Mohla se malá nakazit neštovicemi?

codal
4. dub 2018

Ahoj holky..dnes jsem byla s malou v poradně na 18m prohlídce a do cekarny si to nakráčel pan s dvěmi dětmi,které měly neštovice.Sestricka si toho všimla asi po pěti minutách, poslala ho do vedlejší místnosti,všude vyvetrala,ale samozřejmě počítám s tím,že to dcera mohla chytit.Vim,že inkubační doba jsou tři týdny ale chci se zeptat,je už potenciálně nakažlivá? Mám se vyhýbat kamarádkám s dětmi,mohla by je nakazit,i když zatím nemá příznaky?Pristi týden jedeme na rodinnou oslavu,kde budou malé děti a tehule,můžu tam s ní jet? Samozřejmě,že kdyby začla mít teploty nebo něco,tak nepojedeme,ale co když bude bez jakýchkoliv příznaků.Nerada bych někomu dalšímu zkomplikovala život.Diky za jakékoliv info.

snahnah
4. dub 2018

@codal Důležité je, jestli ta těhule už neštovice měla. Můj syn byl na víkend u rodiny, kde děti neštovice měly, pak měli ve školce a nic. Měl je až ve škole v přírodě. Z webu:Asi 2-3 dny před objevením vyrážky se zvýší teplota, někdy až 39-40 st., která s postupujícím výsevem klesá, ale zvýšená teplota může přetrvávat po celou dobu výsevu, což trvá většinou týden.Jedinec postižený neštovicemi je infekční pro své okolí již objevením se teplot a po celou dobu výsevu až do vyloupání krustiček.

snahnah
4. dub 2018

Ještě jsem si vzpomněla, že já jsem neštovice měla v posledním roce ve školce a brácha mimino je nechytl, mohl mít tak 0,5-1 rok.

codal
autor
4. dub 2018

@snahnah moc děkuju,tak uvidíme,jestli se něco vyrojí.. já jsem se nechala očkovat před deseti lety,protože jsem je jako dítě neměla a jsem učitelka,tak tam hrozilo riziko..a momentálně jsem taky těhotná,takže doufám,že to opravdu nechytime:(..

snahnah
4. dub 2018

@codal Tak to držím palce, ať jste OK!!! 🙂

priefi
4. dub 2018

@codal z toho, co jsem cetla, tak dite je nakazlive 2 dny pred objevenim prvnich pupinku a az do doby nez se odloupne posledni pupinek. Dva dny pred pupinky se muze objevit horecka, nechutenstvi, nebo dite je nevrle ci neklidne. Pokud nakazene deti tam nekychaly a nekaslaly, tak jedine by to Tvoje ditko mohlo dostat tak, ze by sahlo na stejnoi vec, na kterou sahalo nemocne ditko. Jinak bys mela byt v klidu. Mimochodem, kamaradka mela nemocnou (nestovice) dcerku a dr.ji poslala do cekarny s miminky, pak az sestra ji poslala do jine cekarny, dr.to vubec neresila. A to se ji kamaradka ptala, ze vi ze tam jsou mimca, zda opravdu ma jit tam, zda nema jit do te druhe... desny pristup

looolaaa
4. dub 2018

od styku je možný být přenašečem cca od 9 dne

jana_toula
4. dub 2018

Napíšu svou zkušenost. Já chytla předloni neštovice na dětské pohotovosti a 9.12. se mi ukázaly první pupínky. Špatně mi bylo uz den předtím. Synovi 16m se první pupínek ukázal 21.12. Ale vysoké horečky až od 24.12. a po dobu 5 dní měl mezi 38-40. Doma jsme byli asi tak do 12.1. a pak teprve začal vypadat jako dítě a ne jako struhadlo 😉 Jinak osobně bych se asi tehulkam vyhýbala.

codal
autor
4. dub 2018

@jana_toula no tak já to asi odpískám,nerada bych někoho ohrozila:(...