Kdy najet na normální režim krmení po žloutence?

evisa
15. zář 2007

ahoj mamči, jaké máte prosím zkušenosti s buzením na jídlo u ospalých a líných miminek, které prodělaly žloutenku? Malá má 2 týdny, je na UM, v porodnici dlouho nepřibírala až nám mudra nařídila budit každé 2,5 hodiny na jídlo. Začala přibírat, ale pořád máme budit a vykrmovat. Kdy a jak budeme moct najet na normální režim, kdy si malá bude určovat kdy chce jíst? Taky mám strach, že si nato buzení po 2,5 hodinách zvykne a nebude později chtít spát celou noc. 😒

lendy1
15. zář 2007

Ahoj evis,
můj syn se narodil o 6 týdnů dřív, byl v nemocnicích 3 týdny a vždy jedl po 3hod - jsme na BEBĚ. Museli jsme ho budit, sám se nevzbudil, měl také těžkou žloutenku a někdy to byl boj ho přimět k jídlu a ještě aby u toho neusínal. Nám se většinou probral, když jsme ho silně lechtali po chodidlech nebo jsem viděla, jak některé sestřičky ty mimča tahají za oučka a třesou s nimi, aby zůstali vzhůru. Z nemocnice jsme odcházeli s porodní váhou (2,5kg) s tím, že ho musím budit na jídlo. U nás se krmení po propuštění z nemocnice drželo asi týden po 3hod. a někdy jsem ho vzbudila, někdy se vzbudil sám a postupně se to zlepšovalo, že se budil jen sám a i když někdy spal 4,5hod., tak jsem ho nechala spát. Nech to prostě na malé a neboj, ona si ten režim jídla a spánku upraví brzo sama. Měla jsem ze začátku stejné obavy jako ty, ale opravdu se to brzo spravý, uvidíš. Náš Davídek teď jí po 3-4hod přez den a celou noc prospí jen s jedním krmením-takhle to máme cca od 2měsíce.

evisa
autor
15. zář 2007

díky lendy. my jsme právě přibrali po tom masivním výkrmu za 4 dny 210 g, což je dost. tak jsem zvažovala prodloužit pauzy na krmení na tři hodiny. malá vypije 50-60 ml. jinAK mám hodně podobnou story, je s tím, že malá šla napřed jen o dva týdny.

lendy1
15. zář 2007

Evis,
210g za 4 dny je krásný, to náš Davis měl teď období, kdy přibýral 500g za týden !!!! Ale bereme železo, tak má větší chuť k jídlu a asi tu váhu potřeboval dohnat 🙂 V těch 2 týdnech jsme jedli také tak 50-60ml, ve 3 týdnech tak kolem 80ml, ale spíš ho nutili v nemocnici pít víc, aby přibýral.
A myslím, že když interval dáš na 3hod., tak se nic neděje a tobě se to bude i líp sledovat. 😉

evisa
autor
15. zář 2007

lendy, dáváš prosím k bebě /taky ji míme/ navíc i čaj? nezeptala jsem se mudry, ale přijde mi to zbytečné.

lendy1
15. zář 2007

Evis,
souhlasím s tebou. Podle mě je čaj u miminek zbytečný, sice jsem si musela vyslechnout od starší generace poznámky: Jak to, že mu nedáváš ještě čaj? To my jsme tada dávali.... atd. Ani jsem to nekonzultovala s mudr a to jsme byli už doma přez ty největší vedra co letos byli. Myslím, že těch tekutin mají mimča v UM dost. Některé mamči čaj dávají, ale nepátrala jsem z jakého důvodu dávat a nedávat...Davis má při každém přebalaní totálně mokrou plínku, takže si myslím, že mu to stačí.

anney
16. zář 2007

Ahoj,
tak já měla stejný problém.Malý měl žloutenku a sám se vůbec na krmení nebudil. ☹ Musela jsem ho každý 3 hodky budit, aby se napil.Byla to hrůza, pořád spal , jestli cucal dvě minutky, to byl uspěch.Pouštěli nás s 2.700kg a já měla z každého kojení hrůzu.Doma jsem pořád každé 3 hodky budila asi 14 dní.Pak jsme byli u dr. a malej začal neuvěřitelně rychle přibírat, tak jsem budit v noci už nemusela.Ale malej si ten rytmus zapamatoval a sám se budil a neustále krásně přibírá.My máme žloutenku doted, dr. říkal, že se tím kojením ještě přikrmuje a bude u nás delší.V noci už se to spaní natahuje a kolikrát se vzbudí jen jednou.Takže nezoufejte a klidně budte, až žloutenka začne slábnout děti budou pít lépe a více a tím si budou protahovat i spánek.Pa a mějte se 😵 🙂

kacka79
17. zář 2007

Tak my jsme měli taky žloutenku a v noci jsme budili jen v porodnici - týden - a teď nám dělá velký problém v noci spinkat. Budíme se téměř pokaždé po 3h - na minutu přesně.. teď nám Filípek jednou zapoměl a vzbudil se po šesti... šla jsem se juknout jestli dýchá... no já už bych teda v noci znova nebudila, dala bych napapat cca o půlnoco a pak až by se vzbudil

sonije
19. zář 2007

Ahojky, my jsme měli jen lehkou žloutenku, ale budila jsem každé 3 hodiny, ale taky jen v porodnici. Sestry mi říkali, že v noci budit nemám, takže těch 6 hodin naspal a přes den zase po třech hoďkách. Co jsme se vrátili z porodnice, budil se pěkně sám, teda spíš moc nespal, ale i to se časem upravilo..

kar.la
19. zář 2007

Ahoj, my měli silnou žloutenku a malá se na jídlo sice budila sama, ale co 4 hod. Dřív ji absolutně probudit nešlo. Pokud se mi to podařilo, tak mi stejně u jídla usínala. DOktorka na dětském mi řekla, že pokud vypije minimálně 6 dávek denně a přibírá, budit ji nemám. Z nemocnice jsme odcházeli po 14 dnech s váhou 2600gr. (porodní byla 2700). Doma pak pila cca co 2-3 hod.

jusnina
20. zář 2007

Malej byl narozenej o tři týdny dřív, měl žloutenku a krmení byla krizovka. U prsu okamžitě usínal, mlíčko jsem si musela odstříkávat a krmit ho stříkačkou po prstu. Jedno krmení trvalo cca 1,5 hodiny. Teď už je to skoro OK, dokrmujem trochu jenom večer. Čím je starší, tím má víc a víc síly a líp saje. Doted ho při každém krmení vážím a zvládne vypít najednou i 130 (přežere se a pak zvrací jak amina, ale hlavně že už si to dokáže vytáhnout sám). Ale s tím buzením - docela se osvědčilo lechtat v podpaží, nebo lehce zmačknout ramínko. Zkoušela jsem fakt všechno - tahat za nohy, za uši, mnout dlaň, dělat mrkací panu, otírat studenou mokrou žínkou, přehazovat prsy, měnit polohy. V porodnici mu dokonce zacpávali nos. Mrkni na www.kojeni.net do databáze otázek a odpovědí a najdeš tam spoustu rad.