Je antibiotikum Augmentin bezpečné pro roční dítě?
Chtěla jsem se zeptat na vaše zkušenosti..
Syn měl asi 14 dní zadní rýmu, do toho asi druhý den teď má horečky 39. Občas mu rýma vytéká, čirá… ale když vysávám, nic tam není.. dostali jsme ATB na tu zadní rýmu. Do toho mu rostou zoubky. Ouška zatím na píchání nejsou, ale kdyby se to nechalo tak se to asi rozjede..
Neublížím mu tím? Nemám zkušenosti a vždycky jsem se ATB vyhýbala jak čert kříži..
@levandule_k bojím se oslabení imunity celkově… že už to pak nebude dobrý. Probiotika ale dávám od narození, vybírám kvalitní..
A proč jsi tedy byla u dětské doktorky, když nesouhlasíš s jejím léčením? Nebo si myslíš, že píchání uší (a hlavně bolest uší) je lepší varianta?
Na to jsem se neptala.. jen jestli máte zkušenosti? Můžu například na noc dát Fenistil kapky na oplasknutí nosíku? Lépe se mu po tom spi.. jinak nemůže dýchat
Dělala paní doktorka Crp? Na zadní rýmu ATB .....hm.....
@neomenia nedělala.. byli jsme na ORL. Říkala že ty ouška jsou načatý ale na píchání to ještě není. ATB dala na základě toho že zadní rýmu měl 14 dnů cca před tím a najednou horečky a žlutá rýma. Někdy čirá tekoucí. Bohužel je to prý dost dědičný a partner na to trpí od malička
Starší dcera trpí na záněty uší a opravdu to není malá bolest. Navíc roční dítě ti neřekne, že ho bolí uši.
Já jenom nerozumím tomu, proč jdeš za lékařem a pak stejně tady žádáš rady 🫣. Rýma je blbá, vím, že pro malé děti nepříjemná, ale atb jsou kvůli uším.
Nemám ráda psaní ATB jen tak.
Syn je poprvé dostal ve 2 měsících, aby se mu nerozjel zánět průdušek, protože už měl podle poslechu nález.
Dcera je poprvé dostala ve 3 letech na zánět močových cest.
Ve tvém případě bych se jim já nebránila. Pokud došlo ke zhoršení stavu, tak jde vidět, že ta nemoc ještě probíhá a není to ok, tělu se přitížilo. Vypadá to, že z té zadní rýmy se to dostává do uší. Na to ty ATB jsou. Aby se mu to nezhoršilo.
@neomenia mela jsem rymu přes 3 tydny vč. zalehleho ucha a ano, byla to ta zadní. Chvílemi bez barvy, pak žlutá. Takovy cely zvláštní, ani nemoc, ani zdraví... az to ze jsem jeden den nemohla vstát z postele bolestí zad, krku, me donutilo, jít k dr. Nemela jsem ani zvýšenou teplotu, ani horecku, ale CRP vysoký (pres 40). Ono jako čekat na to, az se to zhorší, to si zadny dr. netroufne. Jsem ve 28tt a dr. mi dala antibiotika. Pokud ORL u syna autorky usoudil, že je to potřeba, tak proc to zpochybnujes?
@anonym je dobře, že jste šli. Když bude mít syn atb i jednou za rok, tak se to fakt nepo... a píchání usi u takhle maleho dítěte, to fakt nechceš. Uleví se mu. Nech si doporučit nějaká probiotika a urcite at má klidovy rezim ještě i tyden po dobrani a ty probiotika je taky fajn, brat ještě týden po.
@felis Švagrové syn trpěl na záněty uší a bronchitidy. Stavy měl fakt šílené, že měl třeba za zimu i 2 - 3 krát antibiotika a to byl maličký. 😕 No a je mu skoro 30 a je po zdravotní stránce úplně ok.
pokud jsi nejsi jista tak jeste zajdi k pediatrovi na crp test. Myslim, ze kdyz jsou horecky vic nez 3 dny a vysoke crp tak to je na antb a nazdar. no a pokud ORL videla neco co uz vypada na zanet co by se melo lecit antb tak bych moc nevahala at tomu neprihorsis, hlavne sluchu...nicmene zadni ryma ci ryma muze klido trvat i mesic, ale pokud je tam horecka tak to urco res a necekej.
Některé děti antibiotika moc neužívají a stejně ta imunita je naprd a jednou za čas se nic nestane nekdy infekce v tělíčku je horší než ty léky
Tak jestli jsou uši načaty a k tomu hutná zadní rýma, tak budou atb na místě, řekla bych. U nás před týdnem stejná situace a jsem rada, ze jsme se vyhnuli píchání uši.
Anonym, dlouhodobe uzivani probiotik neni vhodne, naopak, muzes tim diteti uskodit do budoucna.
Jestli je podavas synovi uz rok, je nejvyssi cas s tim prestat.
A k tem atb, pokud se mu stav nezlepsi a spis zhorsi ta horecka dalsi dny, tak s temi atb bych pak uz nevahala.
@jelenice_zavodnice ATB má poprvé v životě… je mu rok.
Anonym, ano to jsem pochopila.
Ja reagovala na ty probiotika. Pises, ze je dostava od narození. Takže už je bere nepřetržitě rok. Což není vhodné. Jeho tělo si zvykne na přísun doplňku a nebude schopno si probiotika časem získat z potravin a zeleniny.
Muj syn mel prvni antibiotika az v 5 letech, ale dcera bohuzel uz v 10 mesicich, syn donesl ze skolky nejakej odolnej sajrajt. Mela teploty jen par dni, ale silnej kasel a zadni rymu na stridacku s vodovou pres 3 tydny, porad zahlenena. Doktorka davala vse mozne, az nakonec padly ATB. Videla jsem to i na ni, ze je po tak dlouhe dobe nemoci vyrizena, takze nebylo co resit, i kdyz jsem si taky rikala, ze je to strasne brzy. Neoslabilo ji to, dal byla v pohode.
Jako raději bys atb nedávala a nechala dítě trpět? Rozhodně nejsem zastánce zneužívání atb, ale zaplať pánbůh je máme! A asi jsou potřeba, i když holt už v roce. Někdo má první atb v třeba v 10 letech a někdo je má několikrát do roka. Co chceš dělat. Syn trpí na uši a od ledna už je měl 3x. Snažím se tomu předcházet jak jen můžu, ale nejde to. Je mu 5 a už je měl fakt nespocetnekrat.
Jasně, že chci mu pomoct. Proč s ním jezdím po doktorech a hledám řešení… asi dva měsíce měl zvýšené teploty do 37.8 … zadní rýmu, zuby.. je horkokrevný a dost se potí, bojím se ho nabalovat aby neofoukl zpocený a zároveň oblékat málo aby nenastydl. Dávám mu Juvenil kapky, probiotika a dělám vše aby měl “dobrou imunitu”.. od narození jsme ale samé trápení. Šílené koliky přesně 2 měsíce 24/7 neustálý svíravý křik , pláč. Nepomohlo nám nic na světě, jen čas! Objednávala jsem všemožné přírodní preparáty i z Ameriky.. nic. Pak měl ekzém.. díky tomu jsem zjistila alergii na mléko.. a teď antibiotika. Samozřejmě, když mu to pomůže tak jedině 100 ale mrzí mě… že ať se snazím jak se snažím, tak ta imunitka nic moc.
@me_druhe_ja tak možná hledat příčinu, proč se mu to vrací, než jet jedny ATB za druhými. Dobře vyšetřit, zda jsou opravdu nutná.opravdu to není legrace, tak časté užívání. Zlikviduje si střevní mikroflóru.
@neomenia Já vím, že je to nahovno. 🤷 Bohužel on opravdu ty záněty má. Řešíme to už dobře 3 roky, začalo to, když měl 2. Ve 2 a 3/4 mu vyndali mandli, pak za tři měsíce šel ještě ne trubičky v uších. Ty měl dva roky, loni v červenci šly ven, déle být nemohly. Když měl ty trubky, tak to bylo lepší. To měl atb snad jen 2x. Jenže půl roku nějak po třech měsících od vyndání měl první zánět. No od října už 5x. Teď ve středu jde znovu na ORL na doporučení obvodní. Ale říkala, že neví, jestli něco ještě vymyslí. 🤷 On totiž trpí na ty zadní rýmy, všechno se mu to rve do uší. A teče pak doluz, takže kasle. Kolikrát první tři dny rýmy nejde z nosu skoro nic. Fakt jsem za ty roky vyzkoušela snad všechno možný, abych tomu předešla, abych rýmu dostala ven....a nic. Bohužel. Některý děti to bohužel tak mají. Pomůže až vyrostou a ta Eustachova trubka bude delší. :/ někdy to může být až do 10 let...
@me_druhe_ja to mě mrzí 😥 biologická podstata nemoci je jedna věc, ale dále jsou faktory psycho - sociální.....zkusila bych třeba víc celostní přístup... pátrat, co ho může trápit, psychosomatika.... životní prostředí ve vašem okolí, zivotní styl vaší rodiny....
Tak teď mám dilema.. syn dnes dostal 2. Dávku ATB. Ale už večer neměl teplotu a podivně měl snad nejnižší za posledních X týdnů… takže teploty ustoupily, dokonce snad i rýma.. tu má když brečí nebo spí na bříšku ale už není tak usmrkaný. Ale zjistila jsem, že mu rostou jak dvojky řezáky nahoře tak stoličky a ty ho bolí a brečí… jestli tedy je tohle možné, aby se od růstu stoliček spustily vysoké horečky, rýma a možný zánět středního ucha…
Nepitvej se v tom tak. Spíš je to shoda náhod. Je nemocný a do toho mu rostou zuby. 🤷♀️
A proč to tak pitváš? Stejně ty atb musí dobrat. Od růstu zubu se mu určitě nerozvine zánět středního ucha, to je blbost.
@neomenia ono se to těžko zjišťuje, když je autista, genetická nemoc, celkově jiný, opožděný vývoj....🤷 Jako rodina fungujeme myslím v pohodě... jedině že já dlouhodobě nejsem úplně psychicky ok, části bývám nervózní, podrážděná.... samozřejmě se to snažím skrývat ale vím, že to není 100 .. ale to se poslední měsíce zlepšilo, když jsem si našla aspoň malou práci....tak sand bude líp ...
@me_druhe_ja tak to je úplně jiná situace. Potřebuješ podporu především ty v tomto případě, to je jasné.
Já tě podpořím a fandím tomuhle racionálnímu uvažování místo obvyklého modrokoníkovského “honem k doktorovi pro antibiotika” ať jsou obtíže jakýkoliv. A já bych atb v tvé situaci nejspíš nenasadila. Ale pokud jsi jednou začala, tak vysadit po prvních pár dávkách je blbost. Nějaká “škoda” na mikrobiomu už napáchána byla a zpět to nevezmeš a zároveň rozhodně v tom začátku nebylo dost dávek, aby atb splnily svou úlohu. Tak doporučuji pokračovat. Jen dodám, že je dnes obecně data na zkrácení délky užívání (my i třeba ty těžké zápaly plic, co dostanou člověka na ventilátor, léčíme při absenci abscesu/empyému jenom 7 dní).
@drep děkuji za podporu.. popravdě, se teď citím dost naprd.. že jsem to asi po…. Moc jsem hysterčila a měla jsem počkat. Syn měl poprvé takhle vysoké horečky a dost mě to vyděsilo, ucpaný nos a rýmu to samé.. zadní rými sice měl, ale nikdy nebyl takto “unudlaný, usmrkaný”.. a to jak plakal a byl k neutišení a sahal si na ouška, mě dovedlo na ORL. Ale určitě jedna dávka během hodinu mu stav nijak neovlivnila a horečka mu prostě ustála a s ní i velká rýma. Dnes jsem přišla na ty stoličky díky Calgelu. Strašně plakal a já už nevěděla co. Tak jsem namazala Calgelem a byl klid. A když jsem mu masírovala dásně, našla jsem bouličky bílé na stoličkách a strašně brečel.. teď si říkám jestli jsem mu těma ATB neublížila a jak moc… máme to dobrat? Nezničim mu tím imunitu? Jsem hodně plašanka a poměrně kontroverzní. Na dnešní dobu moje názory zastává minimum lidí. Vždy jsem si jela to svoje a teď jsem z toho dost na …..

Já nejsem zastánce ATB na každou věc, ale jsou chvíle, kdy je dobré léčit danou nemoc atb, léčit to zavčas a nenechat to rozjet mnohonásobně více. Horečka, infekce je také zátěž pro tělo.
A čeho konkrétně se léčbě pomocí antibiotik bojíš?