icon

Je bezpečné uspat dítě při opravě zubů?

2. čer 2025

Ahoj ženy, jdu se zeptat nechaly byste uspat dítě jen kvůli opravě zubům nebo byste to řešily jinak? Dcera má několik kazů a byla nám doporučená narkóza. Samozřejmě nám byly doporučené i jiné možnosti ale vzhledem k tomu kolik toho v puse má a jak spolupracuje je narkóza nejlepší a nejrychlejší řešení. Často se setkávám s názorem, že jí tím akorát kazím zdraví Tak jsem z toho taková rozpačitá.... Samozřejmě chápu, že nás to evidentně nemine a těšit se to musí. Jen potřebuju asi uklidnit, že jí tím neuškodim 😓

gbp
2. čer 2025

jestli neuškodis ti asi nikdo neřekne...ale na tvém místě bych se rozhodla stejně. za A bych se chtěla vyhnout tomu, aby měla dcera doživotní trauma ze zubaru za B aby se jí zkazily druhé zuby za C bych se chtěla vyhnout bolesti, která by mohla přijít, kdyby se to neřešilo. a pokud už jste to zkusily a nešlo to...🤷‍♀️ cítím s tebou. toto je moje noční můra

lvl16
2. čer 2025

Ještě bych zvážila analgosedaci, nebo premedikaci před zákrokem. Dítě je vláčnější, lépe spolupracuje a zákrok si pak nepamatuje. Samozřejmě v ideálním případě, taky jsou děti, na které ta premedikace působí opačně, ale to jsou výjimky. A taky záleží, kolik tam toho má. Jestli to jsou opravy povrchových kazů na půl hodiny, nebo rozsáhlejší a bolestivější zákrok.

fifina86
2. čer 2025

Jestli máš IG doporučuji Dentist_for_small. Skvělý zdroj informací.
My jsme to doma řešili taky, na doporučení jsme navštívili pedostomatologa, vyšetřil v rámci aktuálního stavu a začal s dítětem pracovat, aby to zvládlo. Nakonec se vše obešlo bez narkozy.

autor
2. čer 2025

Děkuji za odpověďi ženy. Dcera má 5 kazů 😓. Byly jsme u Pedostomatologa a ten říkal že když dceru vidí, už teď ví že bude problém. Je hodně živá a těžko spoluprácuje. Musel jsem jí donutit aby si lehla aspoň na mě aby ji tam koukli. Na rentgen spolupracovala ale dál ne. Říkal že oprava je tak na hodinu + něco navíc. Samozřejmě doporučil i jiné možnosti ale s tím že ale... Nevíme jak na to bude reagovat, zda se nadýchá správně rajského plynu, zda vůbec při tom bude spolupracovat atd. A že tohle je nejlepší řešení pro všechny, hlavně pro ní. Samozřejmě nám dal šanci si vybrat, nutit nás nemůže. Jenže já si neumím představit tam lítat kvůli každému zubů zvlášť..to fakt nedáme ani jedna 😓. Nervy hrozný.

majaveja
2. čer 2025

Rajský plyn není jediná možnost analgosedace. Synovi opravovali několik kazů v analgosedaci Midazolamem na pedostomatologii v Kateřinské v Praze (fakultní pracoviště, takže příjemným bonusem bylo veškeré ošetření zdarma) a bylo to super. Měl také tak 5 - 6 kazů, rozdělilo se to tedy asi na 3 návštěvy, ale vše bylo v pohodě. To mu byly asi 4 roky, teď je mu 8 a je v pohodě, ošetření už zvládá bez problémů... jeho to vlastně zbavilo strachu ze zubařů 🙂.

fifina86
2. čer 2025

Když čtu, že jí musel donutit, aby se lehla alespoň na tebe (a to působí jako problém z toho textu), tak mi to jako respektující přístup prostě nepřijde.
Naše dítě nikdo nenutil, ale prostě s ním pracovali, vysvětlovali a pomalu posouvali hranice.
Doporučuji ten IG profil, abys viděla o čem ta pedostomatologie je.

autor
2. čer 2025

😂😂😂😂... Občas by neuškodilo, kdyby ti co mají potřebu psát komentáře příspěvku odpovídali na to o čem ten příspěvek je. Zaprvé jsem nikde nepsala že rajský plyn je jediná analgosedace. Psala jsem jen to že nám byl nabídnut evidentně s tím zubař pracuje. Kdyby pracoval s něčím jiným předpokládám že by nám to nabídl. Další věc je ten respektující přístup... Já jsem se sem přišla zeptat jestli uspání dítěte je vhodné při opravě zubů? Ne na to jestli je to respektující to co se odehrálo u zubaře. Opět komentář úplně o ničem. To že jsem psala že jsme dceru donutili si sednout neznamená že u toho vyváděla. Dcera přišel k zubaři s úsměvem a odcházela z úsměvem, jenom nechtěla spolupracovat a museli jsme jí fakt přemlouvat aby jsi na mě sedla. Kdybych tu chtěla řešit respektující přístup bude to o respektujícím přístupu a jestli to bylo vhodné. Pokud k tomu nemáte co říct tak na to nereagujte je to zbytečné pro nás všechny. Díky moc

te_reza
2. čer 2025

Jakože narkóza kazí zdraví nebo co? Záleží, jak se k tomu stavíš ty. Já bych to brala jako nejjednodušší a nejrychlejší řešení. Holka byla na mandlích a těch keců kolem 🤷

fifina86
2. čer 2025

Tak jinak, narkóza je pro tělo náročná, bála jsem se u svého dítěte a jsem ráda, že to šlo jinak.

ivetka7686
2. čer 2025

Náš syn podstoupil v narkóze, dali mu sirup a pak něco do žíly aby byl tak napůl unavený, pak mu nasadili masku a do 30 vteřin usnul já pak musela se sálu pryč. Do půl hodiny mi volali, že je po zákroku a můžu za ním. Spal další dvě hodiny 🤣ale nepamatuje si nic jen že měl džus a zmrzlinu od sestřičky. Pokud chceš klidně napis zprávu

levandule_k
2. čer 2025
@fifina86

Tak jinak, narkóza je pro tělo náročná, bála jsem se u svého dítěte a jsem ráda, že to šlo jinak.

Položila jsi dotaz a dostala jsi odpovědi. Nevím, co se ti nelíbí. Diskuze jsou nejvíc přínosné, když se objeví pestrost názorů, rad a zkušeností. Pro tebe je to možná nevyžádané, pro mě jsou zkušenosti @fifina86 přínosné. Kdybych to někdy potřebovala, tak si snad vzpomenu. Jde to i jinak, bez celkové anestezie s respektujícím přístupem. Někdy to také jinak jít nemusí.

Celková anestezie má svoje rizika, jako každý zákrok. Vždy se zvažuje přínos benefitů a rizik.

squezy
2. čer 2025

Kdo ti říká, že ji můžeš kazit zdravi narokozou? My nechali syna uspat přesně před 2 rokama,v Benešově u Prahy. Mel hluboké kazy na petkach na stolickach dole a pár menších kaziku. Trvalo to asi 1h a 15min,vzbudil se úplně do pohody,2h dospaval a pak sam za ruku s nami odchazel. Muselo se to řešit takto, protože na křesle by byl přes pul hodiny/oprava 1 zubu a to ve 4 letech by prostě nezvladl. Ptala jsem se dalších zubařů a ti řekli,at petky rozhodně netrhame. A už ho ty zuby bolely, takže jsme to takhle vyřešili a perfektní zubarka, perfektní anesteziolog. Stalo nas to 22tis. Masakr,ale za rovnatka posleze,kdybychom mu pětky vytrhly,zuby by se mu posu nuly a tak, nemluvě o strachu ze zubařů,za rovnatka bychom dali 4krat tolik. Vyplatilo se to a nelitujeme.

cilkat
2. čer 2025

Řešili jsme narkozu kvůli vyšetření sluchu u tříletého dítěte. Pediatrička nám tenkrát zareagovala, že by chtěla počkat aspoň do čtvrtého roku, že se tam pak uzavírá hemoencefalitická bariera (to, jak je mozek zásobovaný krví a co vše do něj tělo pustí) a že tím klesne riziko nežádoucích účinků. Narkozu jsme nakonec odmítli kompletně, protože jsme usoudili, že nám za to výsledky vyšetření nestojí (a šel na něj o dva roky později, když už byl schopný spolupracovat - vysledek dle předpokladu bez nálezu).
Pokud ale máte zuby ve stavu 5 kazů a pětileté dítě, tak bych do té narkozy asi šla. Jednak už je to za tím věkem, co nám doporučila doktorka, druhak permanentní zánět v těle a bolavé zuby taky nejsou pro tělo bez zátěže. A čím dřív tu zátěž odstraníte, tím líp. ... Ono pokud má zuby v tomhel stavu, asi by šli minimálně do lokální anestezie, což je sice menší dávka, ale taky vlastně "nic-moc".
Držím palce.

majaveja
2. čer 2025

Já ti jen těmi dalšími typy analgosedace chtěla nabídnout možnosti... pedostomatolog, kde jste byli, nabídl rajský plyn, jiný by třeba nabídl ten Midazolam. S rajským plynem jsme to zkoušeli také, ale jak píšeš, dite může špatně dýchat, na našeho syna to vůbec nefungovalo. Midazolam mi přišel jako skvělá varianta, když nechceš jít do celkové narkózy (já osobně bych s tím měla asi taky problém, ty máš asi také, když se tu na to ptáš). Mně moje odpověď přišla naprosto k věci. Navíc jsem ti psala, že je možnost to mít zdarma, oproti celoové narkóze, se kterou to může vyjít na desítky tisíc... sama už máš možná zkušenost, že co doktor, to názor, tak jsem ti chtěla dát možnost se zeptat třeba i jinde na nějakou pro tebe přijatelnější variantu...

apokalismus
2. čer 2025

Moje prvorozená měla taky problém se zubařem, nedostala jsem jí do křesla vůbec, doktorka to vzdala a napsala nám žádanku s tím že je hysterická. Řekla nám že do Prahy, ale nakonec jsem šla do Mladé Boleslavi. Byla už starší a měla toho víc. Nejdříve jí udělali pod celkovou narkózou to co hořelo a pak rajský plyn ty menší zákroky. Zároveň si jí vzali do péče a postupně jí i ten plyn přestali dávat. Doktorka tam se divila co se stalo že jí vůbec nepřijde hysterická 🤷Ten přístup tam je úplně jiný a umějí to s ní tak že chodí k zubaři naprosto v klidu a i já jsem vklidu... Takže se toho neboj a pokud to jinak nepůjde jdi do toho...

marketa2016
2. čer 2025

Tak já to řeším teď aktuálně, syn 5 let, ze zubaře trauma, naprosto neošetřitelný pacient, u našeho zubaře zkoušeno vrtání pod analgosedací (sirup), který měl opačný účinek, prý si nebude nic pamatovat, jakou hysterii tam předved, ale podvědomě to v sobě má, pak jsme vyhledali pracoviště zaměřující se na dětské problémové pacienty, tam s rajským plynem zvládl trhání zubu, který nešel zachránit, pak jsme objevili další dva kazy, což ale vyvrtat s rajským plynem si nenechal, postupně budujeme důvěru zpět k zubaři, chodíme se tam podívat, zkontrolovat zuby, trénujeme dávat nástroje a až postupně přejdeme k vrtání. Paní zubařka sama za sebe nám řekla, že celková anestezie je až poslední možnost, že do celkové narkózy kvůli jednomu nebo dvou mléčným zubům by svoje dítě nedala a jen tak potvrdila můj pocit, protože jsem to také moc nechtěla, na zastavení kazu dáme teď stříbro, které by mělo kaz aspoň zpomalit. A buď natrénujeme postupně ošetření kazu nebo ho pak vytrhneme a když nezvládne ani nic toho, tak až v tom momentě dám dítě do narkózy. Takže teď se kazy každý měsíc kontrolují a až by hrozilo, že proroste moc dovnitř, budu řešit poslední možnost. Ale samozřejmě pokud by šlo o kazů 5 a byly by vedle stálého zubu, tak bych se asi rozhodovala trochu jinak, ale dokud je to mezi mléčnými zuby, pravidelně se kontroluje růst kazu, tak chci ještě získat čas, aby dítě trochu dozrálo do ošetření

merope
2. čer 2025

Narkóza je vždycky zátěž. Ale co se s těmi kazy má dělat jiného? 5 kazů už je hodně a nechat je v puse je horší než nějaká narkóza.

Syn je živý, u zubaře plus-minus spolupracuje, byl tam v 5 a 3/4, s jedním zubem, šel s tátou (s ním je víc v klidu) a prý i tak už pak to ke konci začínal být problém (jak to bylo dlouhý). Tzn. 5 zubů by byl problém určitě.