icon

Může kojení způsobit žloutenku u kojenců?

ivuska101
6. únor 2024

Dobrý den, má někdo prosím zkušenost stím, že by kojenec měl přetrvávající žloutenku kvůli kojení? Budu ráda za jakékoliv zkušenosti, rady nebo následné řešení takové situace🙂

xnikax1
6. únor 2024

@ivuska101 První kojená byla žlutá 4 měsíce. Druhý v 8 týdnech přešel na UM a hned vybledl.

cilkat
6. únor 2024

Novorozenecká žloutenka vzniká rozpadem plodového krevního barviva a přechodem dítěte z "krve, co umí brát kyslík z placenty" na "krev, co umí brát kyslík z plic". S kojením souvisí maximálně tak, že na vyplavování žlutého barviva z krve je třeba mít dostatek tekutin - tudíž hodně pít. Tudíž se doporučuje co nejvíc kojit.
Dovedu si představit, že vám někdo řekl, že dítě má silnou žloutenku, tudíž je spavé, takže se z prsa nestihne napít dost .... ano, občas se to trvdí. Ale máte pocit, že dítě oprvdu málo pije? Jak je na tom s čůráním? (obvykle se říká, že by mělo čůrat aspoň osumkrát denně, ale ale novorozenci čůrají často skoro kontinuálně). Pokud by dítě opravdu neprospívalo, nepilo a nepřibíralo, je zvážení přechodu na odstříkávání a lahev na místě, ale to je otázka porodnice. Předpokládám, že vy řešíte už starší dítě (jako třeba měsíční), ne?

ivuska101
autor
6. únor 2024

@cilkat Syn má 7 týdnů, žloutenka se ho drží zuby nehty od porodnice. Dnešní hodnota krve byla 80. Doktor sám řekl, že pokud přibývá na váze, pije dobře a stolice je jako míchaná vajíčka, s největší pravděpodobností se ho drží žloutenka kvůli nějakému enzymu co mám já v mléce.

ivuska101
autor
6. únor 2024

@xnikax1 přechod na UM byl každá dávka místo kojení nebo jste začínala třeba na jedné max dvou dávkách za den?

fifinka2020
6. únor 2024

@ivuska101 zkuste se zeptat na facebooku v kojících skupinkách. Jsou tam laktační poradkyně, které tomu rozumí, a poradí. Lepší, než se vzdávat kojení...

jana_zofie
6. únor 2024

@ivuska101 Ano, existuje to. Většinou se to vyřeší do 12 týdnů samo (jinak se doporučuje vyloučit jiné příčiny). Nicméně jsem našla, že do hodnoty 200 umol/l, se to nepovažuje za důvod přerušit kojení a nic moc se s tím vlastně nedělá. (zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537334/ je to v angličtině a používají jiné jednotky - nutno násobit *17,1 a je to dost odborné. V každém případě můj letem světem průzkum zdrojů zdá se souhlasí s tím, že 80 umol/l je sice ke sledování, ale neměly by hrozit žádné komplikace a přerušení kojení je celkově velmi vzácnné u těchto případů a týká se právě až těch vysokých hodnot. V případě nízkého příjmu tekutin, přidat UM ke kojení. Tolik různé stránky porodnických center, zdravotnických webů apod.)

jana_zofie
6. únor 2024

@ivuska101 ještě citace z:
MUDr. Nabil El-Lababidi. Žloutenka kojeného dítěte. Pediatr. praxi. 2023;24(5):313-315
"Nesplňuje-li hladina celkového bilirubinu pásmo fototerapie, není jakákoliv terapie nutná a observace stavu je dostačující."
(pásmo fototerapie je právě od 200 umol/l)
Nestresovala bych se.

ivuska101
autor
6. únor 2024

@jana_zofie Mockrát děkuji za odpověď. Hodnota krve při propuštění byla 295 umol/l, prý kdyby byla nad 310 umol/l už by šel pod světlo. Roli hrálo také to že já se rozkojila a malý hodně nabral. Takže se šlo domů. Dnes tedy z krve 80 umol/l, sono břicha i sono hlavičky. Všechno bylo v pořádku. Kojit chci i nadále, jen jsem si říkala zda by třeba nepomohlo jedno či dvě kojení odstříkat, zahřát a pak dát malému.

jana_zofie
6. únor 2024

@ivuska101 to by pry pomohlo, 1x denne. Muzete to zkonzultovat s laktacni nebo lekarem. Mne to laickym pohledem neprijde nutne, ale pokud chcete... https://www.kojeni.cz/novinky/zloutenka-z-mater...

xnikax1
6. únor 2024

@ivuska101 já nahradila. Měl abkm a dostal alergenni mliko.

jana_a_jan
6. únor 2024

@ivuska101 ano,u obou děti jsem musela odstříkavat a mleko v porodnici převařovali,někdy na par dni dokonce vysadili a dávali UM

ivuska101
autor
6. únor 2024

@jana_a_jan a nevíte kdy se dostavil nějaký výsledek co se týká hlavně toho převařování?

jana_a_jan
6. únor 2024

@ivuska101 úplně nemuzu říct co pomohlo nebo ne,každopádně kojení žloutenku horšilo (ale u nás to byl extrém ,obě děti dostaly i transfuze krve) Je to 15 let a víc,takže docela dávno 🙈 každopádně obe děti jsem poté normálně kojila do roku a důl