icon

Jak řešit nízkou váhu u ročního dítěte?

nikoleichlerova65
11. srp 2025

Zdravím tak nějak řešíme dcery nízkou váhu v 1R
Porodní váha byla 3,2kg (49cm) v roce 7,8kg (75cm)
Normálně jedla, ale když přišla šestá nemoc a hned potom růst horních zubů byli jsme rádi, že jsme do ní něco dostali.
Teď normálně jí snídaně, svačinky přes den, večeře tak nějak na půl ale obědům se vyhýbá (především masu).
Stále ještě pije i 2x až 3x UM (nevypije celé). Správně se vyvíjí (žvatlá, začala chodit, leze, apod..)
Snažím se do ní dostat jídlo, ale když nechce tak nejí a já furt přemýšlím nad tím, že kdyby měla hlad tak si řekne nebo aspoň vypije celé mléko. Je jen drobnější a nebo mám dělat něco jinak?
(Samozřejmě řešíme s dětskou doktorkou ale zajímají me zkušenosti jiných maminek)

gruyerre
11. srp 2025

Mně to přijde jako normální hmotnost k téhle výšce. Hlavně teda si myslím, že podle toho, co píšeš baští na roční miminko velmi pěkně, tak mě nenapadá, co víc bys ještě mohla dělat 😁. Já byla ráda, když mi děti v roce snědly 3 lžičky čehokoliv k obědu a trošku přesnídávky za celý den 😀

nelly_strokova
11. srp 2025

Dcera měla v roce 8,42 kg a 73 cm. Doktor řekl, že je menší, ale o nic nejde. Teď jí bude rok a půl a má něco kolem 9 kg a asi 77 cm. Nemá po kom být velká, žádný velký jedlík to taky není, ale co už. Je to vždy veselá a chytrá holka. Některé děti jsou prostě drobnější a přesto jsou v pořádku a vyvíjí se normálně.

sikkacirek
12. srp 2025

malé bude za měsíc rok a měří 72 cm :D a váží do osmi kg....nikdo to neřeší, jako jo doktorka říká, že aspoň těch 8 kg snad dáme :D a to je třetí a první dva kusy zas opačný extrém :D...asi na níc už nezbyl materiál a to se narodila 3,5 kg a žere jak prokoplá, až je nechutná doslova, jen holt nepřibíra rychle a bude to princezna drobek :D

cilkat
12. srp 2025

Syn měl podobnou váhu (nemám u sebe teď jeho průkaz a číslo si přesně nepamatuju, ale myslím 8,2 kg) a skoro nepřibíral. V roce jedl ještě "slušně", v roce a půl už jen jedno odpolední jídlo jinak kojení... Zběhali jsme půl Prahy doktorů, řešili vše možné a nemožné, nezabralo nic. Ve třech letech jsme odmítli terapii hormonama. ve čtyřech letech jsme zavedli příkrmy u mladšího bráchy a straší se najednou rozjedl. Teď je mu devět, drobnější je furt, ale 130 cm a nějakých 30 kg má. Prostě si drží svou růstovou křivku, což je podle doktorů důležité: roste pomalu, ale vytrvale.
Asi bude po mě: do nějaých patnácti nejmenší ve třídě, pak jsme přišla po prázdninách a najednou na tělocviku nemohla svoje místo vůbec najít. Dnes mám 173 cm...

merope
12. srp 2025

Doporučuji najít si nějaký program sledování výšky/váhy a zadat si tam hodnoty - pokud se tak nějak plus-minus drží ve svém percentilu, tak žádný problém, vše v pohodě. Kdyby "padala dolů", je na místě to řešit.

Jinak bílkoviny se dají dotáhnout i vajíčkem (bílkem), sýry - a maso se dá rozemlet a zamíchat. Já jednu dobu kupovala maso ve skleničkách v DMku, to se dalo dobře zamíchat do smetanových omáček a malý to snědl bez problémů. Teď pořád (6 let) půlku masa nesní, protože to prostě nepokouše, požužlá a vyplivne. Nevím, co a jak s tím dělá, že mu to nejde. Ale nejde. Stejně jako saláty.

ladyhacek
13. srp 2025

Syn měl 8 kg a starší 8,5kg - oba to dohnali.zaleží jak prospívá celkově. Madší syn je dle "křivky" na hraně s růstem, je menší, ale dětský to neřeší protože roste konstatně. Jde si to svoje.
Problém by byl kdyby přestala růst nebo přibírat.
Jiank, že nejí.Starší syn kolem 15 měsíce byl jen kojení a jedl lipánky - rostlo mu 6 zubů najendou a nebyl schopný jíst