Je antibiotikum Augmentin bezpečné pro roční dítě?
Chtěla jsem se zeptat na vaše zkušenosti..
Syn měl asi 14 dní zadní rýmu, do toho asi druhý den teď má horečky 39. Občas mu rýma vytéká, čirá… ale když vysávám, nic tam není.. dostali jsme ATB na tu zadní rýmu. Do toho mu rostou zoubky. Ouška zatím na píchání nejsou, ale kdyby se to nechalo tak se to asi rozjede..
Neublížím mu tím? Nemám zkušenosti a vždycky jsem se ATB vyhýbala jak čert kříži..
@neomenia s pediatrem jsme byli na telefonu od začátku horeček.. jenže jsem byla prostě hysterická a potřebovala jsem to “řešit”
Jakmile jednou začneš dávat atb, tak je dobrat dle pokynu lékaře. Tím nedobráním napácháš ještě víc škody než užitku. Aby atb zlikvidovaly ty bakterie, co působí problémy, musí se brát dostatečně dlouho. Kdybys atb brala krátce (méně než je doporučeno lékařem), tak ty bakterie, co působí problémy, co by se setkaly s atb a přežily jejich působení, by si vypěstovaly odolnost, a tak vznikají bakterie odolné vůči atb, to jako nikdo nechceme. Svět bez atb by byl dost průser.
Braní atb zanechá nějaké škody na mikrobiomu, jak píše drep, ale mám pocit, že to nebude tak dramatické, jak to aktuálně vnímáš a fakt to není něco, aby sis to vyčítala do konce života.
Z tvého psaní mám pocit, že máš pocit, že jsi svou aktivitou, že jsi se synem byla na ORL a dostal atb, nevratně poškodila syna. Zkus se hodit trochu do nadhledu. Inu stane se. A určitě mu jedno braní atb totálně nezlikviduje mikrobiom a imunitu.
Stres, tvoje napětí, pocit viny, to jsou pocity, které vnímá tvé dítě a bylo by lepší, kdybys k tomu, že dostal atb zaujala trochu víc flegmatický přístup, protože na zdraví se podepisují i psychologické faktory. A pro zdraví a pohodu dítěte je lepší matka v pohodě, než v napětí, stresu a s pocitem viny. (Platí pocity nepotlačovat, ale odžít. Trochu si zavěštím z křišťálové koule, ty jsi se schopna teď být na sebe naštvaná, že nevytváříš pohodovou atmosféru a nemáš nadhled. Utni ten kolotoč negativních pocitů.)
Někdy je těžké udělat správné rozhodnutí. Člověk musí mít cit, co je na lékaře a co není a u dítěte holt nechce nic zanedbat.
@levandule_k děkuji, napsala jsi to přesně.. jak to cítím. Nechtěla jsem nic zanedbat, nemám zkušenosti a měla jsem strach. Blíží se svátky, já byla sama doma a k tomu poprvé dítě s horečkami.. měl ale opravdu hroznou až dávivou rýmu, nemohl dýchat ani polykat.. mohlo mu to vlézt za tu chvilku do oušek. Dr říkala, že ty malý miminka jak nemají vyvinuté eustachovy trubice, že ta rýma tam většinou končí a pak jsou ty záněty.. partner trpí na zadní rýmu od mala. Je to dědičné. A má od toho furt nějaké nachlazení, tak třeba malému ty ATB opravdu pomůžou. Ale spíš se bojím, jestli pak na něj nevlítne kde co.. že půjdeme ven a hned bude nemocný. Aby mu to tu imunitu za týden nezničilo.
Tak davej prece jeste probiotika, jinak s ATB a horeckama bud jen doma, potom jak budou ATB zajety a nebudou horecky muzes na maly prochazky ale vyhybat se kolektivu. No a po dobrani ATB pridej urco rekonvalescenci tejden dva, pak ta imunita uz bude cajk;)
@dyechampion probiotika dávám. Včera jsme byli poprvé na 20 min venku v lese. Neměl už 48h horečku. A rekonvalescencí myslíš co? Že nemám chodit s ním ven? Bydlíme na vesnici a veškeré naše aktivity jsou stejně procházky vesnicí, lesem, nebo jízda autem do města. Ale nakupovat s ním nechodím a mezi jiné děti do nějakých skupin také nechodíme
Tak jestli má ty uši načatý, tak přesně na to augmentin je. A jestli má horečku, tak tuplem. Zánět středního ucha může skončit i hůř, než jen píchnutím uší. Augmentim je hnusný atb, bez probiotik to nepůjde ani omylem, ale to víte.
@kris_kubko já bych s tímhle teda polemizovala. Měla jsem otitidu nedávno, přesně z takové zalehlé rýmy. Můj oblíbený, mladý a evidence based orlík řekl, že je to na paracentézu a antibiotika, já řekla, že ne. Tak jsem se domluvili na dni nosních kortikoidů a světe div se, druhý den ucho skoro klidné a zvládla jsem to bez atb (i bez té paracentézy). Já jsem taky dceři přeléčila “angínu” kterou přes tím vyloučil skvělý zástup mé pediatričky, ale protože měla dcera crp ke dvěma stovkám, poslal nás na orl k vyloučení OMA. Uši nic, krk maličko zarudlý, doktorka řekla angína, já už nějak neměla sílu se hádat. Byl to syndrom periodických horeček, další antibiotika už nikdy na podobný obtíže nedostal ačkoliv to crp ke 200 pak ještě párkrát měla.
Jj presne tak, proste po dobrani jeste nechodit mezi deti na hristi, nebo nekam, kde by mohlo capnout zas neco jineho. Prochazky lesem ci proste vesnice jsou skvely prostredi, rozhodne lepsi nez mesto ;)

Proč jste nešli k pediatrovi?