Lék Strattera na ADHD, jaké máte zkušenosti?

vcelkalenka
5. bře 2016

Ahoj,mám syna 8 let.Od příchodu do první třídy užívá Stratteru.Je pravdou,že se zklidnil,více se soustředí,vymizela agrese vůči ostatním.Ale i tak mi přijde že se stále ADHD dost projevuje.Hlavně co se týče výkyvu nálad,je lítostivý.Na to asi ty léky nezabírají.Jo a co hlavně mi přijde,že co užívá Stratteru máme problém s jídlem.Strašně málo jí,nevím zda to s léky souvisí,ale někde jsem četla že může.

soyevita
5. bře 2016

@vcelkalenka Ahoj,tyto léky snižují chuť k jídlu.A i ty výkyvy nálad jsou jedním z vedlejších účinků těchto léků.Moje dcera také měla ADHD,bylo to velmi náročné,ale zvládli jsme to bez léků.Do 5.třídy bylo u nás veselo a později se to začalo zklidňovat.Není to s ní jednoduché ani dnes a to už je v 9.třídě.Hodně nám pomohla rodinná arteterapie.Já jsem léky odmítla a myslím si,že to bylo správně.Nic to neřeší,jen zatěžují organismus.V pozdějším věku mohou způsobit tyto léky deprese.Myslím si,že je i jiná cesta jak dítěti pomoci

nelam
5. bře 2016

Mam ve tride chlapecka,ktery ji bere. Ano,ve skole vidim pozitivni zmenu,soustredi se lepe,pracuje lepe,vychovne "ulety" ubyly,i ostatni deti zmenu vnimaji a chlapce mnohem vice "berou". ALE maminka hlasila vykyvy nalad,dokonce nyni dostal dalsi lek na deprese. Opravdu nezavidim rozhodovani o tom,zda uzivat ci ne a rodice nikdy nesoudim. Znam hodne maminek,ktere hledaji alternativni cestu,ale ne vzdy to funguje.

soyevita
5. bře 2016

@nelam Právě,na jednu stranu jim to pomůže a na druhou.......,je to začarovaný kruh.Také bych nikoho nikdy nesoudila,je to těžké rozhodování

nelam
5. bře 2016

Presne tak,naprosto rozumim tomu,ze ty hnusy nechce rodic svemu
@soyevita

nelam
5. bře 2016

ditku davat (mela jsem ve 3.tride klucinu,ktery mel regulerne halucinace). Ale vim zase,jak az mohou vychovne problemy a nechut ke skole zapricinene touto diagnozou ovlivnit cely zivot. A kdo dokaze rozhodnout,co je pro to dite lepsi?

selma136
15. lis 2016

Ahojky,chci se zeptat,syn 10let od června bral Ritalin,ktery sme zacli snizovat a vysazovat.syn dela zavodne sport-jeho vykony se o dost zhoršili ,cimz se hlavne on trapi.je mozne ,ze by to zpusoboval ten Ritalin a jak jw na tom straterra -ovlivnuje take hodne zivost a hlavne energii.Od doby co. Zacal brat prasky je jimy sive ma.sve zachaty behani do kolecka ci od zdi do zdi atd.ale to uz je ojedinele.vic je na nem poznat unava nebo nechuť netusim..jde vysadit prasky uplne nebo uz se musi uz naporad..

9misa1
17. bře 2017

Ahoj,
sama mám ADHD od děcka, ale jelikož mě rodiče a i ve škole spíš považovali za lenocha a sígra, tak to nikdo tenkrát neřešil... opravdové problémy se projevili až na vysoké škole a v zaměstnání, kdy neschopnost soustředit se byla za hranicí vyhazovu... Nicméně, co mohu z vlastní zkušenosti vřele doporučit je EyeQ - rybí olej. Hned po prvních dnech jsem viděla obrovský účinek na soustředění a energii. Jelikož hodně sportuji, tak můžu říct, že i v tom sportu mi to šlo najendou lépe a necítím se tolik unavená. Nicméně, stejně tu byla potřeba léků. Jako dospělákovi mi nemůžou dát Ritalin. Nicméně užívám Stratteru. A moje hodnocení je následující: impulzivita šla nesmírně dolů (jsem teď děsnej milius:D), soustředění - neuvěřitelně nahoru - zvládnu pracovat v kuse celý den, až se musím sama zastavit, že to už je moc (pracuji hlavou v IT firmě). Ale ty vedlejší účinky jsou šílený a chce to prokázat hodně velkou vůli je potlačit. (samozřejmě vedlejších účinků je několik a neprojeví se u každého) - co mě trápí nejvíce je ztráta hladu a odpor k jídlu. nikdy jsem s tím neměla problém a vždycky jsem měla nějaký ten tuk a celkem dost svalů díky sportu. Pokud se nenutím k jídlu, tak celý den nejím buď nic a nebo jen malé sousto třeba ovoce/jogurtu... předtím jsem si držela vyvážený zdravý jídelníček o celkem vysokém příjmu, teď se opravdu silou vůle musím nutit, abych něco snědla. Myslím si, že u dítěte, které ještě není natolik rozumné, aby si uvědomilo, že musí jíst ikdyž to nejde, to může vést k hodně psychickým problémům... a samozřejmě, dlouhodobý extremne nizky prijem a jeho zdravotni rizika ani nezmiňuji.

abych vás uklidnila, tak dospělák se s ADHD vyrovnává daleko lépe. Chodím na terapii už několik let 1x týdně. Naučila jsem se organizovat a plánovat i sebemenší drobnosti, mít uspořádané věci, nereagovat přehnaně, relaxační nácviky atd. Takže bych u těch dětí raději tolik neexperimentovala s lékama, ale zkusila prvně tu přírodní cestu a terapie.

Na hyperaktivitu pomůže rozhodně sport v závodní formě (sama jsem od 5 let sportovala ve velkém a od 9 do 20 závodila).
Na soustředění - vyzkoušejte to EyeQ! V pořádných dávkách, nebojte se toho, opravdu je rozdíl veliký.
Nebojte se, jak to bude do budoucna s vašima dětma - jak jsem psala, dospěláci se dokáží rozumově srovnat s obtížemi a při dodržování určitých pravidel to není nic hrozného. takže to chce jen trpělivě vyčkat.
A co pomáhá nejvíce je vaše podpora - nejhorší je se na někoho zlobit za to, za co on sam nemůže... na druhou stranu, nepřehánějte to tolik a neargumentujte pokaždé, že za to může ADHD. zarach za rozbitý okno sousedům je rozhodně v pořádku.

snad to někomu z vás pomůže 🙂