icon

Křivé zoubky u dětí. Může růst dalších zubů pomoci?

macik84
6. bře 2025

Dobrý večer,

synovi bude deset. Zatím má vypadeno 8 mléčných zubů. 4 dolni jsou v pohodě krásně rovné. 2 přední horní řezáky se při růstu rozjely, protože měly místo. Na růst dalších dvou jsme čekali rok a celkově trvá než vylezou.

Má někdo zkušenost s tím, že by se mu růstem dalších zubů z boku mohly srovnat? Ten levý zub se mu trochu při růstu srovnal. Nemá někdo podobnou zkušenost?

Syn je na deset let menšího vzrůstu a je hubený. Jak má malou hlavu, přední zuby působí obrovské a on je z toho kolikrát smutný, hlavně když mu nějaký starší kluk ve škole řekl, že vypadá, jak zajíc.
K zubaři jdeme v pondeli, tak se poptám.

Křivé zoubky u dětí. Může růst dalších zubů pomoci?
felis
6. bře 2025

Ahoj, heled, ono se to těžko rika... ona ortodoncie je totiž celkem věda a co kus, to jina léčba. Dcera mela fixní rovnátka, znala jsem pubertacku co musela na operaci, ze mela malou pusu, někdo má rovnátka jen na noc, jiný zas na den i noc sundavaci...
Spis mě překvapuje, že to zubar nepodchytil už na preventivce driv. Nám zubarka už v 8mi letech dcery řekla, že to bude chtít rovnátka.. a hned jsme šly. Teď ji je 17 let a vyplatilo se. Má krásný zdravý, rovný zuby. Rovnatka uz ma jen na noc do nejakych 19ti.
V dnešní době jsou rovnátka módní doplněk a děcka už to berou úplně jinak. Finančně se to taky dá zvládnout. Není to vydaj naráz, ale postupně. Dle léčebného plánu víte, co a kdy a za kolik. Nas to vyšlo na nějakých 30.000,-, což je na Prahu fakt krásná cena... a rozhodně lepší teď nez aby to řešil v dospělosti. Ja mam za ortodoncii jednou slíbené wellness od dcery 😄 moc dobře ví, kolik to stálo a ze jsem mnohdy ukrojila od sebe, aby to mohla mít (byly jsme spolu samy).
Pokud by se k tomu zubar stavěl laxne, tak se na ortodoncii objednejte na přímo. Je to specializovaný lékař a ten proste vic vi. Držím palce.

macik84
autor
7. bře 2025

@felis určitě se poptám a zajdeme. Fixní by mu podle mě nemohli dát, když má ještě tolik zubů mléčných....

felis
7. bře 2025

@macik84 jj, to máš pravdu... na fixní se čeká. Dcera je mela od 14 let. Doktorka to jen sledovala a jednou za půl roku jsme se tam sly mrknout 😄

dashyyy
7. bře 2025

@macik84 my jsme čekali na zuby, kluk má 12 roků, má zatím jen vrchní patro fix a i tak má zámečků pár, chybí mu stále dost zubů, ale nebyl čas už čekat, roztahuje mu místo na chybějící zuby, místo chybějících zubů má pružiny natažené na nejbližší zámečky a za ty dva měsíce už je vidět posun.. určitě lepší konzultovat už teď, nechat si vypsat žádanku a vybrat ortodoncii i kdyby jen kvůli konzultaci, čekačky jsou masakr

felis
7. bře 2025

@dashyyy souhlasím... a nejen čekání.. v některých městech je i problém tu ortodoncii sehnat.

betelgeuzz
7. bře 2025

Růstem se to ještě může srovnat, mladší měla zuby hodně křivé a jak rostly jedničky a pak ty okolní, tak se to pohlo. Na ortodoncii začínáme chodit teď, ve 13. Ono vždy záleží na vadě, některá chce začít brzo, s jinou můžeš počkat, protože s růstem se to ještě mění. na zubním to proberte a uvidíte.

macik84
autor
7. bře 2025

@betelgeuzz děkuji. U toho jednoho zubu podle fotek vidím veliký posun. Měl ho stejně do boku jako ten horší. Takže stále doufám v zázrak.

Všem děkuji za odpovědi. Určitě to nepodcenime.

dashyyy
7. bře 2025

@felis já jsem chtěla u nás na maloměstě, je tu super doktorka, jezdí z Prahy, ale ceny ujdou a byli jsme 7 měsíců na čekačce a pak 3 měsíce čekání na termín a najednou už to hořelo, takže jsme lítali 300km do Prahy na rtg a nasazení, protože u nás nebyla kapacita, ale už si to sedlo a na kontroly chodíme u nás, tak jsem fakt ráda, že to přes počáteční peripetie nakonec klaplo

macik84
autor
7. bře 2025

To je opravdu hodně smutné, když už nemáme doktory pro naše děti ☹. Zubaře jsme sehnali. Ročníky po nás už mají problémy se sehnáním zubaře ve městě.

levandule_k
7. bře 2025

Syna bych povzbudila, že zuby má normální, jen to teď opticky působí, že jsou velké, že se to časem srovná. Klidně bych mu řekla, že se starší kluk chová jako debil, pravděpodobně má sám nějaké vnitřní problémy a tak si léčí svoje komplexy na ostatních.

Mně kdysi teta řekla, po té, co mi narostly stálé zuby, že mám zuby jako lopaťáky. (Tj. moc velké.) Mamka se mě zastala, že mám normální zuby.

Nedokážu říct, co se srovná samo, co bude chtít rovnátka. Já jsem je měla a jsem za to ráda, takže bych případná rovnátka nebrala nijak tragicky.

macik84
autor
7. bře 2025

@levandule_k já jsem mu to řekla, ať si kluka nevšímá, že se mu to časem srovná. Že se posmiva, jen chudák. S rovnátky víceméně taky počítá. Jen mě zajímaly názory ostatních, jaká šance je, že se mu to ještě srovná růstem. Mléčné špičáky mu zatím drží jako skála.

drakenn
7. bře 2025

Mám stejně zuby jako tvůj syn. Když mi rostly, mezera mezi predními zuby byla velká, ale pak se mi to stáhlo, ale mezirka zůstala. Stejně i tak synovi. Dnes je mu 14 a sám rovnátka nechce. Prostě to vidí u mě, u babičky a dokonce u prababičky. Nikdo z toho nemáme komplex, máme naopak jinak krásně rovne zuby a nemáme kazivost zubů. Takže asi i záleží na budování sebevědomí.

hanka_12345
8. bře 2025

@macik84 manzel mel rovnatka ve skolce, jeste na mlecnych

alubif
8. bře 2025

Tak ta mezera mezi zuby vpředu je normální, prostě je ještě druhé další zuby nezatlacili na střed, protože jich má málo. Dcera má vytržené obě horní 4. Mléčné, jedna už narostla + tvrdí že se jí kyve na stejné straně 3. a zub se posunul na střed. Na druhé straně ho má víc do strany a lehce nakloněný. Budeme čekat. Na ortodoncii chodíme hlavně kvůli roztažení čelisti, aby se jí tam vše vešlo.

macik84
autor
14. bře 2025

Zubaře máme za sebou. Říkal, že na rovnátka je ještě brzy. Zjistila jsem, že je u nás ortodontista, který dělá pořadník, tak jsem nás tam rovnou nahlásila a třeba nám to zrovna vyjde a nebo nebudou rovnátka potřeba v tom lepším případě 🙂

kockopes2724
16. bře 2025

@macik84 to máte štěstí, u nás nikdo nebere, například v jedné ordinaci řekli, že si máme tak dva roky počkat, ale na pořadník nás bohužel taky nikde nenapsali, takže to můžu stejně pořád dokola zbytečně volat. 🤷

odula
16. bře 2025

@macik84 hele, srovnat se to může. Každopádně se daj dat i pri mlecnych invisalign, zrovna jsem to konzultovala s nasim dr.