denní odsávání dutin sondou a inhalace, to ten Mommox mi tu zátku během dvou či tří dnů (teď si nevybavuji přesně) uvolnil.

calvac
autor
2. dub 2025

@sarihy Děkuji, Kalobu a Sinupret jsem úpně zapomněla zmínit, taky dávám. Jednu dobu jsme zkoušeli dávat Aerius, zdál se být bez efektu.

calvac
autor
2. dub 2025

@me_druhe_ja Ach jo, to je strašné. Ano Sinupret a Kalobu jsem zapomněla zmínit, dáváme též, inhalace také. Imunoglukan má syn za sebou - půlroční kúru. Kozí kolostrum jsme taky dávali - Betula. Děkuji.

calvac
autor
2. dub 2025

@kacka1994 Sinupret jsem úplně zapomněla zmínit, dávám. Inhalace Mucosolvanu neznám. Inhalujete normálně Mucosolvan na kašel? Nebo jinak? Děkuji.

calvac
autor
2. dub 2025

@miryp děkuji.

kacka1994
3. dub 2025

@calvac mucosolvan roztok se da inhalovat v inhaltoru 🙂

calvac
autor
3. dub 2025

@kacka1994 novinka, neznala jsem. Díky.

lociloci
5. dub 2025

Vyplachujte konvičkou se slanou vodou. 7lete dítě to už zvládne bez problému, my to praktikujeme od 5 let 🙂