Nedonošeňátka a jejich vývoj a trápení. Je jejich vývoj zpomalený?

moncicik
24. zář 2007

Ahoj chci si jen tak popovídat s maminkama co se jim miminka narodila předčasně zda je to znát že jsou dříve nebo zda je ten vývoj pomalejší než u donošených dětiček.
Rodila jsem na 36. týdnu a malý měl nezrálé plíce , to jsme dohnali v porodnici ale díky tomu že je nedonošenec tak teď lítáme po doktorech a po vyšetřeních a pořád ho pozorují zda se správně vyvýjí a tak, no není to nic příjemného.Takže bych ráda kdyby jste se podělily o vaše zkušenosti .Moc děkuji.Mona

mura
24. zář 2007

ajoj -no moj maly sa narodil po termine tak to neviem poradit ,
ale ja som sa narodila v 6 mesiaci a som zdrava ako rybka 😀 ,ked som bola mala 90dkg som mala ,este ani ocka som nemala , a dlho som bola v inkubatori a stale som lietala ( mama teda so mnou ) po lekaroch ako pises aj ty , a ....som niekedy mi sice riadne hrabe na hlavu chichi ale zdravie je a to je je hlavnee :o) neboj sa ono vsetko dobre dopadne a bude to maly velky valibuk 😀 😀
no promin neporadila som moc ale....drzim palce 😵

lendy1
24. zář 2007

Ahoj moncicik,
já jsem rodila ve 34tt. Nebudu zde rozepisovat, jaké všechny potíže jsme měli, bylo toho strašně moc, ale některé potíže byli jen z důvodů zanedbání péče v porodnici, kde jsem rodila a teprve v Praze nám dali Davídka do kupy. Nyní mu jsou 3 měsíce, ve vývoji zaostává, máme celkovou hypotonii (oslabení svalů), predilekci doprava (preferuje pravou stranu)a lehkou hyperexcitabilitu. K tomu nějaký nález na mozku. Ve 3. měsících nezvedá hlavičku, koníčky vydrží pást jen pár minut. Chodíme na kontroly do poradny každý týden, na oční, neurologii, rehabilitaci. Musíme doma hodně cvičit-Vojtovkou + ostatní cviky. Je to pro mě všechno strašně náročné, hlavně na psychiku, protože mám velký stracch, aby byl malý v pořádku, hlavně tu hlavičku aby měl O.K. Ty svalíky snad dožene, prostě počítám s tím, že trochu opožděný bude, ale snad se to do roka srovná. Mono, opravdu tvé pocity chápu a díky za tuto diskuzi, snad se ozve více mamin se staršími dětmi...

jankar
24. zář 2007

ahoj Moncicik,nám se narodil Honzík v 35tt,v inkubátoru byl jen 2 dny,pak žloutenka,takže fototerapie 3 dny....problémy s papáním-pořád usínal.Zatím na žádném speciálním vyšetření jsme nebyli.
Teď má problémy v poradně,že nezvedne hlavičku z lehu do sedu(ve čtvrtek bude mít 3 měsíce),asi nás čeká rehabilitace,uvidíme příští týden co nám řekne doktorka.Nikdy jsem si nemyslela že když porodím v 35tt,tak že to bude problém,v porodnici byl jako "nezralec"až teď si uvědomuju co všechno se mohlo stát a díky Bohu je zatím vše docela OK 🙂 tak hlavu vzhůru 😉

jankar
24. zář 2007

ahoj Lendy,jo s pasením koníčků to mi povídej,vůbec nechce být na bříšku,buď se vzteká a nebo usne(jako dneska)myslím že tyto předčasně narozené děti potřebují mnohem více trpělivosti než se něco naučí,ale všechno bude a dočkáme se.
Jinak já chodím do rizikové poradny a tak nás jen chválí,tak uvidíme jak se vše vyvine.Honzík měl porodní váhu 2,65kg,48cm,dneska má 5,80kg,60cm 🙂

moncicik
autor
24. zář 2007

jee holky moc děkuju že jste se přidaly.
Jak jste to měli třeba s viděním od kdy vás začal vnímat a broukat a tak.Zda je opravdu pravda že o co se narodí dříve o to jsou ve vývoji pomalejší?

moncicik
autor
24. zář 2007

Náš Matýsek měl porodní váhu 2950 g a 49 cm a z porodnice měl 2670g a 51 cm a teď máme přes 3300g.

jankar
24. zář 2007

moncici,asi budou pomalejší,já se teda Honzíkovi věnuju moc,pořád mu kecám nesmysly 😒 hrkám hračkama před očima a podobné věci,hledí na mě,už se usměje a sem tam něco broukne,ale to je tak všechno,ale jsem ráda i za to.Pomalejší určitě o něco budou,ale nebude to zase tak hrozné,každé dítě je jiné....jo a v poradně mě řekli,že až do půl roku věku dítěte se odpočítává věk,bere se to podle termínu porodu,pak už néé,no vlastně záleží jak hodně brzo se miminko narodí.
Jsem ráda že toto téma někdo založil,už dávno jsem si říkala že by to bylo dobré,ale nebyl čas,šak víš,s mimčem 😉

kacka79
24. zář 2007

Ahoj holky, nám se Filípek narodil v 38tt, což není bráno jako nedonošení, ale kamarádka rodila také ve 36tt a taky jsou trošku pomalejší.. ale vše se srovná, uvidíte. V roce nikdo nepozná rozdíl a možná ještě přenášený mimča předeženete!!!!!!!!!!! A taky mi trošku vadí, jak všichni porovnávají miminka podle toho jestli pasou koně a jestli se už převrací atd. Měli bysme si všichni uvědomit, že každý mimi je opravdu individuální jedinec a ne nějaký tabulkový exemplář!!!

moncicik
autor
24. zář 2007

my zatím máme nevýbavný sluch což mě docela děsí ale myslím že už na některé zvuky reaguje teda snad si to jen nenamlouvám.Ještě ho pořád sledují pže nemáme sestouplé jedno varlátko no a jinak se ted trápíme s jídlem,nekojím jelikož maličký si to neumel vytáhnout z prsu tak máme lahvičku a do ted pil v pohodě i 150 ml ale ted nám začal blinkat i nosem a hned potom má zase hlad tak nevim zda mu mám dát jeste když mu dám blinká zas a zas křičí hlady tak nevim zda je to ten reflux nebo je to přechodné , chtěla jsem vyzkoušet alespon jednu dávku nutritonu ale tam píšou že to není vhodne pro nedonosenatka tak nevim.
ale ten reflux by se asi objevil už dříve ale predtim pil naprosto v pohodě.

moncicik
autor
24. zář 2007

kacka79: to máš pravdu! Mě strašně vadí že když se mě zeptá někdo kdy se malý narodil a já řeknu o měsíc dřív tak rázem změní tvář a už se na nás dívají jinak.A jakoby ho litovali.

lendy1
24. zář 2007

Moncicak,
tak s tím předčasně narozeným mimčem a okolím, to znám a ještě horší je, když řeknu, že nekojím. Koukají na mě všichni jak na krkavčí nezodpovědnou matku, ale nikdo už nevidí ty potíže co za tím vším jsou a proč se to vše stalo...
No jinak k tomu úsměvu-malý se usmíval zhruba ve 2.měsíci, teď tak 14dní se řechtá jak blázen, jen co spatří nějaký obličej a brouká si a dělá takový: grrrrr, grrrr a má rád, když na něj mluvím, to si se mnou hned taky "povídá"
A s tím porovnáváním-to je fakt děsný, naše doktorka malého bere jako normálně narozeného, což mě štve, neustále se nás ptá, jestli už paseme koníčky, jestli udrží hlavičku a když pak vidí, že ne, tak jen hodí takový smutný pohled na mě, jak kdybych za to mohla!!
Jinak mu hodně ukazuji různé hračky, které svítí, hrají, chrastí...nejvíc má rád sluníčko, které se směje (prostě ty obličejíčky, to se jim líbí)
Jo my měli 2,5kg a 48cm, teď budeme mít na 3. měsících tak 6,5kg při tom jeho apetitu. Jednu dobu přibýral až 1/2kg za týden (asi to potřeboval dohnat)
Ještě k těm koníčkům-malého dávám několikrát denně na bříško a snažím se to s ním procvičovat a pak ho hodně nosím na "tygříka" což má moc rád kvůli rozhledu a hlavně si tak procvičuje i svaly na hlavičce.

lendy1
24. zář 2007

Jo a mě ještě pomohli hlavně psychicky v Klubu nedonošených dětí - www.nedoklubko.cz , konzultovala jsem s nimi některé věci, dostala jsem brožury o dřív narozených dětičkách a kontakty na odborníky.

kacka79
24. zář 2007

lendy1, to je síla s tim kojením. Já sice kojím, ale pracuji / sice z domova, ale na porady jezdit musím/ a dýl než do půl roku asi kojit nebudu moct..teď je trend že by měl snad kojit i otec.. ty lidi vůbec nechápou, že někdo prostě mlíčko nemá .. nebo bere léky nebo je jiný problém a koukaj na tebe jako na nesvéprávnou a jako kdybys to mimi snad týrala, že ho nekojíš..je mi z toho smutno, já kohokoliv potkám, tak místo pozdravu :"kojíííš"..

kajule
24. zář 2007

Kaci, taky pokaždý když někoho potkám, tak jeho první otázka je "kojíš". Už mi to docela leze na nervy. 😠
Já kojím třikrát denně, pže víc to vážně nejde, Páťa prostě vypije mnohem víc než by měl, ale tabulky mě nezajímají, kže kolik chce, tak tolik mu dám. Jenže prostě na něj nestačím jenom s MM. Navíc jedna dětská sestra mi řekla, že s mýma práškama kojit tak měsíc a ostatní, že se toho nemusím bát a můžu kojit dokud to půjde. Tak si pak vyber. Páťa zatím prospívá jak má a problémy žádný taky nemá, kže myslím, že je všechno v pořádku.

kajule
24. zář 2007

Páťa se narodil dva dny před termínem, kže v termínu. Jen jsem reagovala na to ohledně kojení, pže mi to taky přijde, že je to už přehnaný.

kili
24. zář 2007

mne sa malý narodili v 27tt. Vždy rátam ich vek od TP. V niečom sú od neho popredu ale, najmä Adamko, vo väčšine sú aj od neho pozadu. Ale neriešim to, vôbec nepozerám na tabulky, niekedy sa hádam dopracujú ku všetkému, aj keby mali začať chodiť až v 2 rokoch.
Adamko sa len teraz začal usmievať, aj to len niekedy, keď sa mu niečo moc páči. Samko sa zasmeje tiež len, keď ho rozosmejeme, ináč je vážny. Konečne ho ale môžeme dávať na bruško, doteraz nemohol kôli refluxu, a tak začína pásť, no ešte je to také všeliaké a len na pár sekúnd. Ale je tomu len 2 dni čo začal, tak sa to rozbehne. Adamko na bruško ešte nemôže, takže aj v tom bude oneskorený.
Ale ani neviem, čo kedy by mali deti robiť, tak ma to ani nemôže stresovať, že to ešte nerobia 😀
36tt je fakt v pohode, aj donosené deti nezačnú niečo robiť presne na čas, takže báť sa nemusíš. V 2 rokoch si ten mesiac ani nevšimneš 😉

kili
24. zář 2007

a aj mne sa ľudia pýtajú, že či kojím 😀 , fakt dobré, a pritom vedia, že sa narodili o 3 mesiace skôr. Že vôbec vedia, že som neprišla o mlieko, tak to fakt nechápem.

moncicik
autor
24. zář 2007

no kojení je strašné téma, nejdřív jsem bojovala ale nešlo ani mlíčko a ni matýsek nechtěl pít.Je pravda že je to asi nakažlivé pže kdokoliv mě potká tak se zeptá a kojíte? ...hmmm to je škoda..... 🙄
chápou to jen ty co vědí o čem to skutečně je.

lendy1: děkuju urči¨tě tam mrknu

Ale byla bych ráda kdyby jsme toto téma probíraly i tady jak dětičky rostou a tak, doteď jsem se tu probírala těhotenstvím a porodama a konečně jsem přišla na to správné a aktuální téma 😉
Holky jinak děkuju a přeju všem aby bylo vše o.k a dětičky byly zdravé !

kupinka
24. zář 2007

Já se k vám holky přidám-malý je sice 39tt,ale měl jenom 2400 a 46cm,takže úplně prďola. teď už pase,ale ne moc dlouho,tak 2-3minutky,pak začne kňurkat a chce zpátky na záda. A taky mě dost hodně vytáčí,když řeknu že nekojím,tak jsem za tu nejhorší matku na světě. Švagrová ma o 2měsíce staršího chlapečka,co ta se mi navyčítala,že to není možné,abych o to mlíko přišla,že je to dané přírodou a takové kecy. Jednou už jsem jí otevřeně a naprudko řekla svoje a mám klid 😉 Akorát že můj malý ještě nebyl ani jednou nemocný a ten její asi 5x 😝
moncicik-pokud ti zacal najednou blinkat,zkus změnit značku mlíčka,existujou i proti blinkání,zeptej se v lékárně,určitě Ti poradí

4a
24. zář 2007

ahoj,
mě se kluci narodili v 26tt. Měli jsme kliku a ze všeho se vylízali díky úžasné péči lékařů a sester a jejich přístupu k nim. Doktoři, samozřejmě, k tomu patří. Od neurologa, přes doktora pro nezralce, pediatr píchal Synagis, cvičení vojtovky. ALe zvládli jsme to. Kojila jsem je 25 měsíců a i mi bylo líto přestat. Když už jsem si vytrpěla to tříměsíční odsávání.

Ten rozdíl se srovná. ALe počítej až v těch dvou letech. ALe zas tak moc nedonošeňátko nemáš, takže se srovnáte dřív. ALe pořád se musela odpočítavat ta nedonošenost. Takže i při zavádění příkrmů bylo až v jejich 9ti měsících, do té doby jen mat.mlíko. Pohybově byli střídavě v něčem dopředu, v něčem pozadu. ALe většinou dopředu, díky vojtovce. Na doporučení neurologa jsem jim do sezení a chození a jeho nácviku nemluvila 😀

Jen se musíš smířit s tím, že budeš mít miminko "dlouho" a pak najednou to bude už človíček 😵

kotenko
24. zář 2007

Ahoj, moja dcerka mala vcera presne mesiac a este pritom mala byt v brusku do 5.10. narodila sa mi v 3´3+6 tt, jeje porodne miery boli: 1 770 gramov a 42 cm. Mame problemy s dychanim, uz ju aj v BA vo fakultnej nemocnici operovali, zajtra by ju vsak mali zase previezt do NR (to ej blizsie k nam a aj nase mesto patri pod Nitru). Stale je v inkubatore, ma problemy s nozickami, kedze v brusku bola divne ulozena, ale rehabilitaciami sa to dava do poriadku (ma hypertoniu). Dalej nezaviera ocka ked spinak, takze to vyzera tak, ze ma otvorene ocka a vidno iba biele bielka, niekedy mam pocit akoby zamdlela... Vobec nezmurka, iba ich ma stale otvorene, niekedy si ich aj sama pekne zatvori - vtedy viem, ze pekne spinka 🙂 Zatial mi nikto nepovedal, ci sa jej tie ocka upravia! A bohuzial, krmia ju stale sondou ktoru ma zavedenu cez nostek az do zaludka - a kvoli tomu nema vyvinuty saci reflex a je mozne aj to, ze sa jej ten reflex nidky nevyvinie a bude navzdy na sonde a tym padom sa nikdy nedostane ani domov... Po narodeni mi dokonca lekari povedali, vraj bude postihnuta dusevne, nikto mi to vsak v bratislave nepotvrdil ale ani nevyvratil, tak ja neviem co si mam o tom mysliet...
Som silna, dufam ze sa s toho vsetkeho dostane!!!
Po porode sme schudli na 1 610 gramov, teraz uz vsak zacala pekne priberat a uz mame 2 173 gramov. Inak objavuje sa u nas slaby reflux este k tomu vsetkemu... Je toho straaasne vela, bojim sa, ale som silna a treba najma mysliet optimisticky.
Mlieka mam minimalne, vobec jej to nestacilo uz ked som bola s nou v porodnici (denne iba 100 ml, co niektore mali 100 ml za jedno odsavanie - ja za cely den!!!). Teraz mam tak 10 ml za den, su to doslova iba kvapky, ale snazim sa udrziavat si ho a ak by sa moja malinka naucila sat, tak by som jej aspon raz denne davala svoje mliecko... Inak s nozickami cvicime a rehabilitujeme sa, ale zatial nepouzivame vojtovku, ale iba hladkame a uvolnujeme svaly, to jej zatial staci a nastastie jej to pomaha. Vobec sa este neusmieva... Drahy mi hovori, aby som ju neporovnavala so ziadnymi detickami, lebo kazde nedonosene su ine, takze neporovnavaj, moja sa podla TP este ani nenarodila, tak mi drahy vzdy hovori, ved ona je este v umelom brusku, nemoze robit to, co donosene deticky ktore uz maju mesiac.
Inak, mali ste niektora problemy s tym, ze vase dietatko nechcelo sat a prehltat? Moja Lilianka to vobec nevie, bohuzial ☹

dashak
24. zář 2007

Tak se s bublinou taky přidáme.
Jsme 31+6 tt a měli jsme 1180g a 40 cenťáků. V inkubátoru byla 14 dní a pak měsíc na intermediále. Bohužel jsme měli i krvácení do mozku, ale po čase se udělaly nějaké pseudocysty, které se vstřebaly. Měli jsme hypertonii, částečně ještě někde přetrvává. Takže jsme cvičili vojtovku do 9 měsíců a potom už takové cviky spíš v rámci hry. Po doktorech lítáme doteď, ale už to není taková hrůza. Jsme stále sledovaní na očním, protože máme trošku rozdíly v dioptriích a mírné šilhání a slzení, pak samozřejmě neurologie, která nás čeká opět za 14 dní.

Co se týče vývoje, tak podle naší první neuroložky jsme furt zaostávali, ale jinak lézt začala v nekorigovaných 8 měsících, sedala si už delší dobu, ale úplně sama, tak aby měla rovná záda a nepodpírala se ručkama, si sedla na začátku 10měsíce, chodit začla na začátku 14 měsíců, takže si myslím, že vše v normě.

Jinak je ale malinká, teď bude mít zhruba 8kg, zítra máme zrovna 18 měsíční prohlídku, takže budu vědět přesně. V roce jsme měli 67cm a 6,90kg

nounours
24. zář 2007

Nase mala se narodila 35+0 a ma se k svetu. Krome toho,ze ma mensi obvod hlavicky(coz poznaji jen v porodnici) to na ni neni videt. Po narozeni mela necelych 2900g a 47cm, dnes ma dvacet dni a blizime se 50cm a mame uz 3kg. Nemuzu rict, ze by nas cekala nejaka zvlastni vysetreni pro nedonosene, ale rodila jsem ve Francii a tady to treba tak neprozivaji, prvni kontrola je po mesici od propusteni z porodnice. Jeste mame trochu zloutenku i po skoro tydnu pod lampama, ale jinak zveda hlavicku az moc. jelikoz je to prvni mimco, tak poradne nevim co by mela kdy delat, ale i kdyz to treba bude pozdeji, urcite to zvladne a vase mimca taky. Einstein byl taky nedonoseny a jak se vymakal 🙂 hodne stesti vsem a hodne miminka

dashak
24. zář 2007

Holky, já si teprv půjdu přečíst, co jste napsaly, ale jak tak čtu kotenko, se kterou už jsme se jednou ohledně dětiček bavily, tak na mě docela padá splín. Chtěla bych všem popřát, aby dětičky všechno dohnaly a pokud možno bez následků a byly zdravé.

Hlavně si moc neberte, co tvrdí doktoři. Nikdo totiž nemůže dát žádnou záruku a u těch nezralých dětí někdy nastanou takové zvraty, že musí vždy tak nějak připravovat rodiče na horší variantu.
Podle toho, co nám říkali první týden, tak malá by tu snad ani nebyla. Jevila známky nějaké infekce, ale nepřišli na to, jaké, takže do ní ládovaly nějakou trojkombinaci antibiotik. Sama nedýchala a dokonce ji museli pouštět kyslík, navíc 37%, takže bylo riziko poškození zraku. Několik dní se nevyprazdňovala, takže z ní ani neodcházela smolka, první stoličku měla až 4.den. Ze začátku netolerovala stravu, ani sondou přes nos do žaludku, takže měla zavedenou infuzi. Pořád nám jen říkali každý den, že nemá vyhráno... 😝 A teď je z ní už šikovná slečna, začíná mluvit, opakovat po mě slova a říká mi mamiko 😵 , takže ta nejlepší odměna za ty hodiny strávené ježděním do nemocnice a nepříjemným prořvaným cvičením, uplakané dny kvůli kolikám... prostě je to náš poklad. Věřím, že žádné následky v budoucnu mít nebude, snad možná hyperaktivní, ale to už snad přežijeme. Jsem zvědavá jak potom ve škole, protože mívají občas poruchy soustředěnosti, různé mozkové dysfunkce...

Ale věřte, že to bude všechno dobrý 😵

4a
24. zář 2007

moncicik,
já bych neřekla že jsou ve vývoji pomalejší. Jenom musíš myslet na to, že žádný dítě nejede přesně podle vývojových tabulek. Jsou jenom orie ntační a každé mimi je individuální. A u nedonošenců se ta předčasnost odečte a podle toho sleduješ, jak je na tom tvoje mimi. ALe jak už tu někdo zmiŇoval, mimi nelze srovnávat a porovnávat. Každé mimi je své.

kotenko
24. zář 2007

A holky, prepacte mi za chyby, ale bola som zapisana do pisania a stali sa mi tym padom tie hrubky a rozne skomoleniny, dufam ste s tym nemali az taky problem... Muzika mam na nocnej, som sama doma a nucim sa, tak som este tu... 🙂
A zabudla som dopisat, pokial ste veriace - treba sa za dietatko modlit, urcite mu to pomoze a pokial neverite - tak aspon budte optimisticke a verte, ze vsetko dobre dopadne, vase dietatko vas citi a citi aj to, co citite vy, ako to vsetko prezivate!!! Takze pri babatku treba mat vzdy usmev 🙂 aj ked to niekedy nejde!! a ked uz, tak NIKDY pri babatku neplacte a ked uz sa neviete udrzat slzam, tak aspon odidte od babatka a vyplacte sa v druhej miestnosti. Ved to malinke stvorenie vas citi...

dashak
25. zář 2007

Kotenko mluvíš mi z duše. I já jsem to tak dělala, že když jsem byla s malou, tak jsem prostě vše pustila z hlavy a snažila jsem se na ni působit pozitivně a vykládala jsem ji jak na ni doma čeká pelíšek se zajíčkama 🙂 Taky jsem brečela až když jsem šla po chodbě zpátky na šestinedělí.

kotenko
25. zář 2007

Dashak, mozme si ruky podat... Ale ja mojej Lilianke hovorim "len pekne spinkaj v inkubatore do 5.10. (do terminu porodu) aby si mohla uz 6.10. ist aj s so mnou domkov 🙂
Inak sa mi snivalo, ze som podpisovala prepustaciu spravu s dnom 2.10. co si o tom myslite??? Ja snom neverim, bojim sa, ze "opak snou je pravda...", ale na druhej strae to bol tak zivy sen, ze si myslim, ze sa to naozaj tak stane a ze 2.10 ju budem mat uz domka... Ale ako som vyssie pisala, len nech je do 5.10 v nemocnici, je to lepsie pre nu, no nie???
Chcem sa spytat mamiciek, kedy vase dietata prepustili domov (v krotom tt od porodu a kedy sa narodili???)... No dobru nocku, idem uz spiinkat

kristynaw
25. zář 2007

kotenko,drzte se!

kotenko
25. zář 2007

Kristynaw, dakujem... akurat mi drahy volal, ze on volal teraz s detskou lekarkou u nas v meste a ze mu povedala, ze ten saci reflex by sa mal u nej objavit az ked bude v termine porodu, cize ma este 2 tt a ze sa objavuje tiez, ked ma 2,5 kg. takze amme cakat a modlit sa, aby zacala priberat a ze jej mame davat paapt cez flasu a cumikom ju podporovat, nie striekackou!!!
No idem hajat, bru noc vsetkym na MK