icon

Jak řešit nemoci staršího dítěte v zimě s novorozencem?

koko85
17. kvě 2025

Ahoj, máte tady někdo zkušenosti s druhým dítětem narozenym v zimě? Zajímalo by mě, jak se řeší případné onemocnění (viroza, kasel, teplota) u staršího, když máte doma novorozence.

ferda90
17. kvě 2025

@koko85 ahoj, mame obe deti narozene v unoru, syn ma 4 roky a ted mame holcicku 3 měsíce
Syn byl kojeny a nachlazeni, rymu, kasel u nej skoro neznam, celkove byl asi diky kojeni malo nemocny
Ted dcera ma obcas rymu a uz nas stihli i neštovice, syn je dostal asi ve skolce a dcera je chytla po nej cca za tyden, ale mela dobrý průběh bez teplot, syn mel teplotu jeden den jinak taky dobry, takze asi zalezi no

radecka1
17. kvě 2025

@koko85 Podobně jako když máš jedno. Jedno dítě léčíš a snažíš se udržet v klidu a snažíš se, aby to druhé moc nepusinkoval a nedýchal mu přímo do obličeje. Hodně větráš a doufám, že to brzo přejde a to druhé to nechytí. Druhé dítě si většinou těmi nemocemi projde v mladším věku a bývá odolnější nebo se matka stane otrlejší a už to tak neřeší, tak má pocit, že to druhé dítě bývá zdravější. To určitě zvládneš.

radkazenklava
17. kvě 2025

@koko85 já měla syna co nastoupil do školky a novorozeně narozené v pulce listopadu. Hned když jsme dojeli z porodky , měl starší takový ten rýmokašel, co se ho vždy drží dlouho. Samozřejmě záleží na onemocnění, ale Dr. říkala že kojené mimčo je chráněné a nemělo by běžné virozy chytnout. Je pravda že starší byl ten první rok ve školce každou chvíli na hromádce a mladší nic z toho nikdy nechytil.

hennrietta
17. kvě 2025

Dcera září, syn prosinec. Dcera (3 a 3/4 roku) nastoupila do školky od března. Od té doby 2 měsíce na hromadě.
Malej byl poprvé nemocný ve 2 měsících a měl bronchitidu. Chytl to od ségry, která ani ještě nebyla ve školce. Nezabráníš tomu. Vždy chytl všechno od ségry. Má 4,5 měsíce a už měl 3x rýmu, která je minimálně na 2 týdny.

konidana
17. kvě 2025

No proste tak nejak behem, jak to jde. U nas 1.v lednu a druhy za 2 roky v rijnu. To vic prudici(nemocny) dite jsem vrazila do satku a i s tim druhym sla ven (starsi pesky a treba bobovat, nebo mimino v kocaru a starsi v satku). Starsi mi totiz pres den uz nespala, a kdyz ji nebylo dobre, tak satek byl jedina moznost klidoveho rezimu pres den😅

jancazao
17. kvě 2025

Mám děti necelé dva roky od sebe, mladší je narozený v prosinci. Dcera chodila od 3 let do školky. Byli nemocní vždycky každý zvlášť, nechytali to od sebe.

me_druhe_ja
17. kvě 2025
@ferda90

@koko85 ahoj, mame obe deti narozene v unoru, syn ma 4 roky a ted mame holcicku 3 měsíce
Syn byl kojeny a nachlazeni, rymu, kasel u nej skoro neznam, celkove byl asi diky kojeni malo nemocny
Ted dcera ma obcas rymu a uz nas stihli i neštovice, syn je dostal asi ve skolce a dcera je chytla po nej cca za tyden, ale mela dobrý průběh bez teplot, syn mel teplotu jeden den jinak taky dobry, takze asi zalezi no

@ferda90 kojení na nemocnost nemá vliv. To je mýtus. Možná úplně maličký. Mám obě děti kojené a nemocné nonstop.

ferda90
17. kvě 2025
@me_druhe_ja

@ferda90 kojení na nemocnost nemá vliv. To je mýtus. Možná úplně maličký. Mám obě děti kojené a nemocné nonstop.

@me_druhe_ja asi zalezi, syn byl kojen do 2,5 let a nebyval nemocny, syn od kamaradky kojeny snad jen 2 mesice pak na UM a nemocny porad🤷

me_druhe_ja
17. kvě 2025
@ferda90

@me_druhe_ja asi zalezi, syn byl kojen do 2,5 let a nebyval nemocny, syn od kamaradky kojeny snad jen 2 mesice pak na UM a nemocny porad🤷

@ferda90 to je náhoda. Jak říkám: obě kojené a obě nemocné od doby, co začli chodit do školky. Mezi kamarádkama je to taky kus od kusu. Některý dítě na UM a neznají kapesník, některý kojeny a stejně tak. A jiny zase nonstop atb pomalu ať UM či kojení.
To je stejně tak jako se říká, že kojením žena zhubne. 😀 tomu se taky můžu jen vysmát. 😀 a to jsem hlavně dceru kojila snad nonstop😀

ferda90
17. kvě 2025
@me_druhe_ja

@ferda90 to je náhoda. Jak říkám: obě kojené a obě nemocné od doby, co začli chodit do školky. Mezi kamarádkama je to taky kus od kusu. Některý dítě na UM a neznají kapesník, některý kojeny a stejně tak. A jiny zase nonstop atb pomalu ať UM či kojení.
To je stejně tak jako se říká, že kojením žena zhubne. 😀 tomu se taky můžu jen vysmát. 😀 a to jsem hlavně dceru kojila snad nonstop😀

@me_druhe_ja jako zalezi, spis sem tim chtěla říct, ze do tech 2,5 let byl fit bez nejakych nemoci a je asi jasny, ze kdyz ditko prijde do skolky, tak tam víceméně chytne snad všechno no
A co se tyka kojeni a hubnuti, ja kojenim shodila do 6 mesicu vsechno co jsem nabrala v tehu 15 kg a ted u dcery mam dole temer vse, chybi mi 3 kg a to jsem po porodu 3 mesice
Je to kus od kusu 🙂

takaya
17. kvě 2025
@me_druhe_ja

@me_druhe_ja souhlas, ja nekojila vubec, neslo to, a maly defacto jeste nemarodil. Je mu 13 mesicu.

me_druhe_ja
17. kvě 2025
@ferda90

@me_druhe_ja jako zalezi, spis sem tim chtěla říct, ze do tech 2,5 let byl fit bez nejakych nemoci a je asi jasny, ze kdyz ditko prijde do skolky, tak tam víceméně chytne snad všechno no
A co se tyka kojeni a hubnuti, ja kojenim shodila do 6 mesicu vsechno co jsem nabrala v tehu 15 kg a ted u dcery mam dole temer vse, chybi mi 3 kg a to jsem po porodu 3 mesice
Je to kus od kusu 🙂

@ferda90 oni taky nebyli nemocní než začli školku. 😀 ale jsou děti, co nebývají nemocní ani ve školce.
Prej existují, podle mě je to jako vidět živého jednorožce. 😀
proste každý dítě je jiný, ať je kojeny nebo ne. 🙂
Stejně jako to hubnutí. Já nezhubla ani gram. A dcera se fakt kojila furt, furt. A to jsem rozhodně nijak nezrala, chodila jsem hodně s kočárkem, měla jsem dvě malé děti, takže výdej dost. A prd. A to jsem se tak tesila, všude jsem četla, jak se kojením hubne. 😀 zhubla jsem až jsem se vrátila k běhání tři roky po dceři. 🙂

janule0123
17. kvě 2025

@koko85 tak mozna otazka jak je vetsi starsi - jestli uz je školák, předškolák … nam detska doporučila nechat starsi cca do pul roku doma … a zároveň cca do dubna - to konci takovy ty nejzákeřnější parady … zpětně vidim, ze to melo opodstatnění… cca do roku to vypadalo tak, ze dcerka dvakrát smrkla a malej laryngitida, rýma na mesic … stihli jsme i covid vramci prvního půl roku… pokud mas už doma školáka, předškoláka, těžko necháš pul roku doma 🙂 ale přiznám se, ze jsem byla za exota, většinou už druhy týden po porodu dávali deti do školky okolo …

zmrzlinka
17. kvě 2025

Školkovy dítě si můžeš nechat doma.Školnimu vysvětlíš at miminko nepusinkuje a snažíš se je držet od sebe.

koko85
autor
18. kvě 2025
@janule0123

@koko85 tak mozna otazka jak je vetsi starsi - jestli uz je školák, předškolák … nam detska doporučila nechat starsi cca do pul roku doma … a zároveň cca do dubna - to konci takovy ty nejzákeřnější parady … zpětně vidim, ze to melo opodstatnění… cca do roku to vypadalo tak, ze dcerka dvakrát smrkla a malej laryngitida, rýma na mesic … stihli jsme i covid vramci prvního půl roku… pokud mas už doma školáka, předškoláka, těžko necháš pul roku doma 🙂 ale přiznám se, ze jsem byla za exota, většinou už druhy týden po porodu dávali deti do školky okolo …

@janule0123 mám doma dítě 2.5 roku..takže skolkou povinné, teda bude, zatím jesle.

koko85
autor
18. kvě 2025

Holky a řešila jste některá teplotu u dítěte mladšího 3 měsíců? Vzhledem k tomu, že většina léků na teplotu je od 3M

hennrietta
18. kvě 2025
@koko85

Holky a řešila jste některá teplotu u dítěte mladšího 3 měsíců? Vzhledem k tomu, že většina léků na teplotu je od 3M

@koko85 Syn měl ve 2m horečku lehce přes 38 po odečtu v zadečku. Dala jsem mu jeden čípek Nurofenu, protože tou dobou měl už přes 6kg. Další den už byl ok.

janule0123
18. kvě 2025
@koko85

@janule0123 mám doma dítě 2.5 roku..takže skolkou povinné, teda bude, zatím jesle.

@koko85 tak povinné je až na předškoláky … 😃dcera byla rok ve školce a já rok v praci.. když jsme nastupovala na mateřskou… školka ji bavila, ale dala jsem na doporučení dětské a stáhla jsem ji na první půl rok ze školky, ikdyz tam chodila rada… ale teda přiznám se mrzelo me to tam.. těšila se uz po dvou týdnech bez skolky 😆