icon

Máte zkušenosti s dětmi na léku Euthyrox?

lufulie
4. říj 2022

Ahojte, už s tímto onemocněním bojujeme u druhé dcery v čerstvých šesti letech, ve stejném věku onemocněla i starší dcera. Je tady maminka, která má takto malé dítě taky na Euthyroxu? Děkuji!

vladenkamaminka
5. říj 2022

@lufulie ahoj, dcerce to zjistili letos v červnu, má 8 let, ma sníženou funkcí a bere 25mg euthyroxu... V rodině to má jen má maminka ještě

lufulie
autor
5. říj 2022

@vladenkamaminka ahoj, jak vypadá vývoj dcerky, porostla třeba po braní hormonu, nemá třeba chloupky na nohou... u mně je to zjištěno mezi těhotenstvími, starší dceři v 6,5 letech zduřelo prsíčko a pak na krvi zjištěn autoimunitní zánět šž. Pak strašně rychle vyrostla, sic stále štíhlá, v osmi letech chloupky a v devíti menstruace. Druhá dcera měla v srpnu 6, hlídaná je od narození, včera krev TSH 18, tak obrovský vzestup. Na nožkách jsem si všimla, že má občas lehce větší drsnější chloupek....tak snad to nebude mít i u ní takový rychlý progres....

vladenkamaminka
6. říj 2022

@lufulie dcera je od narození mimo tabulky. Je hodně vysoká na svůj věk, v 8 má už 152 cm, (očekávaná výška 185 cm, ale doufáme, že se s první MS zpomalí), ale co začala brát ten hormon, tak během 3 měsíců přibrala 4 kila, takže to teď budeme řešit za měsíc na endo. chloupky má na nohou už delší dobu, vím, že se ji ta štítka rozjela až letos po covidu, já s ní preventivně zašla na první návštěvu na endo už loni, vydupala jsem si žádanku, i když z krve měla ty hodnoty vždycky v pořádku, jenže od narození má takovou tu pneumatiku kolem krku, dle dr jen kožní řasa, že to tak někdo má.. ale jsem ráda, že jsem tam začali chodit, protože první návštěna endo vše oka, na druhé po covidu už měla na 1 hormon protilátky, tak nasadila hned euthyrox. Já měla první MS v 11, ale moje maminka už v 9ti letech a okolo mne docela dost bývalých spolužaček taktéž, takže je to asi bohužel časté už z dob před 30ti lety i více. Já dceru na toto připravuji už dlouho, počítám, že to asi už kvůli tomu, že hodně roste do výšky dostane dříve. Teď nás v listopadu čeká teprve vlastně první kontrola po nasazení prášků, tak ještě nevím ani, zda to funguje jak má. Když to tak shrnu, tak porostla pouze na váze, tak se teď snažíme řešit jídelníček, odvahu na to ji to vysadit nemám i když dělám v lékařském prostředí a spousta lidí mi říká, že u jejich hodnot ten hormon není vůbec třeba.. jsem prostě na vážkách, uvidím na kontrole co řekne dr., za týden jdeme na krev, ale k dr až měsíc po.

lufulie
autor
6. říj 2022

a prosím, vím jen TSH, dceři od června stoupla hodnota z 8 na 18, protilátky byly znatelné už v tom červnu,proto se čekalo,co teď...díky, že píšeš

vladenkamaminka
6. říj 2022

@lufulie já vlastně vůbec netuším ani, který ten hormon měla špatně, zkusím pak najít nějakou zprávu od nich, jestli to tam najdu. Mě jen řekla, že už tam jsou protilátky u jednoho hormonu a že nasadíme prášky... Věřím, že děcka budou v pořádku, prý je ještě šance, že v tomto věku se to může pak během puberty ty hormony samy vzpamatovat a léky nemusí být doživotní jako tomu bývá u dospělých.... hlavní je, že je sledují a hlídá se to všechno.... 🍀

lufulie
autor
6. říj 2022

jj ano ,to je pravda, jen pokud je to autoimunitní, tak je to to napořád....

vladenkamaminka
6. říj 2022

@lufulie aha tak to jsem netušila, že je více možností proč mít špatnou funkcí Šž... Našla jsem toto, ale těm hodnotám nerozumím...

lufulie
autor
6. říj 2022

pokud se dívám jen na ty hodnoty co znám, tak zcela ok

vladenkamaminka
7. říj 2022

@lufulie takže je v normě a není to na hormony? Ještě se poptám, je fakt, že mě nenapadlo ty hodnoty řešit

lufulie
autor
7. říj 2022

no ty poslední hodnoty aft4 neznám, jak mají být vysoké, takže nedokážu hodnotit,ale zrovna to TSH, co má dcera vysoké, má tvoje ideální.