Opakovaně nenaměřený sluch. Máte zkušenost?

hanydve
25. črc 2023

Ahoj holky, našemu dítku jsou necelé tři měsíce a bohužel nám od porodnice nenaměřili ouška. Ani jedno. Byli jsme už třikrát. Příští měsíc jdeme znovu. Když ani to se nepovede naměřit, ženou nás do celkové anestézie. Holky, stalo se to také někomu z vás, že mikinu opakovaně nenaměřili sluch a i přes to slyšelo a nemělo žádná sluchová omezení? Děkuji za každou odpověď a uklidnění. Jsem z toho na dně.

zrzinda
25. črc 2023

Měřili vám jenom otoakusticke emise nebo i bera vyšetření?

hanydve
autor
25. črc 2023

@zrzinda podle mě jen otoakusticke emise. Beta se dělá při spánku v narkóze ne?

hanydve
autor
25. črc 2023

@hanydve bera

franerka
25. črc 2023

Ano u syna. Do narkózy jsem m nešla a syn slyší vše co chce slyšet 🤣🤣

pipi_puncocha
25. črc 2023

Jestli máš FB, tak skupina "Neslyšící a nedoslýchavé děti" - je tam hodně příběhů, i náš. Je to poměrně časté, že nejsou výbavné, záleží na technice, pracovišti atd., moc držím palce.

hanydve
autor
25. črc 2023

@franerka Mám z toho hrůzu. Mně osobně přijde, že slyší, leká se, ale nejsem si tím stopro jistá. Nicméně mě samotné to vrtá hlavou a ráda bych věděla na čem jsme, ale z té narkózy mám hrůzu.

hanydve
autor
25. črc 2023

@pipi_puncocha děkuji, určitě se podívám. Vase dítko má problém se sluchem?

pipi_puncocha
25. črc 2023

@hanydve ano i ne. Úplně ve zkratce, v porodnici nevybavené emise, pak opakovaně taky ne, pak BERA - na jednom pracovišti těžká nedoslýchavost až hluchota, na dalším pracovišti, kde provedeno správně, vyšla ztráta nějakých 20-30dB, což je lehká nedoslýchavost, většinou ani není třeba nějakých pomůcek jako jsou naslouchátka. Teď má syn přes 3,5 roku, krásně mluví, všemu rozumí, má za sebou dvě drobné operace (odstranění nosní mandle a zavedení ventilačních trubiček do uší), teď aktuálně slyší dobře, ale máme za sebou už leccos a v té skupince jsem načerpala vždycky dobré rady i podporu. Je to hodně ošemetné, u těch miminek se to opravdu těžko hodnotí, prošla jsem si v prvním roce života fázemi, kdy jsem byla přesvědčená, že slyší, i kdy mi přišlo, že nereaguje.

uzivatelkapetra
25. črc 2023

Nedonošené dceři nenaměřili opakovaně, šlinjsme na Bera vyšetření a v pořádku, teď jsme byli po třech měsících znova a pro výsledky teprve půjdeme, ale slyší, jsme v klidu.
To Bera nám dělali normálně, když byla malá neklidná, tak jsem jí kojila, o anestezii nepadlo ani slovo.

hanydve
autor
25. črc 2023

@pipi_puncocha ach jo, to mě moc mrzí. Jak je možné, že se to na různých pracovištích tak liší?! Sakra, to by se nemělo vůbec dít. Takže jestli to chápu dobře, odstranili vám kvůli tomu nosní mandli, aby mohli zavést ty trubičky? Nebo byla mandle zduřelá a byl to jeden z důvodu.. omlouvám se, že se tak vyptavam. Úžasné je, že je bez naslouchátek a mluví dobře. Držím palce, ať je to v rámci možností vše jen lepší! Je to hrozné, člověk si má užívat ty krásné chvilky, jak drobečci rostou a místo toho neustále litá po doktorech a je ve stresu.

hanydve
autor
25. črc 2023

@uzivatelkapetra U nedonošených dětí se to prý stává běžně, bylo mi tak řečeno. My se narodili týden po termínu. Aha, nám hned řekli, že bude třeba toto vyšetření absolvovat v celkové narkóze, ale nevím tedy, zda s ejedna vyloženě o Bera vyšetření.

zrzinda
25. črc 2023

@hanydve Nám ji nedělali v narkoze. Jen bylo potřeba, aby u toho bylo miminko v klidu. Takhle - otoakusticke emise můžou vyjit špatně a nic to nemusí znamenat, děje se to bezne. Ale bera je presne 😢

pipi_puncocha
25. črc 2023

@hanydve právě ta BERA je potřeba dělat buď za fyziologického spánku (to jde u úplně malých miminek, které to neprobudí), nebo pak v té anestezii, nám to dělali poprvé za bdělého stavu, syn se koukal, myslím i trochu plakal, a to pak může úplně zkreslit výsledek. 🤷

On měl loni 3x zánět středního ucha a vlastně pak chronicky tekutinu ve středním uchu a to dělá převodní nedoslýchavost, vlastně vždycky pak, když měl nějakou banální rýmu, tak mu to tam oteklo a třeba 3-4 týdny velmi velmi špatně slyšel. To se stává i u jinak úplně zdravých dětí, ale tím, jak jsme hlídaní s tím sluchem od narození a jak tam asi nějaká lehká vada je, tak se nedalo moc čekat na to, že z toho vyroste nebo tak, sám z toho byl smutný, jak špatně slyší. Teď je to lepší.

Děkuju moc, taky moc držím palce, já to beru tak nějak sportovně, pořád i kdyby tam byla větší vada, tak jsou už dneska úžasné možnosti, ať už naslouchátka nebo v krajním případě kochlearni implantáty, vše se dá řešit, jsou mnohem mnohem horší problémy.🙏🍀