Kontrola zraku na tříleté prohlídce. Proběhla?
Byla jsem se synem před časem na tříleté prohlídce. Kromě jiného doktorka testovala barvoslepost (syn měl rozeznat barvy u pár předmětů) a to zda dobře vidí. Na tabuli mu promítala obrázky jako domeček, houbička, kolečko ... (od největších, po nejmenší) a měl je rozpoznávat. Byla to obdoba tabule s písmeny, kterou mají na očním pro dospělé. Syn nerozpoznal téměř nic - jednak zrovna neměl moc náladu, druhak ho rozčilovalo, že musí mít jedno oko zakryté. Takže nás dětská doktorka poslala na vyšetření k očnímu lékaři.
Měli jste to podobně? Bylo oční vyšetření součástí tříleté prohlídky? Mám dvě kamarádky s podobně starými dětmi a jejich lékař oči vůbec neřešil.
Asi je dobře, že se nic nezanedbá, ale mám trochu obavu, že na očním to bude probíhat v podobném duchu. Rozjívenost... atd. Na tabuli tam mají písmena E otočená různými směry a na vyšetření máme trénovat doma. Zatím teda syn moc nespolupracuje.
Tříletou prohlídku syn absolutně bojkotoval, stěhovali jsme se, takže doktora vůbec neznal (i když předtím jsme byli naposledy v roce a půl na očkování, takže by si nepamatoval ani minulou doktorku), nechápal, proč se musí slíknout do naha, nenechal se ani zvážit, jediné, co se povedlo, bylo zaměřit oči speciálním přístrojem a vyloučit vady, které máme v rodinné anamnéze, to mi ušetřilo hledání očního doktora, barvy už tehdy v pohodě poznal, tak si doktor jen poznamenal do karty a šli jsme.
Ještě jsem si vzpomněla, když nás sestřička objevila v čekárně, že jdeme na tříletou prohlídku, tak jen poznamenala předem, to toho moc nevyšetříme, tříleťáci jsou nejhorší. Syna jsem na prohlídku připravovala, koupila jsem doktorský kufřík, hráli jsme si na doktory, ale nepomohlo to.
@vladienka ja mela z kukatka blby dojem, takova tovarna. Uz chodime jinam.
@hanka_333 na 3lete mu to nedelali, byl unaveny, dr rekla, ze je uzasny, sikovny. Zmenili jsme dr (vzdalenost, moje druhe teh) a u nove na vstupni 3r3m oci a ejhle. Nic nedal. Kontrola ocni, pak Kukatko. Ma 3 dioptrie!
Sikovny a uzasny je, ale nevidel. Proto nespolupracoval, atd. Nepodcenuj to, jestli mate kratkozrakost nebo cokoliv jineho v rodine. Ale i kdyz nemate
@karla2015 klinoft na veverkove, praha 7. Je to i pro dospele, neni to jen pro deti. Dr je razna, ale dusledna. Synovi ani mne nevyhovuji takove ty detske pindy mindy typu "svetylko udela blik" - proste na rovinu, normalne dr rekne "divej se dovnitr, sleduj cervenou tecku, dokud nezablika"
Maji ale dlouhe objednaci lhuty, coz mne nevadi, je to "jen" kratkozrakost, ktera se musi hlidat, ale nic se neleci. U jinych vad, kde jeste muze dojit ke korekci, by mi jejich vytizenost asi vadila. Ale tam zas mozna maji pacienti prednost a jen konttoly, jako my, proste pockaji. To nevim. Pocit z nich mam dobry, kukatko ne. Nechapu, co vsichni tak chvali.
@karla2015 2hod??? My tam byli 4. Fakt vopruz. Ale tak je to o tom, jake deti mate. Ja tam byla, kdyz synovi bylo 3,5. Spolupracovat, cist, vse umel. Od mala i on i ja nesnasime takove to "haci sem, kukuk tam" - misto normalni "sem se prosim posad a tam se prosim divej". Jsou deti a matky, kterym to vyhovuje. Pak je kukatko ok. Ono to neni, ze musi 2-4h v kuse neco delat. Tam je to fabrika, bezici pas. Za ty 4h jdes do 5 ruznych dveri na x ruznych vysetreni, mezi tim cekas. Jsou tam jen dve male cekarny na tech milion deti, hracky nekompletni, coz u takoveho poctu decek chapu, samozrejme. Ale cekat tam bylo silene. Kazda sestra, dr, optometristka jiny pristup, nektera mila, nektera otravena, vsechny ale detska zvatlanina. Ale fakt je to o tom, co vam vyhovuje
@malytlustyhroch Zajimave. Jsem netusila, ze neco takoveho vubec existuje.
@hanka_333 hele,v ordinaci budete chvili. Chvili u optometristky(sestry) na pristrojovem mereni, kde bude muset 2 minuty opravdu vydrzet spolupracovat- sedet rovne, koukat na symbol v pristroji (balon? Auto? Neco proste). Pak dr vysetruje, dite cte. Taky par minut. Pak se oci rozkapou kapkami a na 30min jdete do cekarny. Tam neni pomoci, ty kapky proste musi zabrat. Pak stejny proces, akorat v rozkapanych ocich (kdy dite neumi zaostrit, takze vidi hoooodne rozmazane a je mu to neprijemne. Opet pristroj u sestry a neco u dr, max 10min. A konec. Rozkapani pomalu odezniva,ale je tp diteti neprijemne. Neboli, nereze, jen proste vidi rozmazane. Neni duvod, aby tohle cele trvalo dyl nez 45-50min. Z toho 30 cekas 🙂

Na triletou prohlidku pujdu se syny za chvili a vzhledem k tomu, ze jeste moc nemluvi, tak si myslim, ze to nase dr. hrotit nebude a vysetri je proste pozdeji.