icon

Neustálé ukakávání miminka 😞

misullinek
6. kvě 2017

Zdravím holky, potřebovala bych poradit.... Náš 3 měsíční synek neustále ukakává, z toho samozřejmě máme nehojící se opruzeninu.
Už jsem zkusila snad všechno volně prodejné (sudocrem, bepathen, weleda, rybilka, cutozinc spray, spray od uriage, klasická kalciovka) pak i od dr imazol, genciálka, jaryšovka... Máme diagnostikovanou ABKM, kojím, takže držím přísnou bezmléčnou dietu, tak snad z toho to mít nemůže.
Při přebalení mu vždy utřu zadeček a než ho stačím osušit a zabalit, tak si ukákne a tak stále do kola. Už nevím co s tím, ta stolička je i agresivní, kysele zapáchá - dle naší DR je to normální, což mě to moc normální nepříjde.

Setkaly jste se některá s něčím podobným a co vám pomohlo? Děkuji moc za jakoukoliv radu.
Míša s Páťou.

terezapetrova
6. kvě 2017

@misullinek kolikrát denně ukakne? 10x 20x 40x asi tam bych se odpichla. U nás na opruzeniny tanno hermal lotio a vzduch :(

terezapetrova
6. kvě 2017

I fenovani vlaznym vzduchem

misullinek
autor
6. kvě 2017

@terezapetrova no, do 10 min od omytí tam má znovu mastný flek, už ho mám na gauči rozbalenýho, a jen omyju a osuším a takhle to děláme klidně celé odpoledne. :( když spinká, tak je to v pohodě, to se nic neděje, ale jakmile má pohyb nožiček, tak vlastně skoro pořád.

ulmanka0
6. kvě 2017

Pokud má diagnostikovanou ABKM, pak často ani bezmléčná doeta matky nepomůže. Jediná léčba je potom vysadit na čas kojení a zavést extenzivní hydrolyzát (Neocate). Stolice by se pak měly upravit (pokud je diagnóza správná).

misullinek
autor
6. kvě 2017

@ulmanka0 ABKM máme zjištěnou cca od 6. týdne, 13.5. už mu budou 4 měsíce, to se projevovalo zelenou stolicí s hlenem a krví, to teď už vůbec nemá, jen začal takhle ukakávat, ale jinak nic jiného krom té opruzeniny ho netrápí. Na dětském gastru mi doporučili kojit dál s dietou, tak tím to myslím nebude 🙂

ulmanka0
6. kvě 2017

@misullinek Píšete "stolička je agresivní a kysele zapáchá".. V tom případě se obávám, že dieta nestačí.

ulmanka0
6. kvě 2017

@misullinek Navíc pokud jsou dítěti už 4 měsíce, pak se divím, že máte stále dietu. Pokud se příznaky ABKM upravily (jak píšete zelená stolice s krví), pak se měl podle standardu provést expoziční test za 1 měsíc od zavedení diety. Pokud by byl pozitivní (projevy by dále trvaly), pak bych chápala v pokračování Vaší diety. Pokud proveden nebyl, pak je možné, že současné "agresivní" stolice mohou být projevem ABKM. Tolik názor pediatra. Jinak jen tak na okraj-opruzený je samozřejmě od častého vystavování citlivé kůže stolici, ať už je agresivní či neagresivní. Pomůže jedině časté větrání kůže, časté přebalování a promazávání kůže čímkoli mastným (Infadolan, Indulona, Calcium panthotenicum).

misullinek
autor
6. kvě 2017

@ulmanka0 na dětském gastru mi bylo řečeno, že expoziční test uděláme až v půl roce, takže jdeme v červenci. koukám, že co lékař, to jiná praxe...

to je mi jasné, že to má od toho ukakávání, proto mne zajímalo, zda se s tím už někdo setkal a co na to pomohlo. kyselý zápach jsem už u PDDD hlásila několikrát, mi řekla, že to je v pořádku, když malý prospívá.

jinak děkuju moc za rady, velice zvážím změnu pediatra.

misullinek
autor
6. kvě 2017

@ulmanka0 jinak ta kyselost začala po nasazení laktobacílku baby od swiss, do té doby to nebylo. tak jsem samozřejmě ihned vysadila a dávám bio gaiu.

xslunecnice
7. kvě 2017

Nemám zkušenosti a abkm, ale jinak nám pomohl mrkvový odvar. Poměr jsem našla na netu. Nahradit jednu melcnou dávku mrkvovym odvarem, druhou mléčnou dávku dat napůl odvar a napůl mléko. Od t doby jsme meli klid. Neuprdaval a opruzenina se zahojila do dvou dnu sama.