icon

Moučnivka?

marti89
28. led 2021

Ahoj maminky,
syn se mi oprudil, ale takovým zvláštním způsobem - červená prdelka s pupínky. Hledala jsem příčinu, čím by to mohlo být a narazila na článek o moučnivce a že je to často způsobeno tropickým ovocem a jahodami. Ty jsem měla předevčírem 3, zbytek slupnul starší syn. Vzhledem k tomu, že měl zácpu, pomohla jsem mu rourkou, tedy ani nebyl nikterak dlouho v kontaktu s exkrementy, že by mu to podráždilo kůži. Pusinku má naprosto čistou a mne prsa taky nepálí, syn je plně kojen, zatím neočkován a nezkoušel žádný dokrm, má 4,5 měsíce. Cca měsíc bojujeme s červeným pupíčkem a výtokem, dělá se mu krustička, zatím nic nezjistili, sono bříška ok. Nevím, zda by to s tím mohlo souviset.

Moučnivka?
palja
28. led 2021

@marti89 pokud jste snědla nějaký alergen, tak byl dala synovi fenistil kapky. Dcera byla hodně citlivá, takže jsem při kojení nemohla skoro nic. Ten pupík je opravdu hodně zarudlý, doufám že vám přijdou na to, z čeho to má. Dcera se vždycky osypala v okolí pupíku kvůli nevhodnému pracímu prášku, mohla jsem používat jen persil sensitive.

marti89
autor
28. led 2021

@palja Z kosmetiky a drogerie to určitě není, používám od začátku pouze 100% přírodní produkty a peru v kokosovém mýdle, prací sodě, perkarbonátu na bílé a oplach kyselina citronová. Tam jsem nic neměnila, starší syn je atopik, takže toto musím opravdu hlídat (chemii typu Persil, Vanish, Ariel.. by nesnesl ani on). Navíc pak suším v sušičce, která vyklepe zbytky prachu, takže je prádlo opravdu čisté. Jak jste poznala, že reaguje zrovna na to praní? Tam bych čekala reakce víc po těle než jen pupík.

keksik002
28. led 2021

@marti89 nemohla by to byt reakce na plenky?

marti89
autor
28. led 2021

@keksik002 Ten pupíček jsem si myslela, že ano, ale ani po měsíci, co plenku ohýbám, aby se mu k němu nedostala, se to nelepší. Plenky máme od začátku stejnou značku, předtím se mi nikdy neoprudil.

sajul
28. led 2021

Já vím, z alternativní skupiny, že kůže je odrazem střev a kvasinka se živí cukrem, takže když kojíš vysadit cukr? Nebo mě napadá, jestli to nemůže být impetigo..

palja
28. led 2021

@marti89 protože jsem vyprala v jiném pracím gelu než obvykle a osypala se jen kolem pupíku, tam kde nebyla plenka.

keksik002
28. led 2021

@marti89 ajo.. No, ja bych zkusila jit na krev a pokud teda kojite, tal urcite to bude chtit dieta - bezmlecna, bez cukru, bez tropickeho alergeniho ovoce.. Proste vyzkouset 🙂 a mazete necim? Vypada to taky trochu jako plisen

palja
28. led 2021

jak tady píše paní @sajul, tak teď si vzpomínám, že dcera se mi vždycky oprudila, když jsem si sladila čaj, jedla čokoládu a cukry. To jsem vždycky poznala už podle takové nakyslé stolice, měla takový typický zápach. Když jsem zase jedla mléčné výrobky, tak měla stolici zelenou, častější, taky typický zápach (jiný než u cukrů), to jsem vůbec nemohla jíst a na ty opruzeniny pomohl jen sudocrem, natřít ať je to bílé a při každém přebalení otřít, omýt vlažnou vodou a zase natřít.

marti89
autor
29. led 2021

@sajul Impetigo u toho zadečku? Slyšela jsem o něm jen po těle jako ramena, nohy, záda.. Nu schvalně jsem tu prdelku vyfotila a nevhodné pro zveřejnění zakryla.

@keksik002
@palja
Nepřijde mi, že bych přijímala víc cukru než předtím, zkusit ho omezit ještě víc mohu. Jen je mi divný tak rychlý nástup, navíc když ani nebyl pokakaný, aby to měl podrážděné z toho. Zhřešila jsem jen ty 3 jahody, jahody jsem jedla v těhotenství nornálně a bez problémů. Kdyby na ně měl mít alergii, mohlo by se to projevit takto i jen přes mlíko z kojení? Prdelku - dala jsem klystýr (měl zase trošku zácpu, to mívá po probioticích, která dostává ob den), pak jsem ho opláchla ve vlažné vodě a ničím nemazala (do té doby tam měl zinkovou mastičku). Co se týče pupíku, tak ten jsem dřív čistila lihem, potom mi 14 dní zpět na chirurgii (syn je po operaci tříselné kýly) řekli čistit Actimaris Sensitiv roztok. Nepřijde mi, že by se to lepšilo, příští týden máme zase kontrolu..

martinazidkova
29. led 2021

@marti89 ten zadeček měla dcera sice ne v takovém rozsahu ale vypadalo to úplně stejně a nám pomohl sudocream, nebo weleda a větrat.

sajul
29. led 2021

@marti89 myslela jsem u toto pupíku. ale nevím, byl to jen tip.