Neustálé ukakávání miminka 😞
Zdravím holky, potřebovala bych poradit.... Náš 3 měsíční synek neustále ukakává, z toho samozřejmě máme nehojící se opruzeninu.
Už jsem zkusila snad všechno volně prodejné (sudocrem, bepathen, weleda, rybilka, cutozinc spray, spray od uriage, klasická kalciovka) pak i od dr imazol, genciálka, jaryšovka... Máme diagnostikovanou ABKM, kojím, takže držím přísnou bezmléčnou dietu, tak snad z toho to mít nemůže.
Při přebalení mu vždy utřu zadeček a než ho stačím osušit a zabalit, tak si ukákne a tak stále do kola. Už nevím co s tím, ta stolička je i agresivní, kysele zapáchá - dle naší DR je to normální, což mě to moc normální nepříjde.
Setkaly jste se některá s něčím podobným a co vám pomohlo? Děkuji moc za jakoukoliv radu.
Míša s Páťou.
I fenovani vlaznym vzduchem
@terezapetrova no, do 10 min od omytí tam má znovu mastný flek, už ho mám na gauči rozbalenýho, a jen omyju a osuším a takhle to děláme klidně celé odpoledne. :( když spinká, tak je to v pohodě, to se nic neděje, ale jakmile má pohyb nožiček, tak vlastně skoro pořád.
Pokud má diagnostikovanou ABKM, pak často ani bezmléčná doeta matky nepomůže. Jediná léčba je potom vysadit na čas kojení a zavést extenzivní hydrolyzát (Neocate). Stolice by se pak měly upravit (pokud je diagnóza správná).
@ulmanka0 ABKM máme zjištěnou cca od 6. týdne, 13.5. už mu budou 4 měsíce, to se projevovalo zelenou stolicí s hlenem a krví, to teď už vůbec nemá, jen začal takhle ukakávat, ale jinak nic jiného krom té opruzeniny ho netrápí. Na dětském gastru mi doporučili kojit dál s dietou, tak tím to myslím nebude 🙂
@misullinek Píšete "stolička je agresivní a kysele zapáchá".. V tom případě se obávám, že dieta nestačí.
@misullinek Navíc pokud jsou dítěti už 4 měsíce, pak se divím, že máte stále dietu. Pokud se příznaky ABKM upravily (jak píšete zelená stolice s krví), pak se měl podle standardu provést expoziční test za 1 měsíc od zavedení diety. Pokud by byl pozitivní (projevy by dále trvaly), pak bych chápala v pokračování Vaší diety. Pokud proveden nebyl, pak je možné, že současné "agresivní" stolice mohou být projevem ABKM. Tolik názor pediatra. Jinak jen tak na okraj-opruzený je samozřejmě od častého vystavování citlivé kůže stolici, ať už je agresivní či neagresivní. Pomůže jedině časté větrání kůže, časté přebalování a promazávání kůže čímkoli mastným (Infadolan, Indulona, Calcium panthotenicum).
@ulmanka0 na dětském gastru mi bylo řečeno, že expoziční test uděláme až v půl roce, takže jdeme v červenci. koukám, že co lékař, to jiná praxe...
to je mi jasné, že to má od toho ukakávání, proto mne zajímalo, zda se s tím už někdo setkal a co na to pomohlo. kyselý zápach jsem už u PDDD hlásila několikrát, mi řekla, že to je v pořádku, když malý prospívá.
jinak děkuju moc za rady, velice zvážím změnu pediatra.
@ulmanka0 jinak ta kyselost začala po nasazení laktobacílku baby od swiss, do té doby to nebylo. tak jsem samozřejmě ihned vysadila a dávám bio gaiu.
Nemám zkušenosti a abkm, ale jinak nám pomohl mrkvový odvar. Poměr jsem našla na netu. Nahradit jednu melcnou dávku mrkvovym odvarem, druhou mléčnou dávku dat napůl odvar a napůl mléko. Od t doby jsme meli klid. Neuprdaval a opruzenina se zahojila do dvou dnu sama.

@misullinek kolikrát denně ukakne? 10x 20x 40x asi tam bych se odpichla. U nás na opruzeniny tanno hermal lotio a vzduch :(