icon

Jak řešit vytáčení nohy u dítěte?

maminka090793
27. bře 2025

Dobrý den,
syn (14m) chodit začal ve 12 m.
Všimla jsem si, že při chůzi vytáčí jednu nohu ven.
Příští týden jdu s ním na pravidelnou prohlídku k pediatrovi, tak ji požádám o žádanku na fyzio +zajdu na podologii.

Ale zda máte někdo zkušenost a zlepšilo se? Trochu mě to vyděsilo, aby mohl v pořádku chodit. Je docela padavý, si myslím kvůli rovnováze, že ji na tu nohu nemá.
Foto z videa přidávám.
Děkuji

Jak řešit vytáčení nohy u dítěte?
cherie24
27. bře 2025

@maminka090793 je to úplně normální. Dcera taky tenkrát vytáčela nohu. Byla jsem zrovna v té době s mladší na ortopedii a tam mi říkali, že se to ještě x krát změní s tím jak poroste a u malých dětí se to neřeší.

maminka090793
autor
27. bře 2025

@cherie24 opravdu? Dělá to docela dost. Rikam si, zda neni nějaká vada nebo tak :( opravdu jedna mu jde kolmo s podlahou

jana5382
27. bře 2025

@maminka090793 určitě to konzultuj s detskou, rhb. Syn od narození vtáčel jedno chodidlo směrem dovnitř, úplně ho ohýbal. Dětská říkala, že to nic není, stejně tak na ortopedii při kontrolách kyčlí. Kolem roku jsem si zaplatila soukromou rhb a nakonec jsme skrz nožičky byli sledováni v Brně u specializované lékařky. Určitě nic nepodceňuj a ptej se u vícero odborníků.

maminka090793
autor
27. bře 2025

@jana5382 a povedlo se vyřešit? Snad to bude řešitelné i u nás :(

cherie24
27. bře 2025

@maminka090793 pokud jí vytáčí kolmo, tak to divné je. Z fotky to vypadá docela v pohodě. Dcera to dělala pár měsíců, vytáčela jí taky dost ven a jen jednu. Dětská i ortoped říkali neřešit a držet se kvalitních bot (Barefoot bota, ale s opatkem, který pomáhá směřovat nohu, říká se tomu kompromisní obuv). Čistě Barefoot nám doktoři kvůli tomuto vytáčení nedoporučili, ač nám je v prodejně tenkrát cpali za každou cenu. Srovnalo se to samo a pak později asi 2 boty jsem si po sezóně všimla, že měla jednu nebo druhou botu sešlapanou jinak. Teď už to má dlouho stabilní. Máme za sebou i nedávno návštěvu u dětského fyzio, která koukala na obě naše holky a nohy jim prohlížela. Nohy, klenby i postoj má v pořádku, ale taky říkala, že u starší by se opatku držela, mladší ať klidně chodí v čem chce.

jana5382
28. bře 2025

@maminka090793 nakonec se to vyřešilo samo, původně nám teda hrozila i sádra. Kupovali jsme taky kvalitní boty a vnitřní strana boty mela být rovná. Jestli chápeš jak to myslím. Aby neměla ta špice kulatý tvar na obou směrech.