Malá - 3 roky - kulhá. Co s tím?

nikoulinka
14. lis 2021

Ahoj holky, jdu s dotazem, případně pro nějaké rady na úlevu/co s tím.
Malá, 3 roky, v pátek ráno vstala, a nemohla došlápnout na levou nohu. Ukazovala, že ji bolí koleno. Chůze nebyla možná. Při každém kroku pád na zem - neudržela rovnováhu. Neměla žádný otok, bouli, zarudlé, ani teplé na dotek. Prostě úplně normální koleno.
Cca hodinu po probuzení byla schopná chůze s menším kulháním a doslapovala jen na špičku nohy.
Sobota byla úplně v pohodě, jak kdyby nic. A dneska to samé. Ráno vstala, bez možnosti doslapu na nohu, už se jen plazila, že noha bolí. Stále ukazovala na stejné místo. Ke zlepšení ale nedošlo, bobek nebyla schopna si dojít ani z bodu A do bodu B. Musela se neustále něčeho držet. Jeli jsme proto na pohotovost. Udělali ji RTG, prohmatali, protáhli. Vše údajně bez nějakého nálezu. Řekli jen, že to má nejspíše přetížené z nějakého opakujícího se pohybu.
Neměla žádný úraz, ani pád. Nohu ji jen stáhli do obinadla.

Tak já Nevim... Nesetkaly jste se nějaká?

javed
14. lis 2021

Ahoj, přečti si tohle. Malé dítě nemá nárok kulhat! https://mklife.cz/parainfekcni-koxitida-kdyz-di...

olga_
14. lis 2021

@nikoulinka A kontrolovali i kyčel? Dělali sono kolene a kyčle? Může to být zánět v kloubu, který na rtg neuvidí, může to být Perthesova choroba, ale to nechci strašit. Řešit s pediatrem, ať vás okamžitě pošle na ortopedii a tam pod sonem zkontrolují klouby.

nikoulinka
autor
14. lis 2021

@olga_ ne, právě jen to koleno. Ona sama si na něj ukazuje, že bolí. Ale jen při postavení se. V sedě/leže hlásí, že neboli nic. Sono, apod., neproběhlo. Pouze RTG, prohmatani a protahování. Mě právě "znervózňuje, že v pátek koleno bolí, v Sobotu jako by se nic nestalo a v neděli opět. Nemá žádné teploty, ani neměla. Každopádně uvidím, jak na tom bude zítra a případně další dny. Jinak hned volám dětské.

gruyerre
14. lis 2021

@nikoulinka synovi se takhle projevoval zánět kyčle, říkal, že ho bolí kolínko. Bylo to vidět na ultrazvuku.

olga_
14. lis 2021

@nikoulinka Přesně, jak píše @gruyerre, může to být klidně zánět kyčle, ale může to být i zánět v tom koleni. Na nic bych teda nečekala a v pondělí okamžitě dětská a sono.

olga_
14. lis 2021

@nikoulinka A ještě na doplnění, u toho zánětu nemusí být nic zarudlé, nateklé apod. A v každém případě se s ní snaž udržet co nejklidovější režim, aby tu nohu, pokud to bude možné, vůbec nezatěžovala.

nikoulinka
autor
14. lis 2021

@olga_ dětská mě okamžitě právě nevezme. Ona je "na hlavu". Když mi v září donesla nějaký bacil ze školky, měla týden teploty a hnusný kašel, nechtěla nás ani vzit a ordinovala jen sirup přes telefon 😏😏 Ted přes Covid právě nemá běžnou ordinaci ale jen po telefonu na objednání. S tím, že kdybych se rozhodla přijít "na drzovku" nechá mě stát venku (nepouští ani do čekárny, vyzvedává pacienty venku ve stanovený čas) a neosetri. Takže počítám, že když zavolám, stejně dříve jak ve středu nás nevezme. Ale určitě ji budu volat. Teď, po přečtení si tady, to rozhodně řešit budu, ať se nic nezanedba.

olga_
14. lis 2021

@nikoulinka Tak dětská to dítě v podstatě nemusí ani vidět, stačí, když od ní získáš žádanku na ortopedii s tím teda, že je to potřeba řešit hned - aby vás na ortopedii nevzali třeba za měsíc. Jinak pokud to bude zánět kyčle/kolene, řeší se to přísně klidovým režimem a podáváním nurofenu, kontroly na ortopedii. A zkusila bych se domluvit na ortopedii, kde vyšetřují dětské kyčle - mimina. Budou tam mít to dětské sono.

nikoulinka
autor
14. lis 2021

@olga_ ortopeda tady máme úžasného - docházíme se synem. Vybavený je dobře 🙂 Tak zkusím zítra volat Mudr., zda alespoň vystaví zadanku. Moc díky!

martt
14. lis 2021

@nikoulinka U syna se takhle projevila viróza. Jeden den v pátek začal, že ho strašně bolí nozicka nemohl na ni ani šlápnout, když se snažil postavit tak hned padal . Druhý den dobrý , třetí den to samé jako první den jeli jsme na pohotovost tam nám udělali rtg a na něm vše dobré. Čtvrtý den ráno to bylo pondělí mu vylitli horečky, ryma ,kašel . Takže jsne letěli hned k dr , kde jsem ji to vše řekla. Udělali mu nějaká vyšetření crp apod. A řekla nám, že to má virozu, že u některých deti a viroz se to může objevovat, že je nejdříve bolí nožička nebo ruka. Tenkrát mu bylo cca 2,5 roku

daruna
14. lis 2021

@nikoulinka pokud jste u ortopeda vedeni s druhým dítětem zkuste se domluvi přímo s ním, alespoň předběžnou konzultaci. To ordinování po telefonu je fakt nešvar.

nikoulinka
autor
14. lis 2021

@martt jeee, alespoň jedna "lehčí" diagnoza. Toho zánětu se celkem bojím. Ona je hrozný nezmar, takže udržet ji v klidu by u ní byl fakt problém... Uvidím jak zítra. Ona je totiž jinak úplně normální.

nikoulinka
autor
14. lis 2021

@daruna určitě mám v plánu, pokud se nedovolam dětské mu zavolat minimálně na konzultaci. Protože jsem z toho úplně nervózní no.

novamamina
14. lis 2021

Mně takhle dcera taky jednou kulhala. Jeli jsme na pohotovost. Tam také vše ok. Dávala jsem ji nurofen a paralen. Pak to přešlo. Nic z toho nebylo. A taky to bylo kolem toho třetího roku. Nakonec jsem se někde docetla že tak můžou začínat rustove bolesti. Teď ji jsou čtyři a když ji občas ty rustove chytnou, tak ji bolí v podkolení jamce... Takže já bych za vším nehledala hned hrozne diagnózy.

nikoulinka
autor
14. lis 2021

@novamamina děkuji za zkušenost 🙏 Snad toto bude i náš případ

blondynaaa
14. lis 2021

Syn měl to samé, stěžoval si na koleno pak na stehno. Ale právě takto nepravidelně, když jsem se na to zaměřila zjistila jsem že to bylo po těžší zátěži. U doktora nám bylo řečeno že je vše v pořádku a na RTG nic není. Syna bolesti ale nepřestala a bylo to horší. Nakonec jsme jeli do nemocnice kde jsem vyžadovala sono. Závěr od doktorů nebyl bohužel příjemný, zánět obou kyčelních kloubů s výpotkem s tím že na jednom z kloubů byla mikroprasklinka proto ten výpotek. Každopádně důvod proč se to asi stalo je ten že se rychle vytáhl a klouby to nezvládli. Hodně jsem si zjišťovala protože mi to nedalo a v tomto dětském věku je to prý normální že klouby bolí proto je lepší přidávat vitamíny ale samozřejmě po konzultaci. Každopádně doufám že nebudete mít stejný závěr protože tohle bych nikdy nikomu nepřála léčba trvá už přes rok a stále máme den kdy nožičky bolí. Hodně štěstí ať to dobře dopadne 🙂

nikoulinka
autor
15. lis 2021

@blondynaaa Tak to je mi líto. Ale toto snad nebude naší případ. My moc nerosteme 😅 Každopádně ať jste brzy fit a malý už je bez bolesti 🙏