icon

Může dítě s alergií na lepek jíst lepek později?

lilien282
21. kvě 2024

Dobrý den,
mohu se zeptat. Mám 7🌜miminko a zrejme se mi osypalo po lebku při zavádění. Znamená to, že ho už vůbec nesmí? Mebo můžu zkusit později?

lencaa11
21. kvě 2024

@lilien282 no i záleží co to bylo za potravinu jinak to hned neznamená že nemůže lepek spíš něco nesedlo

mia5344
21. kvě 2024

Ne to neznamená automaticky že na něj má alergii. Zkusila bych za nějaký čas zase a uvidíš. Mě se dcera pri zavádění osypavala po mrkví a teď s ní nemá absolutně žádný problém

miryp
21. kvě 2024

Tak záleží, jakým produktem jsi lepek testovala, zda ta reakce není spíše na nějaké stabilizátory v tom výrobku. Dále může reagovat jen na konkrétní obilovinu, ne na lepek jako takový. A stejně tak se mohlo osypat po úplně jiné věci - drogerie, kosmetika, jiné potraviny, atd.
Z jednorázové reakce vůbec nelze usuzovat, že vadí lepková bílkovina. Každopádně pokud by to nakonec reakce na lepek byla, tak záleží, zda jde o alergickou reakci, nebo o celiakii. Alergie může vyhasnout, celiakie je to doživotní záležitost. Ale na takové závěry je teď opravdu brzy, když vlastně ani nevíš, na co mimčo reagovalo...