Kašel 18m. dítě. Co byste dělali vy?

annynka94
2. bře 2021

Ahojte, potřebuji někde odhodit svůj výblitek a taky poradit.
Syn, 18m, už týden pokašlává. Nejhorší je to ráno, než si odkašle po noci, občas zakašle přes den, po běhání po bytě mívá záchvat kašle. Nemá teplotu, rýmu ani nic jiného, jí a chová se naprosto normálně. Dávám 2x denně Prospan, a cca obden Stoptusin, když má záchvat kašle.
Za normálních okolností bych si řekla, že zánět průdušek, a nakráčela k Mudr. Jenže ten teď v době covidové nevidí dítě ani na ulici, vše se řeší jen po telefonu a mailem. Před týdnem jsem tam volala, že syn pokašlává a potřebuji odložit očkování, a hned jsem si vyslechla přednášku, že je to určitě covid. Mě se to teda nezdá, měli jsme ho na podzim, teď v kontaktu nikde s nikým nejsme, kromě kašle malýmu nic není a my jako rodiče jsme úplně ok.
A teď k tomu závěru - když zavolám opět Mudr, že malej stále kašle, pošle nás leda na testy. Žádný poslech, žádné crp, nic. Na druhou stranu když nezavolám tak mám strach, abych něco nezanedbala. Co byste dělali vy?

petrasipkova1
2. bře 2021

v dnešní době ? není jednodušší řešení než jít na test z pusinky, dcerce jen přejely po jazyku tyčinkou. Výsledky jsme měli ten den odpoledne, a pak člověk může jít hned k mudr, která udělá další vyšetření, crp, poslech atd. Také alergie jestli to nemůže být apod. Jinak kašel u nás vždycky trval dost dlouho, většinou okolo 14 dnů,nemá zadní rýmu ?

annynka94
autor
2. bře 2021

U nás z pusy nedělají, jen z nosu a vrtají se tam stejně jak dospělým. Spíš mi jde o to, že pozitivní (ne nakažený) je dnes každý druhý a když Mudr uvidí pozitivní test, tak tuplem už ho neposlechne a nic..
Tak ještě počkám, aby to bylo těch 14 dní, též sem si to tak myslela.
Poznám nějak sama zadní rýmu, i když tu klasickou nemá?
Zatím má jen 6 zubů a některé se mu tlačí, tak by to mohlo být i možná od toho, ale zas mi nesedí do občasné zachrčení na průduškách..
Asi u toho Mudr stejně nakonec skončíme, respektive budeme volat, ale je mi úplně jasný scénář..

romesak
2. bře 2021

Fila též trpí na zadní rýmu. Kašel a chrapot 🙄ven nejde nic. Takže před 2mesici to skončilo na ATB

mamikry
2. bře 2021

@annynka94 My to mame cela rodina uz pres mesic. Covid nemame. Deti kaslou jen rano, cely den nic. Doktorka nas vzala na poslech normalne. Dostali jsme Erdomed, ale porad zadna slava.

annynka94
autor
2. bře 2021

Všem díky za reakce (y) trošku mě to uklidnilo, počkám ještě týden a když dojdeme k Mudr

aneta_v
2. bře 2021

@annynka94 a co ORL?

zelenaesmolda
2. bře 2021

@annynka94
Posle me to bude bud zmenama pocasi nebo alergie

keksik002
2. bře 2021

@annynka94 achjo.. Bohuzel vetsina doktoru i ostatnich lidi zapomela ze i ostatni nemoci existuji.. :( reknu to hloupe ale ja bych sla do lekarny, u nas je super lekarnice a poradi.. Ale vam asi nezbude nic jineho, nez nechat udelat test pokud chcete aby vas vysetrila

annynka94
autor
2. bře 2021

@aneta_v ORL mě též napadlo, ale tohle už budou nejspíš průdušky a to pod ně nespadá.

korin
2. bře 2021

Neporadím nic, jen je mě pekelně štve, že vám doktorka nevyšetří dítě... Náš nejstarší na kašle dost trpěl a někdy to bylo vážně na dlouho, i když byl třeba poslechově ok. Měla jsem pocit, že sirupy jsou na nic a přejde to tak nějak samo, nezávisle na tom, co do něj liju. Ještě bych vyčkala s těmi testy...

2hanah
2. bře 2021

@annynka94 určitě to chce udělat výtěr z krku a třeba to crp. Jinak ten Stoptusin dávat obden je úplně blbě, ten se musí užívat dýl tak 3krát denně, aby měl účinek a nevynechávat, jinak na kašel, hlavně teda průdušky je super Bronchipret a ještě myslím i Kaloba je vhodná a bylinná, ale jestli už je to rozjetý zánět průdušek, tak to nepomůže nejspíš a jsou potřeba antibiotika, zavolala bych mudr a domluvila se s ní a snažila se jí vysvětlit, že to covid není a nemá ani horečky, jak i doktoři panikaří, to je děs🤦🏼‍♀️

korin
2. bře 2021

Při rozjetém zánětu průdušek by i v klidu kašlal hodně, ne sem tam. Toť má zkušenost. Záchvat kašle po noci a při fyzické aktivitě není nutně známka bronchitidy.