Jak udělat miminku zábaly na snížení teploty?

lu88cie
22. led 2016

Dobry den mela bych dotaz.jak prosim udelat spravne mimnku zabal na snizeni teploty?Davidkovi je7mesicu.dostal od brasky rymu trochu kasle a ma zvysenou teplotu 37,7stupnu.kdyby mu stoupla chtela bych vedet jak zabal spravne udelat.mam s toho trochu obavu protoze jsem to nikdy nedelala.prozatim dekuji vsem.

veru1989
22. led 2016

Dítě zabalíme do osušky namočené ve vlažné vodě cca 18 °C teplé a ponecháme je v zábalu 10-15 minut, balíme pouze hrudník a břicho, končetiny ponecháme volné, ničím nepřikrýváme. Opakujeme 3x během 2 hodin dle potřeby. Vždy je nutno dbát na přísun chlazeného nápoje, teplota místnosti má být 24 °C, vždy po sundání zábalu necháme dítě odpočinout, lehce jej přikryjeme a po 20 minutách změříme teplotu. Pokud teplota neklesne, proceduru opakujeme. Nikdy se nesnažíme dosáhnout normální teploty, stačí, když se podaří snížit teplotu o 1-2 stupně. Abychom nepromáčeli postel, můžeme pod dítě podložit buď jednorázovou podložku, nebo silnější osušku. Nikdy ne igelitovou fólii.
přikládání ledových kostek do třísel:
Je to velmi efektivní, ale málo používaná metoda, která spočívá v tom, že na obě třísla dítěte položíme tenkou látku (např. kapesník) a na ni položíme 2-3 kostky ledu vložené do igelitového sáčku, ponecháme cca 10 minut, dítě jen lehce přikryjeme, po uplynutí 10ti minut led odstraníme a po 20ti minutách teplotu přeměříme. Pokud teplota neklesne, postup opakujeme. Tuto metodu děti velmi dobře snáší, protože je neobtěžuje a hlavně je efektivní proto, protože třísly prochází velké tepny, takže krev se rychleji chladí. Vzhledem k anatomickým poměrům se tato metoda nedá použít u kojenců.
omývání houbou:
Vaničku zčásti naplníme vodou teplou cca 29 °C, dítě posadíme nebo položíme a pomocí houby omýváme trup a končetiny. Teplota místnosti má být 24 °C. Délka omývání 10 - 30 - 40 minut - v závislosti na reakci dítěte. Pokud se objeví třes nebo „husí kůže", proceduru ukončíme. Opět musíme cca po 30 minutách kontrolovat teplotu.
sprchování:
Použijeme opět vlažnou vodu zhruba kolem 30 °C, po dobu cca 2 minut, pak dítě vytřeme, po 20 minutách teplotu zkontrolujeme a v případě potřeby opakujeme. Pokud dítě sprchování nesnáší, použijeme jiné metody.
POZOR! Nikdy nepoužijeme popsané metody, jestliže má dítě studené končetiny nebo mramorovanou kůži na těle, vyrážku na kůži a pokud se dítě proceduře nepřiměřeně brání!

veru1989
22. led 2016

Zkopírovala jsem text,u dcery to tak dělám.U tak malého dítěte mi to přijde asi moc drastické.Nám perfektně zabírají i tyy obklady.začal až když už je vážně zle ( 39,5 a výš)

mandala
22. led 2016

Já teda nedělám zábaly, ale posadím dítě do vany s teplou vodou, pomalu připouštím chladnější, aby nemělo takový šok a polévám tělíčko - ale nikdy ne studenou, pouze vlažnou, nebo mírně teplou, stačí k tomu, aby teplota klesla.

marketaryzi
22. led 2016

Zábaly bych nedělala, u malých dětí je pak vysoké riziko febrilních křečí. Spíš bych zkusila ten led do třísel, pokud to mimi snese. Jinak když se teplota blíží k 40 a nedaří se ji srazit léky, určitě bych jela k lékaři, případně volala rychlou. Když nepřijdou, tak aspoň operátorka poradí.

lu88cie
autor
22. led 2016

Moc vam dekuji vsem.
@marketaryzi
@mandala
@veru1989

silviasilva
23. led 2016

Dobrý deň, ja som robila dcérke zábaly keď mala cca asi ako vy mali sme 6 nemoc a lieky nezaberali a to som dávala na striedačku paralen a brufen po 4 hod. Robila som to nasledovne. uterák som namočila vo vlažnej vode (žiadna studená aby nenastal šok) obalila som jej ho okolo hrudníčka ostatné ostalo voľné. nechala som to chvíľku (uterák bol aj tak za chvíľu ozaj teplý) potom som uterák vo vzduchu trocha "vyprášila" (uterák ochladol) a znova som jej to omotala okolo hrudníčka. Toto som nerobila dlhšie ako 10min. potom som zmerala teplotu (mám klesla na 38,5 teda cca o stupeň). Keď teplota znova stúpala tak som to celé opakovala. Takže efekt bol, krče sme nedostali ale pripravené lieky som mala aj pre tento prípad.
PS ja som volala aj rychlu pomoc (kedže bola naše prvé dieťa a nevedela som čo teraz ) ale ničom mi nepomohli neviem na čo tam sú. Tak ak by to nepomohlo odporúčam rovno na detskú pohotovosť!!
Držím palčeky a skoré uzdravenie