Neustálá rýma. Co s tím?

radka313
20. čer 2023

Ahoj chtěla bych se zeptat dcera 5 let pořád se jí vrací rýma přes den většinou čirá po ránu a navečer zelená proplachujeme zkoušeli jsme i klasické spreje ale pořád se jí vrací měla i atb ale ani ty to nevylecili. I když proplachujeme slanou vodou a chemické léky na rýmu používáme minimálně objevuje se lehké krvácení při smrkani a tak se to snažím minimalizovat můžete prosím někdo poradit co stim. Dr malou viděla jinak je zdravá

Moc děkuju za rady

krisstina93
20. čer 2023

A nemá na něco alergii?

majaveja
20. čer 2023

Mám to u syna (6 let) stejně, nepomáhá nic, vždy zhruba říjen - květen má rýmu téměř v kuse. Podle doktora možná může být alergie na roztoče, ale zatím jsme to více neřešili...

konidana
20. čer 2023

já měla od dětství rýmu taky furt. Pamatuji si boje, abych se naučila smrkat, a pak hlavně všude mít s sebou kapesník. Prostě chronická rýma, někdy víc někdy míň. Doma to nikdo nijak neřešil, krom toho učení smrkání😅 V dospělosti (po dětech )se mi objevila alergie na jarní pyly, která se krom rýmy projevuje hlavně celkovou únavou, i pálením očí a občas reaktivací atopického ekzému.

jitkacv
20. čer 2023

@radka313 u nás se takhle projevila alergie na prachové roztoče. Rýma od října do května pernamentne. Teď má léky na alergii, vakcínu pod jazyk a je klid.

prejeta_zaba
20. čer 2023

Pomohlo nám moře, ale do týdnu po návratu rýma zpátky. 🤦‍♀️Ani nejeví nějaké známky nemoci, jen má ucpaný nos, smrkne tak 2x za den.

eithelwing
20. čer 2023

@jitkacv Kdy vam tuto alergii testovali? Mame v podobny čas problémy, ale na alergo jdeme teď a pry testovat doktor nebude. Dcera ale podle mě nereaguje na pyly, ale něco jiného.

eithelwing
20. čer 2023

@radka313 Máme to to samé, dcera 6 let, zhruba od rijna do května ryma. Atb k ničemu, nedavam. Nejvíc pomaha nasonex, ale to jsou kortikoidy.

jitkacv
20. čer 2023

@eithelwing v dubnu

marianarem
20. čer 2023

@radka313 Ja aj sestra sme to mali v detstve takto, podla opisu mamy. Mama hovori, ze nam pomohol az pobyt pri mori. Predtym vselijake atb, preplachy dutin a efekt ked nejaky, tak len chvilkovy.

levandule_k
21. čer 2023

Napíšu svoji zkušenost, nejedná se teda o dítě, ale o manžela. Třeba tě to v něčem isnpiruje. Manžel přechodil rýmu a dostal zánět dutin, skončil na atb, od té doby se pořád motal v rýmách. Přes léto lepší, ale od podzimu do jara bych to nazvala rýmičkové peklíčko. Zkoušeli jsme ledacos, doplňovat přes zimu vitamín D (Přes léto si ho tělo udělá samo ze slunka, teda pokud nežiješ na netopýr.) Vitamíny, probiotika, protože imunita sídlí ve střevech, různé bylinkové čaje, třeba i na detoxikaci, posílení sleziny. Používání nosní konvičky i preventivně. Pak jsem si jednou stěžovala před známou v zimě, že manžel má zas rýmu a my nikam nemůžeme, protože se potřebuje dát do pořádku. Známá mi říká, zkus dle tradiční čínské medicíny přes zimu vysadit potraviny, co ochlazují a přidej prohřívací, rýma souvisí s oslabenou slezinou (je to oslabení energetické, testy u Dr. můžou být naprosto ok), takže jsem přestala kupovat jogurty, protože ochlazují a začala dělat víc teplou zeleninu přes zimu. Na snídani jednou týdně ovesná kaše a jednou vajíčka nebo párek. Tj. dvakrát týdně teplá snídaně) 1,5 měsíce byl bez rýmy, zázrak. Pak si stěžoval, že jsem dlouho nekopupila jogurty, tak jsem mu je na jeho přání nakoupila a během 1-2 týdnů, opět rýma. Tak jsem mu to říkala, že jestli si všiml, že když nejedl jogurty, byl bez rýmy. On, že ani ne, ale pak je vysadil a je ok. Od jara jsem přestala dělat teplou zeleninu, zařadila víc i zelené zeleniny, už není potřeba prohřívat tělo a občas si jogurt na jaře dal nebo i teď přes léto dá, ale méně než předtím, na podzim je omezí zase více. Rýmu nemá. Myslím si, že manžel hodně reaguje na ty jogurty, ty mu úplně přes zimu nesvědčí. Jinak ta změna stravy byla taková velmi mírná, člověk neměl pocit, že si něco odpírá nebo musí něco striktně dodržovat, až na ty jogurty...