Je dostupný Recrodelt?
13. únor 2017
Ahojky maminky, dlouho jsem tu nebyla, ale kvůli nočnímu šoku se na vás obracím.
Před hodinou mi volal soused, jestli mám Rectodelt. Že se jim dusí dcera. Samozřejmě jsem mu řekla, ať doběhne a jeden mu dala. Teď me napadlo, že Rectodelt měl loni vypadek. Da se už v lékárně na recept sehnat,nebo je stále nedostupny? Mám z toho hrůzu. Syn ma 3roky a nedávno jsme ho potřebovali. Zbyl nám uz jen jeden
Dobrý den, opožděně děkuji za vyčerpávající odpověď 😀. Rectodelt jsem použila jen párkrát a na radu lékařky jen 1/3čípku. Zbytek letěl do koše. Zbyvaji mi nakonec 2ks-jeden byl schovaný v příbalovém letáku, s expirací 8.2017. Pak budu muset potěšit s doktorkou náhradu. Jste moc hodná, že jste mi napsala a jsem klidnější.

Rectodelt není už dlouho (no, vzhledem k tomu, jak dlouho - na SÚKLu píšou od 10/2015 -bych se být vámi podívala na ten poslední, jestli už dávno není prošlý...), ale nebojte, v případě potřeby je nahraditelný jiným lékem - v tabletkách (Fortecortin, v nouzi lze i malému dítěti nadrtit) nebo může dítko u lékaře dostat Dexamed inj. roztok na lžičku. Někde to řeší i tak, že si nechávají v lékárně míchat dexametasonový sirup magistraliter; v naší lékárně nám zase slíbili nějakou bazální zásobu magistraliter prednisonových čípků (= v podstatě Rectodeltu)...
A abych vás ještě trochu uklidnila - on ten Rectodelt není (nebyl) zrovna éňo ňéňo, v podstatě jediné, co na něm bylo v indikacích pro děti ideální, byla ta forma podání, tedy čípek. ALE - účinná látka prednison je ze všech kortikoidů na akutní stavy z farmakokinetické podstaty svého účinku úplně nejhorší, protože účinek nastupuje nejpomaleji, a navíc ho ten čípek obsahuje zbytečně moc - 100 mg by stačilo pomalu i dospělákovi. Nejlíp (nejrychleji) zabírá dexametason (taky třeba v záchrankách v podstatě neznají z kortikoidů nic jiného, což je jen dobře), takže já jsem v klidu a v případě, že k nám na ORL dítko s laryngitidou zbloudí, píšu Fortecortin (= dexametason). Třeba někoho jednou napadne vyrábět dexametasonové čípky, když už teda není ten Rectodelt 😉