icon

Jak vyřešit situaci s vlčákem a synovou alergií?

13. lis 2023

Dobrý den,nevím jak tuto záležitost vyřešit. Máme pejska už před 10 let. Je to vlčák. Bohužel,teď u syna zjistili, že má alergii na pejsky. Alergolog nám sdělil, že máme pejska dát urychleně pryč aby se nám to nezhoršilo v astma. Máme k tomu dispozice. Bývalý manžel je bohužel astmatik. Já ale nevím kam pejska umístit. Bohužel nemám nikoho se zahradou a nikoho kdo by se o pejska postaral.😥
Nikdo nemohl vědět,, že se tohle stane. Strašně mě to trápí. Přemýšlím nad tím od té doby co jsme to zjistili.😭

Strana
z4
miryp
14. lis 2023

Manžel astmatik s alergií na kočky žije s kočkami v bytě více jak 20 let. Tělo si na alergen v bytě v pohodě zvyklo a přestalo ho vnímat jako problém. Jiné kočky mu vadí stále, naše prostě alergické ataky nezpůsobují.
První doporučení lékařky bylo také, aby kočky rychle dal pryč. Když jeho lékařka pochopila, že kočky pryč nedá, doporučila postupovat tak, že kočka nebude chodit do ložnice, aby měl manžel alespoň jednu bezpečnou místnost, kde se bude moci před alergenem schovat. Když si bude s kočkou hrát či se s ní bude mazlit, je třeba si hned poté umýt ruce a následně obličej a nejlépe se i hned převléknout. Vhodné je také čistit sliznice v nosu mořskou vodou. Dnes nemusí dělat nic z toho a kočka s námi spí v posteli.
Mé kolegyně dcera má rovněž alergii na kočky a celý život žije s kočkami a ty jí nic nedělají. Tam to měli rovnou posvěcené lékařem, že pokud kočky mají rády, nemusí se jim vyhýbat, že si tělo postupně na alergen zvykne a přestane na něj reagovat.
Já bych psa rozhodně hned nedávala pryč.

l_
14. lis 2023

Hele ja mam alergii na pyl.. silnou.. dokonce se jako spravnej sebevrah vicemene nelecim, protoze puvod je v psychice a leky nejak nejsem schopna/ochotna brat.. a pred pylem proste neuteces.. toz toliko ke kontaktu s alergenem...

A k psovi.. ja te nechci strasit, ale pokud ho v deseti letech nekomu das, ten pes to taky nemusi dat...

Osobne bych psa nedokazala dat pryc... Zavedlo by se x opatreni a resila by se pricina..

nijij
14. lis 2023

Promiň ale řešit buď zdaří svého syna nebo nechat si psa. Je asi odpověď jasná..pejskovi najděte nový domov. Nebo se snad chceš zbavit syna? Tady není co řešit a i když budeš všechno uklízet, ty chlupy jsou všude ať chceš nebo ne....

l_
14. lis 2023

@nijij 🙋🏻‍♀️prosim.pekne a co mam delat s pylovou alergii, abych se vyhnula alergenu? 🙈 Odstehovat se na severni pol bohuzel nemuzu 🥺

pinkninja
14. lis 2023

@l_ Casto o tom na jare premyslim…😬😂

l_
14. lis 2023

@pinkninja tak komu jaro a leto darujeme, aby nas neohrozovalo na zdravi? 🙈🤣🤣

autor
14. lis 2023

@l_ A ty budeš u nás doma luxovat než přijdou děti ze školy? Já jsem dlouho v práci. A peníze na uklízečku nemám.

autor
14. lis 2023

@l_ Vaše alergie mě nezajímá. Zajímá mě pouze situace mého syna a situace odhledne pejska. Tak si nechte vaše vtipné ač trapné narážky.

rencinka87
14. lis 2023

Absolutne ti rozumim a jen te chci podporit. Jsem alergik, na zvirata nepotvrzeno. Starsi syn alergik, na zvirata nepotvrzeno, mladsi zatim cisty. Oba ale od mala ekzematici (vyreseno dietou). Segra ma psa sest let, ted posledni rok jsme ho zacali obcas hlidat, na par dnu. Silene lina, je s nami v byte, spim s nim v obyvaku, protoze nechci, aby lezl do postele a sam by v obyvaku kvilel (se segrou spi v posteli). Nic mi to nedela, i kdyz mozna obcas svedeni nosu nebo tak, ale nic zasadniho.
Hrozne moc jsem chtela taky partaka, odmala jsem chtela mit zvire, a ted, kdyz po hlidani pes odejde zpatky k segre, bylo mi tu smutno. Navic jsem to brala jako prilezitost ke sportu, zdravejsimu zivotnimu stylu, pohybu - ven se psem musis.
Nasli jsme si portugalskyho vodniho psa. Nelina, povahou presne, co jsem chtela. Ma ho strejda, nevidame se casto, ale nikdy mi jeho pes nevadil.
Zarezervovali jsme si stene. Pri druhy navsteve se mi zlehka spustilo z nosu, trochu oci. Uplne minimalne, ale vedela jsem, ze to je proste alergie.
Synu alergolozka v tom nevidela problem. Ze u stenat je tech alergenu extremni mnozstvi a ze ani jina alergie neni na prekazku a ze ona by do toho sla, ze na psy alergicky nikdo nejsme.
Muj alergolog mi udelal znova testy (pes nevysel) a rekl mi rovnou, at to nedelam, ze ta alergie se rozvine casem skoro urcite a to, ze jsem par dnu s jinym psem, nic neznamena. A ze pak budeme resit, kam toho psa dat.
Nejdriv jsem chtela byt “cool”, ze na to proste kaslu a jak tu rikaji holky - na svyho psa si zvyknes a blabla.
Vic lidi z okoli to rikalo.
Ale nakonec jsem vycouvala, presne z toho duvodu, abych si pak nemusela vycitat, ze budou mit deti v budoucnu astma a ze budu resit, jestli ten kasel a ten ekzem je ze psa nebo ne, a jestli uz je cas ho dat pryc nebo ne.
Silene jsem to obrecela, protoze jsem se na pejska fakt tesila a chtela jsem jednou udelat neco pro sebe, ale nemohla jsem to tem detem udelat.
A s odstupem casu myslim, ze jsem udelala dobre.
Naprosto ti rozumim, ze to musi byt strasny rozhodnuti, kdyz je s vami pejsek tak dlouho. A je mu deset let, takze je otazka, jak dlouho jeste bude zit. Ale riskovat, ze pak bude mit tvuj syn astma.. Dite je vic nez pes. A muze si kdo chce rikat, co chce.
My si do toho psa projektujeme lidsky vlastnosti, ale porad je to zvire a urcite bude spokojenej i v jiny rodine, pokud ho tam budou milovat. Urcite bude zmatenej, “smutnej”, ale dostane se z toho.
Pokud ho mate od chovatele, tak bych zkusila kontaktovat jeho - jestli by si ho mohl vzit zpatky, pripadne nekdo z tech, kdo od chovatele psa ma. Pak zkusit nekoho v rodine, mezi znamymi, o kom vis, ze tam pejskovi bude dobre a budete se moct i vidat. Nebo si pak dat inzerat, ze pejska darujete, a peclive vybirat, ke komu by mohl jit..
Drzim palce, at to zvladnete..

l_
14. lis 2023

A deti luxovat neumi? Otec deti?
Netreba utocit, byla to zkusenost z jine strany.. ja bych partaka co mi je po boku u nas 12let proste nedala 🤷🏻‍♀️ byl by to boj, neb u nas je pes vsude a lina extremne, ale proste by zustal 🤷🏻‍♀️ a jo, luxuju v dobe presrstovani denne 🤷🏻‍♀️ proste jsem si poridila psa, tak to k tomu patri..

rencinka87
14. lis 2023

@l_ holky, tohle jsou fakt zbytečný komentáře. Zakladatelka se trápí, protože musí volit mezi dítětem a psem. Předpokládám, že doma psa a k tomu astmatický dítě s alergií na psa nemáš.
Protože už vidím, jak dáváš dítěti v záchvatu dejchat a k tomu hladíš druhou rukou psa, že neboj, nikomu tě nedáme.
Věřím, že kdyby šlo o alergii a astma autorky, tak by to riskla a psa si nechala. Ale zodpovědnost za zdraví svých dětí je velká.
A ohledně toho pylu - taky jsem si tak pro sebe argumentovala, když jsem si obhajovala psa. Jenže kromě toho, že nemáš pylovou alergii 365 dní v roce, tak v době, kdy kvetou “tvoje” pyly, asi nejdeš a nelehneš si do trávy, nepřineseš si kytici březových větviček domů do obýváku a tam si k nim voníš a podobně. Pokud je pes u domu a může být většinu dne venku, tak dejme tomu, že můžeš udělat plus minus opatření (plus vysvětlit dítěti, že už se na psa bude jen koukat), v bytě je to nereálná představa.
Pyly, na který jsi alergická, si taky nesypeš denně po bytě a pak je horečnem neluxuješ, aby sis je tam druhý den rozsypala znova 🤦‍♀️

rencinka87
14. lis 2023

@l_ a ještě se zeptám - byla jsi někdy přítomná u astmatickýho záchvatu svýho dítěte?

l_
14. lis 2023

@rencinka87 ne, ale.dusim.se kazdy jaro leto 🤷🏻‍♀️ dokonce tak, ze treba musim zastavit, nejsem schopna ridit..
Jen proste vim, ze alergie ma puvod v psychice, ze kdyz se udelaji omezeni, cesta je.. da se to resit x zpusobama.. tohle by byl absolutne posledni... A u nas by asi teda musela cela rodina se zbavit vsech psu, nebo dakt neivm jaky by bylo reseni, takze opravdu bych hledala jinou cestu.. ale chapu, moje cesta.. jak rikam, byl to jen nahled od jinud.. ja se pylu nezbavim at me dusi nebo ne 🤷🏻‍♀️

A k touze po psovi.. co nahacek? Jork? Bisonek? To by nemel byt problem, nemaji podsadu, jsou vhodny pro alergiky (plemen bude vic, ted si ale nevybavim a urco to chce z chs, aby tam nebyla prababi s podsadou a pak problem)...

l_
14. lis 2023

@rencinka87 ted teprv to ctu cely 🤣🤣🤣 ne pyl si doma.nesypu, ale bydlim na vesnici a v sezone mam zluto vsude, za barakem pole 🤣 svete div se, klidne jdu na louku.. kejcham no, boooze.. ale proste se tomu nevyhybam.. kdyz nekdo donese kytku co me lochta, jo, nedam si ji na nocni stolek, ale nevyhodim ji.. necham ji normalne doma.. a k zachvatu a hlazeni psa 🙈🤣 to isou prave ty opatreni - pes ma.vymezeny prostor, dite zvysenou hygienu.. pokud by byl zachvat, bude dite v jinem pokoji nez pes, ze 🙈

l_
14. lis 2023

@rencinka87 a jeste k tomu pylu 🙈 aby bylo jasno jak je to s alergiema.. mam tu nejsilnejsi z testu.. ale.. nevadi mi med, nevadi mi kiwi ani jine vyrazne ovoce ,(coz pry byva problem) a dokonce jsem si v lete dala cokoladu, ktera primo obsahovala pyl - reakce 0.. ano pylu malicko, ale clovek nikdy nevi..

A tak je to i u alergie na psa.. je potreba zjistit co vadi.. zda chlupy, oliznuti, podsada.. atd.. vim ze projevy jsou ruzne a ruzne puvody.. ale se vsim jde pracovat.. a vzhledem k tomu, ze ten pes je tam 10let, hledala.bych spoustec a tim.pes nebude...

dandaa
14. lis 2023

@l_ proto jsem se ptala jestli má alergii jen na srst nebo psí epitel ,to je od čeho se odpíchnout. Většinou je k tomu časem i alergie na roztoče nebo prach ,tudíž uklízet víc musíš tak nebo tak...

l_
14. lis 2023

@dandaa ja primou zkusenost s touhle alergii nemam, ale byla ve hre jeden cas.. jen co kde pochytim za info no..

dandaa
14. lis 2023

@l_ u nás ji má dcera ,která měla vysokou hodnotu po prodělání pims a pak už byla hodnota nižší.

autor
14. lis 2023

@dandaa Má na spodní srst.

rencinka87
14. lis 2023

@l_ jak to funguje s alergiema mi vysvětlovat nemusíš. Máma je silná alergička, já slabší, ale jsem, ségra totéž. Ségra má psa, pracovala v zoo a je v pohodě. Jenže to ti nikdo neslíbí a neřekne, co se bude dít do budoucna. Tady ten problém je, alergie potvrzená z testů, se silnými příznaky, a to kašel - který jak známo vede k astmatickým záchvatům, ze všech alergických projevů nejsnáz.
Musíš zastavit, když řídíš auto? A kdy? V květnu? V březnu? V červnu? Byla bys takhle v pohodě, když bys musela zastavovat celoročně? Žádnej oddych? Kýchání nonstop 365 dnů, no bóže..
kytku, co tě svědí v nose, máš doma jak dlouho? Taky 365 dnů?
Když je záchvat, tak půjdu do jinýho pokoje? Ty alergeny jsou naprosto všude v celým bytě, vznášejí se ve vzduchu, můžeš to omezit nonstop uklízením a čističkou vzduchu, ale budou tam pořád. A trvá dlouho, než se jich zbavíš.
Ty bys možná v pohodě koukala na dusící se a kašlající vlastní dítě, většina rodičů to má ale tak, že je ničí vidět svoje děti, jak jim je zle.

Ohledně bišona a podobně - jsou stejně jako námi vybraný portugalský vodní pes “hypoalergenní plemena”. Což je blbost - nemají podsadu, tudíž nelínají, to ano. Ale alergie u psů je na částečky kůže a na sliny, případně ještě exkrementy. Tyhle “hypoalergenní” psi způsobují jen to, že díky nelínání se ty alergeny tak moc nešíří vzduchem, ale mají jich na sobě všichni stejně.
A pokud máš potvrzenou z krve alergii na psa a k tomu jasný projevy alergie, kde teda bude spouštěč? V kočce odvedle?
Ta tvoje pylová alergie bude zřejmě taky způsobená psychikou, protože máš kolem sebe alergeny odmala, takže ten spouštěč bude asi jinde..

Nevím, jestli jsi doktorka, to se pak omlouvám, ale myslím, že některý věci by bylo dobrý si dostudovat. Například tvrzení, že pes tam byl deset let. Alergie se vyvíjí v čase, a bohužel v hodně případech tím horším směrem. Navíc u dětí se vyvíjí celý imunitní systém, jsou mnohem častěji nemocné, což taky ovlivňuje náchylnost k alergiím. Ale i kdyby synovi zakladatelky nakrásně v budoucnu alergie vymizela nebo se oslabila, nechce ho nechat se teď dusit x let, než psa dochovají. A pokud to přejde v astma, tak je to v ***.

Ale ok, chápu tvůj pohled na věc, rozhodně souhlasím, že alergie jsou civilizační choroba, určitě je ovlivňuje okolní prostředí, stres atd. Taky chápu, že jste po generace pejskaři, takže psi jsou pro vás na stejný úrovni jako děti, takže bys dítěti pořídila pár dýchátek, častěji vysála a samu sebe přesvědčila, že zdravotní problémy dětí se psem nesouvisí a hotovo.

l_
14. lis 2023

@rencinka87 ve zkratce, proto pisu, ze je potreba najit spoustec... Ne resit dusledek potlacenim leky.. to je stejny jako.kdyz pujdu k dr, ze me.boli zada, rekne vemte si brufen ...ale uz neresi, proc me ty zada bolej.. tady je to stejny, jen to malokdo resi.. je potreba zjistir pricinu a tu resit..

rencinka87
14. lis 2023

@l_ ta příčina je ten pes..

l_
14. lis 2023

@rencinka87 neni.. je to jen reakce na neco..

l_
14. lis 2023

@rencinka87 ja presne vim, proc alergii na pyl mam.. jen to neumim sama zpracovat tak, abych se ji nsdobro zbavila.. ale odrazi krasne mou psychiku.. a u dcery taky vse polevilo,.kdyz se ex odstehoval, najednou nebylo zadne podezreni na nic..

kupi
14. lis 2023

Synovec má také alergii na psí srst, mají doma chodskeho psa, pořídili čističky vzduchu, několikrát za den luxuji, častěji vytiraji, pes nesmí do dětského pokoje a zvládá se to. Pochybuji, že se ti podaří najít nové páníčky pro pejska ze dne na den, takže ti bohuzel stejně nic jiného než častý uklid a opatření nezbyde.

rencinka87
14. lis 2023

@l_ aha, ok. Diky za ten screen - pise se tam, ze alergie na psi srst znamena blok v sexu, tak to by na tom mel zakladatelky desetilety syn zapracovat. Pokud ty sama vis, proc mas alergie a neumis to ani jako dospela zpracovat, tak to asi nebude tak jednoduchy. Takze ok, syn zakladatelky ma evidentne nejaky problem (hadky doma, rozvod rodicu, atd), tak to pojdme vyresit. Jak dlouho to tak muze trvat? A porad mezitim bude zit se zviretem, co tu alergii spousti? At tedy da zakladatelka psa pryc docasne, dite se vyzenuje a problem vyresen 🤦‍♀️
Jak rika Dusek, rakovinu si taky zpusobujeme sami, takze pojdme ted vysvetlit mame od tri deti, ze za ten nador v prsu si muze sama tim, ze se prepinala a nemyslela na sebe a jela pres zavit, takze ted pojdme misto operace a chema vyresit tento psychicky problem a ono se ji ulevi.

l_
14. lis 2023

@rencinka87 🤣 presne jsem vedela, jaka bude reakce.. hele kdo chce, svoje si najde.. my dve se absutne neshodnem..

Ano, nemam to zpracovane, neni to jednoduche, mam to v sobe skoro dvacet let, to mavnutim proutku nezmizi.. a bohuzel nemam finance na to, aby mi s tim nekdo pomohl.. ale tim ze vim, cim to je, uvedomuju si to, tak jsem na dobre ceste myslim.. a soucasne s tim souvisi i vnitrni odpor k tomu se rvat leky, ty me jen utlumi, potlaci to.. ale nevyresi..

Vis a mozna misto toho abys ze vseho vytahla ten cerny extrem, bys mohla zkusit pripustit, ze ta jina cesta, nez rvat dozivotne dite leky, proste je.. ale to je na zadavatelce, ne na tobe.. muj otec by stal na tve strane, takze ze zkusenosti vim, ze tahle debata je marna.. neuznas nic jineho, nez ze za to muze pes a musi pryc.. skoda, nikdy neni jen jedna cesta..

marge_s
14. lis 2023

@l_ tak hlavne je tento pristup hloupy, protoze nelecene astma (kdyz se teda dusis - a ne jeste to neni astmaticky zachvat, ten vypada trochu jinak) vede k nevratnym zmenam na dychacich cestach. Tedy pokud to provozujes more let, protoze se ti subjektivne nic nedej, tak te sliznici je jedno co si myslis, proste se hezky zacne prestavovat a uz s tim nic neudelas. Proto je treba tomuto stavu predchazet, volit lecbu jako mensi zlo, nadazovat pred vypuknutim priznaku, nez se zacne s tou sliznici neco dit. At uz jde o nos (pak polypy) nebo nedejboze prudusky.

Pokud bych pristoupila na tu pitomost se zpracovavanim traumat, tak by bylo bezpecnejsi se lecit, zpracovat a pak vysadit :P

l_
14. lis 2023

@marge_s hele tohle je me rozhodnuti ohledne meho tela.. i s riziky..

U ditete bych volila kompromis - hledala bych lricinu, resila aktivne pricinu a zaroven pomohla aspon castecne a docasne leky.. ale.rozhodne bych dite nezavrela do sterilni bubliny a rvala leky horem dolem, aby nepotkalo alergen (vim co ta sterilni bublina dela, mame to v rodine takovy extrem)...
Ale zakladem u me je resit tu pricinu... Na tom.si trvam.. a pes by nesel.. na tom si taky trvam...

A jeste.. babicka astmatik.. porad ji pisou nejaky dejchatko.. dkyz ho pouziva, dusi se, skrehota, kasle.. dkyz ne, je ji dobre..
A ja ti kdysi taky pouzivala, nasekalo to vic skody nez uzitku.. takze ja k tomu mam celkove dost negativni postoj..

nijij
14. lis 2023

@l_ tvl ty případ.... Určitě jsi tazatelce pomohla Fakt že jo. Ty si se svojí alergii dělej co chceš.ocividne by jsi měla zapracovat na tom sexu třeba to je i u tebe spouštěč alergii na pyl.......

Strana
z4