Migréna u 12letého kluka. Dá se nějak zjistit?

15. únor 2024

Syna od cca 8 let trápí migrény se zvracením (cca 1 za měsíc).Nosí brýle.Prošli jsme vyšetřením,nic se nenašlo. Teď mu bude za tři měsíce 13 let a mívá je každý týden bez zvracení. Dnes byl na odběru krve (právě kvůli novému vyšetření) jestli se vystresoval tak potom měl silnou migrénu (zabral až druhý prášek a vyzvracení). Podle doktorky se může četnost migrén zhoršovat pubertou. Teď čekáme na výsledky krve,rentgenu a v pondělí ještě EEG. Dají se migrény nějak zjistit? Je mi ho líto . Budu ráda za zkušenosti. Děkuji a hezký večer

drakenn
15. únor 2024

Zkus si projít ty sama psychosomatikou.

squezy
16. únor 2024

Ja bych zkusila take spis psychologa nebo se ptat,jestli to neni psychickeho razu. Jestli by treba pomohly terapie,aby se nedostal az do takového stavu..

martulka88
16. únor 2024

Na českém rozhlasu HK byl jednou rozhovor s doktorem z FNHK na téma migrény. A myslím si, že tam mluvil i o dětech, zkus to dohledat. Určitě musíte na vyšetření. Bohužel, i děti mohou trpět migrénami.

ninive211
16. únor 2024

Také bych se mimo jiné zkusila zaměřit na stravu, migrénu mohou spouštět i některé potraviny. Vždy vysledovat, co cca 24h před spuštěním migrény jedl. Není třeba histaminik? Nemáte v rodině? Ségra trpěla od puberty na migrény, táta na ně příležitostně trpí celý život. Pak po prodělané rakovině a řešení různých problémů se sestře přišlo na to, že má HIIT (histaminovou intoleracnci) a drží přísnou antihistaminovou dietu. A světe div se, na migrény od té doby už téměř netrpí! No a zjistilo se, že to má geneticky a tedy je velká pravděpodobnost, že ty stejné potíže má právě i táta. takže jen takové doporučení, zkusit se zaměřit i na toto. Problémy může dělat např. sladké, čokoláda, uzeniny, ohřívaná jídla, přezrálé ovoce, některé ryby, samozřejmě alkohol, ale to u dítěte asi nehrozí...🙂
Samozřejmě vliv může mít i stres atd. Držím palce, ať na to přijdete.

levandule_k
16. únor 2024

Má správně zkorigované dioptrie? Zkusila bych i fyzio, jestli nemá něco s krční páteří, to by taky mohlo spouštět bolesti. Eventuálně sledovat, jestli se mu to nehorší s úplňkem, to člověk úplně neovlivní, ale od pár lidí jsem slyšela, že mají při úplňku migrénu.

ninive211
16. únor 2024

@levandule_k Ano, měsíční fáze nebo u holek PMS (mě chytá krční páteř tak cca každý druhý měsíc vždy pár dní před MS) - ale u kluka to nebude tento problém 😀
Každopádně - zkontrolovat,dioptrie, zkontrolovat stav zad (nedělá nějaký jednostranně zatěžující sport?), příp. pokud vše výše uvedné OK, zaměřit se i na tu stravu.

levandule_k
16. únor 2024

@ninive211 Slyšela jsem to i od muže, co mi říkal, že se mívá migrény v období úplňku, ale spíš sem to slyšela do žen, protože obecně neznám moc mužů, co trpí na migrény, takže nemám reprezentativní vzorek. Pointa je, že i ten muž může být citlivý na úplněk.

Ono i jak pořád koukáme do mobilu, počítače, tak u toho přetěžujeme krční páteř...

ninive211
16. únor 2024

@levandule_k Manžel zase při úplňku trpívá nespavostí (pozdě usíná) a někdy cítí klouby-kolena. Táta na migrény trpíval, nevím, jak teď, trochu se to zlepšilo, ale u něj to bylo možná právě způspeno tím histaminem, o kterém se nevědělo a nikdo to neřešil. Ale neměl to nějak extra hrozný, prostě si vzal prášek a musel si jít lehnout do tmy, ale zvracení nee. Syn tazatelky má nějaký silnější průběh, snad na to přijdou. Není to nic příjemného, kamarádka mívala v pubertě u migrén i takovou tu auru - zatmění před očima, mlhu a i šílenou motanici..

kupi
17. únor 2024

Syn (11) trpí také na migrény, má je od 6 let. Rozboli ho hlava, vyzvraci se, pak hned usne a když se probudí tak už je to dobrý. Má za sebou všechna možná vyšetření( EEG, magnetickou rezonanci, ocni, fyzio..),ale nikde se na nic nepřišlo.