Neprůchodné slzné kanálky, máte zkušenost?

lednovka
2. dub 2015

Ahojte,chtěla bych se zeptat jestli někdo máte zkušenosti s neprůchozíma slznýma kanálkama u miminek?Mám 2,5 měsíční holčičku a už přes měsíc chodíme na sondáž,která je neúspěšná a hrozí nám operace.Prosím o nějaké rady,aby jsme se operaci vyhly.

wenduliks
2. dub 2015

My jsme byli 2x na pruplachu, 2x bezuspesne. Zacala jsem to synovi masirovat a to pomohlo. Jinak vsude pisou,ze se to do 3mesicu vetsinou upravi samo. Ja myslim,ze nam pomohlo to masirovani. Drzim palce.

andilek84
2. dub 2015

Konzultace s dr. Červenkou v Otrokovicích. Je to specialista na tuhle problematiku a vždy preferuje konzervativní léčbu. Mám vlastní zkušenost.

lednovka
autor
2. dub 2015

A jak se ta masáž přesně dělá?V dětské nemocnici v Brně nám o ní nic neřekli.U nás to vypadá,že se to nespraví.Jedna část je neprůchodná a druhá vede nejspíš do kosti.Ale naděje umírá poslední,tak třeba se kanálky vzpamatují a budou fungovat.

mysonek
2. dub 2015

@lednovka a dělali vám sondáž, nebo jen proplach? Malá s tím má od narození také problémy, já jsem lékařka, takže jsem si o tom něco nastudovala. A tvoje holčička je ještě malá, ta má šanci, že se to upraví jen masážemi. Sondáž by se měla dělat max 3x nebo 4x a mezi nimi by měl být rozestup min. 14 dní. Jinak v některých zemích (Británie) se volí konzervativní postup - t.j. masáže a kapky do roka a pak se dělá sondáž v celkové anestezii pokud to nepomůže. U nás jsou lékaři víc invazivní, doporučuje se masáž a kapky do 4-6 měsíců, když to nepomůže tak pak sondáž. Moje malá měla první sondáž až v 9 měsících, do té doby jen masáže a proplachy. Doktorka říkala, že je to průchodné podle proplachu. Na sondáži jsme byly v Praze na Karláku, tam doktor říkal, že to průchodné není, udělal sondáž. Od té doby se jí jednou vrátil zánět v 10 měsících a pak už ne. Nicméně očička jí pořád slzí, hlavně při rýmě, takže dobré to není. Ještě čekám, je jí rok a půl a doufám, že z toho vyroste. Jinak nás také čeká operace. Ale Tvoje holčička je malá a má velkou šanci na to, že se to samo zprůchodní. Opakované sondáže bych jí dělal nenechala. V teda pokud Vám neřekli nic o masáži a dělali jen sondáž, tak to určitě není správný postup. Jinak já teda s doktorem Červenkou nemám zkušenosti, je to pro nás daleko, on je v Otrokovicích. Ale co jsem četla, tak je to největší kapacita u nás na neprůchodnost kanálků, takže zkusit to můžeš. My byly na Karláku a prim. Diblík byl taky moc fajn.

mysonek
2. dub 2015

jinak ta masáž se těžko popisuje. Navíc je těch postupů asi víc. Nejlépe od kořene nosu od vnitřního koutku oka směrem dolů, je potřeba hodně tlačit. Najdi si to na internetu. Myslím, že zrovna doktor Červenka to má na svých stránkách dobře popsaný i s obrázkem. Mělo by se to dělat 5x denně, 10 masáží na každé straně. Držím palce ať vám to dobře dopadne. A opravdu si myslím, že ten postup co Vám dělali v Brně není správný.

lednovka
autor
2. dub 2015

Aha,tak to je proplach 🙂 byly jsme už asi 5x. Dělají to normálně při vědomí. Mrknu k tomu Dr.Červenkovi na stránky.Moc děkuji

smallinka
2. dub 2015

@lednovka

https://www.youtube.com/watch?v=z4QEAeWXJ9c

tohle jsem dělala já a zabralo to! nepomohly ani antibiotika, vrátilo se to za týden. Bála jsem se průplachů.....začla mačkat a holčička je bez hnisavého očička....musím zaklepat 😉 Nevím jak moc vážné to každý má, ale hodně lidí hned běží na oční a tam většinou doporučí průplach....doktoři no 🙂 proto jsem chtěla zkusit všechno.....

mysonek
2. dub 2015

@lednovka i sondáž se dělá u malých miminek bez anestezie. Akorát má svoje rizika, když se dělá často. Může se to zjizvit, takže to udělá víc neplechy než užitku. Prostě je důležité jí dělat v ten správný čas. A jinak nevím podle čeho u vás poznali, že vám kanálek vede do kosti. To by podle mě poznali jen sondáží s endoskopií, to dělá právě dr. Červenka. Jestli jste z Brna, tak to do Otrokovic nemáte tak daleko, takže bude fakt nejlepší jít k němu.

kamilka007
8. dub 2015

@lednovka Muj chlapecek byl v prvnich ctyrech mesicich zivota na pruplachu celkem ctyrikrat. :/ Kapali jsme OkuFlash a hlavne masirovali a masirovali a masirovali.. Uz to vypadalo na operaci a najednou to zmizelo, je to pul roku a porad dobry. 🙂

jenhel
25. led 2016

zdravím, maminky, Naše holčička ma oba oční kanálky zúžené (3 pruplachy, 2 x sondaz), byli jsme už i u MUDr. Červenky, stále čekám jestli se to zlepší, ale ted v lednu se máme objednat na termín operace, pokud se to nezlepší (nezlepsilo). Prosím maminku @mysonek jak jste na tom? Museli jste na operaci????

svetlus_pepca
25. led 2016

@jenhel Nejsem sice ta, kterou oslovuješ, ale mám s neprůchodným kanálkem u dítka bohatou zkušenost. Malý to měl více méně od narození. Ale když se to kolem těch tří měsíců nelepšilo, možná naopak, začali jsme to řešit. Napřed to byly asi dvoje kapky od pediatra + masírování. Vždy to vypadalo, že se to zlepší, ale nakonec se to zase naplno rozjelo. Očičko měl pořád podhnisané. Neustále jsme mu to čistili a masírovali. Pak už to měl celé bolavé, takže jsme zase museli promazávat. Nakonec nás poslala doktorka na oční. Šla jsem tam, kam nás odeslala. Tam mi sestra řekla, že ten den je tam jen ona a doktor a že máme přijít druhý den ráno, až tam budou dvě sestry a budou ho moct držet, že budou dělat průplach. Zarazilo mě, že sestra má jasno v tom, co bude potřeba, aniž by malého viděla! Takže jsme šli k jiné očařce. A tak jsme zkusili dvoje ATB. Doktorka nás dlouho nechtěla hnát do nemocnice na oční, a tak jsme kapali, masírovali, mazali a pořád dokola. Tohle se tahlo do nějakého osmého měsíce. Nakonec jsme skončili v nemocnici na sondáži. Dál jsme kapali ATB a masírovali a za týden jeli na kontrolu. Vůbec se to nezlepšilo! Protože jsem doktorku prosila, jestli je ještě nějaká možnost, kterou jsme nezkusili, napsala nám slabé kortikoidy. Zabraly do další kontroly a týden na to bylo vše jako předtím. Už jsem z toho byla nešťastná, protože se to vždy zlepšilo a zase vrátilo. Nejsem lempl, takže jsem na kapky nezapomínala a masáže jsem dělala fakt poctivě! Ale operaci jsem pořád nechtěla. Vlastně i pediatr a očařka stáli při mně. Přečetla jsem toho na netu spoustu, ale všude maminky psaly, jak se to maxmálně do půl roku srovnalo. Z toho, co psaly, že zabralo, jsme zkusili vše, ale nic. Nakonec jsem se rozhodla, že to nechám do roku. A ejhle, pár dní před prvními narozeninami jako když utne a očko už se prostě nepodhnisalo! Vydrž! Je to fakt o nervy, je to nepříjemné, je to zdlouhavé. Ale nelituju, že jsem se rozhodla se té operaci prostě vyhnout. 🙂

jenhel
25. led 2016

Děkuji moc za informace @svetlus_pepca ,to je super, že vám to pomohlo. Nám oči nehnisaji, jen slzi..samozdrejme pokud je rýma a třeba i mráz a zima tak je to ještě víc, stačí i kychnout nebo zakaslat a slzy jsou venku ...neodtikaji kam maji, v létě opakovaně záněty spojivek a nekolikatery kapky, ted už záněty nemá asi i proto, že nejsou ta hrozna horka, ale slzi stále. Právě me překvapilo,ze nás pan doktor viděl jednou a hned řekl pokud se to za měsíc nezlepší, volejte si na objednání termínu operace. Ted jsme s masáži polevili, mala si už na oči nenechá sáhnout, navíc ted byla nemocná... Zacinam byt nervózní, operaci bych se rada vyhnula, holt budu zase pravidelně masirovat a doufat...znám taky jeden případ kdy už bylin objednání na operaci a týden před zákrokem to přešlo, ale ..... Takové male děťátko a už na operaci, samozdrejne jsou horší věci.... Jak často jste masirovali a bez kapek???? Díky moc

mysonek
25. led 2016

@jenhel Ahoj, tak nakonec jsme se bez operace neobešly. Malá byla v září, byly jí 2 roky. Dělali to v Praze na Karláku. Původně chtěli dělat rovnou dakryocystorinostomii (nový otvor mezi slzným vakem a nosem), ale to jsme odmítli. Nedovedla jsem si představit že to dvouleté dítě zvládne, zvláště oboustranný výkon. Tak nakonec jí udělali intubaci slzných cest. A efekt okamžitý, týden po operaci byla bez slzení (a to primář říkal, že po dobu co jsou v oku kanyly bývá slzení často ještě horší). Na konci prosince jí kanyly vyndali a zdá se to dobré. Občas jí oči zaslzí, ale jen na prudkém slunci nebo na větru, doma ne (předtím slzely pořád). Dělali jí to ambulantně, ráno jí přijali, večer propustili. Akorát na vyndání kanyl jí museli zase uspat. Jednu vyndali v ambulanci a druhá nešla ven. Ale to byla 5ti minutová narkoza a po 2 hodinách nás pustili domů. Držím palce ať vám to dobře dopadne.

jenhel
26. led 2016

Tak jsem ráda za vaši zkušenost @mysonek, sice jste zákrok museli podstoupit, ale aspoň to máte za sebou a určitě to už bude dobré. Nám taky doktor řekl, že by mela mala pokoj, já se spis obavám te narkózy a taky když si prectu co podepisujeme za všechny možné komplikace, prostě se toho bojim... Nám myslím řekli, že tam budeme tři dny hospitalizováni, jeli bychom do Ostravy. My musíme mít všechny předoperační vyšetření, vy jste to museli taky všechno mit???? A jak to mala zvadala po tom zákroku,bolelo ji to, chystala si na oči????

mysonek
26. led 2016

Předoperační jsme také museli mít. Informované souhlasy jsou psané hodně alibisticky, proto tam jsou popsané všechny možné komplikace (jsem lékařka, takže vím co se tam vše píše). Ale já teda po přečtení souhlasu odmítla tu EDCRS (dakryocystorinostomie). Nedovedla jsem si představit jak dvouleté dítě zvládne pooperační průběh. Jinak na oči si malá nesahala, nic jí nebolelo, akorát měla několik dní rýmu, asi z toho jak se jí v tom nosánku hrabali při operaci. A museli jsme pár dní kapat do nosu. Narkozu zvládla v pohodě. Naštěstí šla na operaci jako první (byla tam nejmladší). Prý byla protivná když jí přivezli ze sálu, ale po 2 hodinách prý prohlásila že má hlad jako vlk a snědla celý oběd. Já tam s ní nebyla, byl tam tatínek, máme ještě druhou dceru, které byly v tu dobu 3 měsíce, takže jsem musela být s ní. Jak stará je Tvoje holčička? S menším dítětem to asi bude náročnější, dvouleté už se dá lecos vysvětlit, ročnímu těžko.

jenhel
26. led 2016

No právě, naše malá má ted 9 mes., na oči si nenechá sáhnout, kapnout neexistuje oko ji prostě neotevru...no uvidíme, dnes jsem si četla papíry co jsme dostali k te případně operaci, tak je tam opravdu uvedeno nástup, druhy den operace a třetí den domů, pokud nejsou komplikace... Nevis jak dlouho ta operace trvala??? Já ještě budu kapat a masirovat, ale ted ma oči zaslzene snad víc než dřív, mela trošku rýmu tak to asi bude i tím,,. Nevím, jestli to ještě natahovat a zkoušet vydržet nějaký měsíc, třeba do toho jejiho roku, ale jak jsem už zmínila, doktor nám dal pouze měsíc a pak už rovnou případný zákrok.... Navíc máme staršího kluka ve školce, takže bch ho musela vzít ze školky, aby byla zdravá, protože od něho okamžitě všechno lapne...

svetlus_pepca
26. led 2016

@jenhel Popravdě, jak dlouho byl bez kapek si fakt nevzpomenu. Vzhledem k tomu, že jsme zkoušeli pořád něco, tak se mi to v paměti dost motá dohromady. A to masírování vždy při kapání, tzn. tak 2x, 3x denně, plus tak 2x navrch. Ale když už to měl hodně rozbolavělé, právě od toho masírování, a podrážděné od všech těch kapek, tak třeba jen 2x denně a někdy jsem tomu dala i den dva pauzu. A okolo očka jsem to mazala vazelínou. Vlastně jsem ji používala pak i na to masírování. Jinak každý doktor mi radil to masírování jinak, tak třeba koukni na net a zkus ještě jinčí styl. A to, že si na to očko nenechá sáhnout, je normální. Má to už prostě spojené s něčím nepříjemným. Ale neboj, to potom odezní 😉 Hele, a není to teď v zimě způsobené právě počasím?? Pamatuju si, že malému to dělalo největší problém při sluníčku, při větru a v chladnu. Jedna pomoc byly sluneční brejličky. A když jsem chtěla zjistit, jestli se to zhoršuje vlivem počasí, tak jsme třeba tři dny nešli ven a bylo jasno. Právě proto jsem se takhle v zimě rozhodla vydržet a počkat do toho roku. A co to zkusit třeba zkonzultovat ještě s někým jiným?? Za konzultaci nic nedáš 😉

jenhel
26. led 2016

Ji myslím, že to bude i tím počasím, půjdeme ještě k naší dětské doktorce, zkusim se zeptat na její názor. Já uz malou u toho masirovani ani neudrzim, má sílu jak lev, spocene jsme obě 🙂 a technika masirovani, az me to zarazi, opravdu mi ukazoval každý doktor trochu něco jiného, doufám že ji to něco dává jak to dělám já....

mysonek
26. led 2016

@jenhel tak s tím Ti neporadím. Asi záleží na tom jaké má malá příznaky, pokud jen slzení tak klidně vyčkej do roka, třeba se to upraví. Pokud má opakovaně záněty spojivek tak asi tu operaci. Já o tom přečetla už dost informací, někde jsou víc konzervativní a čekají déle, jinde je snaha to řešit co nejdříve. Já čekala a pořád doufala, ale malá od 10 měsíců měla jen slzení a ne záněty. V necelých dvou letech měla znova zánět spojivek, hned 2x po sobě a tak jsem se rozhodla to řešit. Ještě jsem to konzultovala i v okresní nemocnici na očním s primářem a ten říkal že by klidně počkal (pak dodal že má 5ti letého syna, který to má také a že zatím vyčkává), v Praze zase říkali že už se to neupraví. Tak jsem se nakonec rozhodla pro operaci, ale dala jsem svolení jen k té intubaci slzných cest s tím že když to nepůjde že se nebude dělat nic. Nechtěla jsem jí nechat udělat nový kanálek (tedy vlastně vrtat do kostí nosu a očnice). A výsledek super, takže jsem ráda, že to malá podstoupila. O kanylách ani nevěděla. A co Vám mají dělat za výkon? Tu intubaci slzných cest? Nebo EDCRS (dakryocystorinostomii - tedy nový otvor mezi okem a nosem). Ta intubace trvala i s cestou na sál a zpět 30 minut, měla to na obou očích. Takže jedno oko tak 10 minut asi. Jinak dr. Červenka je asi největší odborník na neprůchodné kanálky v republice, takže jste v dobrých rukou. Kdyby v té Praze nepřistoupili na to, že souhlasím jen s nějakým výkonem tak jsem byla připravená ho také konzultovat.

dezyre
26. led 2016

Přečetla jsem si všechny zkušenosti a přidávám náš poznatek. Dcera už v porodnici začala mít problém s jedním očičkem, v porodnici nám na to dali nějaké kapky, zabrali na chvíli, poté jsme to začali řešit s pediatričkou, odeslala nás na oční do Bílého domu v Brně a tam nám právě na cca 14 dní nasadili kapky do očí antibiotické + oční kapky na čištění, kupovala jsem Omisan baby a masáže, všechno jsme dělali poctivě a Evičce to nezabralo. Poté Dr. kanálek prošplíchla, ještě pár dnů jsme prokapávali a masírovali a od té doby je klid..

jenhel
26. led 2016

@mysonek, mala mela třikrát zánět v létě, od te doby nic jen slzení. Pan doktor Červenka právě sondazi zjistil zúžení obou kanálků. Mame papíry na intubaci slzných cest. každopádně moc díky za postřehy a zkušenosti, když vidím s jakymi zdravtnimi problémy se perou maminky kolem nas, tak je tento náš problém naprostá banalita. Hlavně at jsou ty naše deticky zdravé a že zlobí? To k tomu patří, někdy rupnou nervy, ale jsem nesmírně šťastná ze je oba máme....☺ at jsou zdravé i ty vaše zlaticka 😉

mysonek
26. led 2016

@jenhel tak to bych klidně počkala do roka. Ale ono za měsíc se objednáte, minimálně měsíc budete čekat na operaci, takže už jí skoro rok bude. A třeba se to do té doby upraví samo. Mimochodem mladší dcera měla taky neprůchodný kanálek, v době kdy mladší indikovali k operaci. Tak jí rovnou primář udělal sondáž a má to dobré. U starší doktorka z očního kam jsme chodili vyčkávala se sondáží 9 měsíců a pak v Praze řekli že jdeme pozdě. Tak té mladší jsem to rovno nechala udělat v té Praze, bylo jí 2,5 měsíce. Tak držím palce.

jenhel
19. črc 2016

Tak v neděli nástup do nemocnice, maminky @mysonek , maji děti po zákroku od slzení pokoj????? Diky

blato3
19. črc 2016

Nas prcek byl na operaci v 7mesicich.Taky relativne pozde,protoze uz je mel zjizvene.Dr.udelal "nahradni" a od te doby naprosty klid.

jenhel
19. črc 2016

Tak to jsem rada, my jdeme na intubaci, v neděli nástup, zacinam byt trošku nervózní, nezlepsilo se to,snad ji to pomůže. Mame 15 mesicu...Díky za Vasi reakci @blato3

blato3
20. črc 2016

Myslím, že je to co "dělali" prckovi. Dají do těch kanálků takovou hadičku a ona vytvoří prostor pro odtok slz, aby se to nezanášelo a nehnisalo.....ta hadička nedovolí tělu to zúžit a až se to po nějakém čase vyndá tak už by to mělo zůstat OK. Jak jsem psala Mudr.Červenka mu "musel udělat nové kanálky"...pak ještě chvíli jsem mu dávala sluneční brýle, aby měl ochranu🙂 Nejhorší bylo jak se probudil z narkózy. To byl děs, hodinu sebou šil tak silně, že jsem ho nemohla nijak pochovat jen jsem ho přidržovala v postýlce, aby se nezranil trvalo to hodinu a ta bezmoc byla hrozná...Ale jinak jak říkám nic mu neslzí nehnisá...má 6roků🙂Tak držím pěsti.

mysonek
24. črc 2016

@jenhel ahoj, tak jak jste zvládli operaci? Malé operace hodně pomohla. Efekt není sice 100%, při rýmě jí oči trochu slzí, ale když nemá rýmu tak to má úplně dobré, už ani na sluníčku nebo na větru jí to neslzí. Takže já jsem s efektem spokojená. Držím palce ať máte také klid.

kopretinka266
24. črc 2016

Dobrý večer, mám stejnou zkušenost u obou svých dětí. Mohu doporučit MUDr. Červenku v Otrokovicích u Zlína. Je to jediný specialista na tuto oblast v celé ČR a jezdí k němu i ze zahraničí. U obou našich dětí doporučoval neproplachovat kanálky do min. 6 měsíců, spíše až déle, neboť v této době jsem slzné kanálky ve vývinu a mohou se tímto poškodit!!! U dětí jsem si k tomuto problému hned po narození něco nastudovala a přestože nám u nás doporučovali okamžitý průplach, tak jsem je nedala a vyhledala jeho. U obou našich dcer zjistil ne neprůchodnost, ale růstovou překážku v nose. Doporučil masáž a oční kapky a v obou případech nám to pomohlo. Určitě doporučuji co nejbližší konzultaci, vše vysvětlí, ukáže. Je skvělý, empatický, prostě úžasný člověk. I dlouhá cesta se vyplatí kvůli miminku. Mám někde uložené poznámky k této neprůchodnosti (odkazy z netu) + info a video o MUDr. Červenkovi. V případě zájmu mě kontaktujte, dohledala bych Vám to. Zdraví Petra

jenhel
25. črc 2016

Zdravím, maminky, @mysonek, na operaci jsme nenastoupili, jelikož v sobotu ráno začala mala s teplotami, které nakonec vyskocily na 39, takže jsme se omluvili a operace odložena... Už to mohla mít dnes za sebou. Samozřejmě to trvalo jen sobotu, ale ještě i večer, v neděli již OK, (to jsme měli mít nástup), bohužel snad nebudeme dlouho čekat na nový termín... Buď zoubky, nebo jednodenní virozka, nebo prostě nechtěla do nemocnice, jinak ji nic není... Taaak jdu volat MUDr. Cervenkovi na novy termín... U nás se nedá nic moc planovat, uvidíme příště....

mysonek
25. črc 2016

@jenhel Tak třeba se to nakonec upraví samo a na operaci nebudete muset. I to jsem už někde četla, že dítě mělo jít na operaci slzných cest, ale pro nemoc se to odložilo a než dostalo nový termín tak se to vyléčilo samo 🙂