Jak řešit noční průjem, zvracení a koliky u pětiměsíčního miminka?
Dobrý den, maminky,
ráda bych se zeptala, jestli máte někdo podobnou zkušenost a jak jste ji řešily. Naší malé je 5 měsíců a před dvěma týdny jsme museli přejít na umělé mléko. Od narození ji trápí silné koliky a často má problém se vykakat.
Během těch dvou týdnů jsme vyzkoušeli už tři druhy UM – Hipp, Nutrilon AR a teď třetí den dáváme Kendamil (který nám byl hodně doporučovaný). Pediatr říká, že si miminko musí na přechod zvyknout, a proto ublinkává a střídá se jí tužší stolice s vodnatou.
Snažíme se vydržet, ale to kakání i blinkání se mi nezdá. Nejde jen o řidší stolici, ale vyloženě vodnatou, kterou z ní někdy dostávám ven rourkou, a je to doprovázené velkým množstvím plynů. Nejhorší je to hlavně v noci – malá nemůže usnout, nebo se ve spánku hodně kroutí.
Máte s tím některá zkušenost? Pomohla vám třeba probiotika? Dlouhodobě jsme dávali BioGaia, ale kvůli kolikám jsem jejich účinek moc nepoznala. Pediatr mi doporučil je vysadit, že už má střeva osídlená, jak potřebuje. Teď si ale říkám, jestli by jí naopak nějaká pomoc neulevila.
Budu ráda za jakoukoli zkušenost nebo radu. 🙏
@sarecka_96 Před pár dny jsem zaznamenala zprávu, že se v Česku dá stále koupit kojenecká výživa, která měla být stažena z trhu pro kontaminaci bakterií, která způsobuje dětem průjmy a zvracení. Nenašla jsem teď už ten stejný článek, ale posílám aspoň seznam šarží, které by se neměly už vůbec prodávat, ale asi se stále dají sehnat, kdyby to náhodou byl váš případ.
@evik19 děkuji vám za zpětnou vazbu 🙏🏻. Kauzu jsem zaznamenala a šarže překontrolovala. Jedná se však o jiný problém.
Nejčastěji toto dětem způsobuje ABKM. Některým stačí nasadit Nutrilon Allergy Care či Altheru, jiné potřebují rostlinné aminokyseliny typu Neocate či Alfamino. My si doma zažili peklo, než konečně ve třech měsících uznali diagnózu ABKM a předepsali správné mléko.
Nejčastěji toto dětem způsobuje ABKM. Některým stačí nasadit Nutrilon Allergy Care či Altheru, jiné potřebují rostlinné aminokyseliny typu Neocate či Alfamino. My si doma zažili peklo, než konečně ve třech měsících uznali diagnózu ABKM a předepsali správné mléko.
@anonym_6f1e05 Když jsem ještě kojila, tak jsem se na tuto dietu zaměřila a dodržovala ji poslední měsíc. Případně zlepšení však zastínil hlad miminka. S pediatrem jsem tuto možnost probírala, jelikož malá měla i hlen ve stolici. Udělali jsme krevní testy, ty však vyšli v pořádku. Dočetla jsem se ale, že ABKM může být špatně zjistitelné z krve. Mohu se zeptat, jaké mléko vám předepsali? Nebo i stačilo výše zmiňované?
Mnohokrát děkuji za názor 🙂
@anonym_6f1e05 Když jsem ještě kojila, tak jsem se na tuto dietu zaměřila a dodržovala ji poslední měsíc. Případně zlepšení však zastínil hlad miminka. S pediatrem jsem tuto možnost probírala, jelikož malá měla i hlen ve stolici. Udělali jsme krevní testy, ty však vyšli v pořádku. Dočetla jsem se ale, že ABKM může být špatně zjistitelné z krve. Mohu se zeptat, jaké mléko vám předepsali? Nebo i stačilo výše zmiňované?
@sarecka_96 Nechala bych nabrat vzorky ze stolice u pediatra . Můj syn měl rotaviry/noroviry ,taky špatně spal,průjmoval, blinkal. U takhle malých dětí je to strašné 😔 Držím palce ,ať jste brzy fit 🙏
@sarecka_96 u miminek je mnohem častější Non_IgE ABKM, která se do krve nepropíše, protože tělo netvoří IgE protilátky. Nám nejprve MUDr. doporučovala UM bez laktózy, pak ten Nutrilon, který pomohl částečně na 14 dní a pak přišlo takové zhoršení, že dítko raději hladovělo, než aby dál pilo Nutrilon. Pak jsme sehnali alergologa, který nám obratem předepsal Neocate a konečně jsme se dočkali spokojeného miminka. Kdyby se nám podařilo Neocate nasadit dříve, možná bychom nemuseli řešit astma rozjeté reakcemi na mléko. Takže já bych zkusila od pediatra vymoci testovací balíček Neocate Infant.
@sarecka_96 u miminek je mnohem častější Non_IgE ABKM, která se do krve nepropíše, protože tělo netvoří IgE protilátky. Nám nejprve MUDr. doporučovala UM bez laktózy, pak ten Nutrilon, který pomohl částečně na 14 dní a pak přišlo takové zhoršení, že dítko raději hladovělo, než aby dál pilo Nutrilon. Pak jsme sehnali alergologa, který nám obratem předepsal Neocate a konečně jsme se dočkali spokojeného miminka. Kdyby se nám podařilo Neocate nasadit dříve, možná bychom nemuseli řešit astma rozjeté reakcemi na mléko. Takže já bych zkusila od pediatra vymoci testovací balíček Neocate Infant.
@anonym_6f1e05 právě se bojím, že když to teď nevyřešíme, budeme vyčkávat, jak pediatr doporučuje, tak tím maličké jen zadělám na velký problém do budoucna. Už teď se toho bojím, je jí už pět měsíců.. je možné, že je přes den skoro bez příznaků a přijde to nejvíc až na večer a noc? Dnes jsme poprvé dali cuketu a večer dostala trochu rýžové kašičky, tak neměla v noci po třech dnech vodnatý průjem, ale nazelenalou kašičku (samozřejmě vyrourkovanou).I tak se však celou noc svíjel, kopala nožičkama a byla zaplinovaná, ikdyž stále dáváme simetikon na pomoc od prdíků. Večer samozřejmě skoro všechno mléko vyblinkala. Jsem rozhodnuta jít v pondělí ráno k lékaři a zatlačit na znovu otevření tématu ABKM. Jsem zvědavá, jestli bude ochoten nám na zkoušku předepsat Vámi doporučený Neocate Infant
@anonym_6f1e05 právě se bojím, že když to teď nevyřešíme, budeme vyčkávat, jak pediatr doporučuje, tak tím maličké jen zadělám na velký problém do budoucna. Už teď se toho bojím, je jí už pět měsíců.. je možné, že je přes den skoro bez příznaků a přijde to nejvíc až na večer a noc? Dnes jsme poprvé dali cuketu a večer dostala trochu rýžové kašičky, tak neměla v noci po třech dnech vodnatý průjem, ale nazelenalou kašičku (samozřejmě vyrourkovanou).I tak se však celou noc svíjel, kopala nožičkama a byla zaplinovaná, ikdyž stále dáváme simetikon na pomoc od prdíků. Večer samozřejmě skoro všechno mléko vyblinkala. Jsem rozhodnuta jít v pondělí ráno k lékaři a zatlačit na znovu otevření tématu ABKM. Jsem zvědavá, jestli bude ochoten nám na zkoušku předepsat Vámi doporučený Neocate Infant
@sarecka_96 některé děti jsou přes den ok a v noci trpí, jiné trpí celý den. U vás může být rozjetý i reflux, jak není řešena příčina. Jinak kaši bych dítku v tomto věku a tomto stavu fakt nedávala a už vůbec ne večer. Trávicí systém dozrává k trávení obilovin později, takže tím už tak zkoušená střeva jen více zatěžuješ. A v pozdějším věku je kaše vhodná v dopoledních hodinách, ne na noc. Tu otázku ABKM bych rozhodně otevřela. Problém je v tom, že ABKM nespadá pod odbornost pediatra, tudíž zpravidla nemají představu, co vše lze považovat za příznaky, mnohdy nechápou rozdíl ani mezi ABKM a IL. A další problém je, že s ohledem na cenu mléka se pediatrům do předepisování Neocate moc nechce, protože to zasahuje do jejich limitů stanovených pojišťovnou. My si nakonec našli alergologa, který předepisoval bez omezení dle potřeby až do samoodstavu.
@sarecka_96 některé děti jsou přes den ok a v noci trpí, jiné trpí celý den. U vás může být rozjetý i reflux, jak není řešena příčina. Jinak kaši bych dítku v tomto věku a tomto stavu fakt nedávala a už vůbec ne večer. Trávicí systém dozrává k trávení obilovin později, takže tím už tak zkoušená střeva jen více zatěžuješ. A v pozdějším věku je kaše vhodná v dopoledních hodinách, ne na noc. Tu otázku ABKM bych rozhodně otevřela. Problém je v tom, že ABKM nespadá pod odbornost pediatra, tudíž zpravidla nemají představu, co vše lze považovat za příznaky, mnohdy nechápou rozdíl ani mezi ABKM a IL. A další problém je, že s ohledem na cenu mléka se pediatrům do předepisování Neocate moc nechce, protože to zasahuje do jejich limitů stanovených pojišťovnou. My si nakonec našli alergologa, který předepisoval bez omezení dle potřeby až do samoodstavu.
@anonym_6f1e05 jojo s tím limitem pojišťovny je to přesně tak...nám doktorka předepisovala Sunar allergy care...do půl roku snad 4 plechovky na měsíc a po půl roce už mi řekla,že může jen dvě na měsíc a v roce už jsme ho museli celý hradit samy...a to to nebylo tak drahý,jako je to neocate..jemu naštěstí ten Sunar stačil..pak měl nějak výpadek a syn se naštěstí odstavil.
To vypadá, že bude alergické na nějakou složku, nebo bude mít jiný problém s trávením. Nebylo by lepší nechat udělat testy u lékařky?
Řeším tuto otázku už od druhého měsíce miminka, kdy jsem možnost ABKM poprvé před pediatrem zmínila. Byla však pokaždé sesunuta ze stolu, jelikož nemá kopřivku (jen suchá místečka po tělíčku) a krev ve stoličce. Na hlen ve stoličce nikdy nepřišla žádná odezva. Prý musíme vydržet, že je to kolika a miminko se časem naučí kakat samo. Tehdy tolik neblinkalo, bylo kojené a spokojenější. Mě však mléka začalo ubývat a museli jsme přejít na UM. Tichý reflux jsme řešili cca od měsíce. Věčné odkrkávání i po dvou hodinách po jídle, i v noci ze spánku.
V pondělí jsem pediatra přiměla ke změně mléka a zahájení eliminačního testu. Nechala jsem si předepsat Nitrilon Allergy digestiv care - bez probiotik (také by mohli dráždit). Miminku moc nechutná, s tím se však dalo počítat. Když je hlad, tak ho sní. Uvidíme po delší době užívání. Zatím byla noc klidnější, co se týče prdíků, ale zas dvě noci po sobě hrozně blinká vodu. Uspím ji, položím a hned je vzhůru a potřebuje zvracet.
Dokážete mi někdo říct, jaký mohu případně čekat průběh? Případné zlepšení během dvou týdnů a pak se uvidí? Nebo ani k žádnému zlepšení nedojde a budeme řešit jinou alergii?
To vypadá, že bude alergické na nějakou složku, nebo bude mít jiný problém s trávením. Nebylo by lepší nechat udělat testy u lékařky?
@anezzka3 zatím máme za sebou krevní testy u pediatra, které nic neprokázali. Pokud nám teď eliminační test na ABKM nic neukáže, jdeme na alergologii nebo na gastro.
Naše malá měla kolíky cca do 6. měsíce. Vše se zlepšilo až s příkrmy. Přes den byla relativně v pohodě,ale v noci bylo peklo. Stolici měla několikrát denně, řídkou. Prděla excelentně,jen jí to hrozně bolelo. Doktorka mi řekla, že to chce vydržet,než se jí vyvine trávicí systém. Do toho docela dost zvracela,takže jsme ve dvou měsících skončili v nemocnici, měli strach,aby neměla srůst na střevech,ale na nic nepřišli,takže jsme šly druhý den domů. S tím,že to u těch kolik bývá. Takže spala na podložce a plíně a několikrát denně převléknout. Kolem 4. Měsíce,to začalo postupně ustávat a teď už je to v pořádku 🙏 zkoušeli jsme masáže,baby Calm,to bylo trochu lepší a občas to chtělo rourku, protože v noci se prolínala do luku. Jinak mi teda nejsme za UM,ale je kojena.

@sarecka_96 Před pár dny jsem zaznamenala zprávu, že se v Česku dá stále koupit kojenecká výživa, která měla být stažena z trhu pro kontaminaci bakterií, která způsobuje dětem průjmy a zvracení. Nenašla jsem teď už ten stejný článek, ale posílám aspoň seznam šarží, které by se neměly už vůbec prodávat, ale asi se stále dají sehnat, kdyby to náhodou byl váš případ.