Operace ano nebo ne?

tomikjoejoe
22. bře 2017

Maminky, syn má v 15 měsících 76 cm, cca 8 200 g. Má nějaké zdravotní problémy, kvůli kterým by měl jít na operaci odstranění nosní mandle. Lékaři tvrdí, že mandle nefunguje a organismus nestíhá nic jiného než bojovat s infekcí a proto neroste. Malý jí dobře, tak jak má - kontroluje nás nutriční poradkyně, tak to máme ověřeno. Navíc na oblečení vidím, že roste, sice hodně pomalu, ale roste. Navíc jsem mu jídelníček upravila - dodržuje striktně paleodietu a už ani není tolik nemocný. Já nejsem proti operaci, ale manžel ano - hodně se bojí celkové anestezie u tak malého dítěte. Navíc operace by vycházela tak na konec května/začátek června a já jsem na rizikovém těhotenství, s tím, že termín mám na přelomu července a srpna, ale dle průběhu těhotensví a velikosti miminka to vypadá, že by to mohlo být i dřív a já bych se strašně nerada trefila s porodem do období krátce po synově operaci, protože bych se mu nemohla plně věnovat.

Navíc jsem už jedno neprospívající dítě měla (dcera se narodila předčasně), také byla malá, ale do dvou let se spravila. Je teď sice pořád menší než nejstarší syn v jejím věku, ale rychle ho dohání.

Šly byste za těchto podmínek do operace? Nebo je lepší počkat až bude malý starší a pak o ní uvažovat? Ještě doplním, že standartně se tato operace provádí až u dvouletých dětí.

denisa060491
22. bře 2017

Asi bych se zeptala lekaru jestli musi hned nebo zda je moznost pockat az bude starsi.jinak muj bratr byl mladsi nez vas syn a byl na operaci s kylou.

janawaes
22. bře 2017

A nešlo by počkat? Já bych se asi taky bála, Je to prcek a vzhledem k tomu, že můžeš vážně rodit dříve, tak bych to asi přeplánovala. Je důležité aby šel malý na tu operaci už teď? může ho to nějak ohrozit nebo případné nemoci? Celkové anestezie bych se asi taky bála, neměl by vážit více kg? Pokud by to malého nijak neohrožovalo, tak já osobně bych počkala s operací až bude mít blíže k druhému roku. Přeji hodně štěstí a ať vše dobře dopadne 🙂

tomikjoejoe
autor
22. bře 2017

@denisa060491, @janawaes já si právě nejsem jistá, jestli počkat nebo ne. Lékaři na nás dost tlačí. Malý má problém pokaždé, když chytí rýmu a vzhledem k tomu, že nejstarší syn chodí do školky, tak je to co 3 - 4 týdny. Jakmile má rýmu tak je hodně zahleněný a pokaždé je riziko, že mu to sedne na průdušky (zánět průdušek už měl od narození 4krát). Dokonce skončil kvůli tomu přes Vánoce v nemocnici na JIP. Kvůli zdravotnímu stavu nemá zatím ani žádné očkování. Navíc má ještě problém s protilátkami a chodíme pravidelně na injekce na imunologii. Dle trvzení lékařů, tohle všechno pravděpodobně vyřeší operace.

Jak tak nad tím přemýšlím, tak se čím dál víc přikláním k tomu počkat, ale u lékaře mě vždycky znejistí (chodíme na kontroly cca co tři týdny).

denisa060491
22. bře 2017

@tomikjoejoe tak kdyz mu ma operace hodne pomoct tak bych do toho sla.presne si nevzpomenu kolik mesicu bylo bratrovi,kdyz byl na operaci,ale maminka rika,ze jeste ve teinacti mesicich nechodil a ze ji rekli,ze je zaostaly a nase pani doktorka detska ji rekla,ze je jen zbrzdeny operaci.kdyby jsi rodila spis muze se synovy po operaci venovat manzel nebo nekdo z rodiny?

tomikjoejoe
autor
22. bře 2017

@denisa060491 Máme ještě dvě další děti do 4 let, které musí někdo obstarat, navíc manžela ve zkušební době v nové práci, takže se časově moc přizpůsobovat nemůže, jedna z babiček pracuje a manželovi rodiče mají vždy něco, proč se s nimi nedá na 100% počítat. Jinými slovy kdykoliv může kdokoliv odpadnout a já zůstávám na děti sama.

Jinak malý je motoricky vývojově v pořádku, sice ještě sám nechodí - bez opory kroky dělá, ale je opatrný a zatím se pořád chytá.

denisa060491
22. bře 2017

@tomikjoejoe aha to mate jednu komplikaci za druhou ☹

janawaes
22. bře 2017

@tomikjoejoe To chápu, že tě znejistí ☹ a jsou další případy podobné jako váš nebo jak vědí lékaři, že to opravdu pomůže? Tak co tu operaci podstoupit dříve? Co říkali lékaři na váhu a věk malého? Jsou nějaké rizika vzhledem k tomu jak je malý? Věřím, že bojuješ s dilematem, počkat až bude větší a zmenšit rizika při operaci versus ulevit malému. Teď jsem na vážkách i já, ale asi bych si promluvila s lékařem, chirurgem o té anestezii a podle toho se rozhodla.

prochi
23. bře 2017

@tomikjoejoe v první řadě bych o vytrhnutí mandlí nemluvila úplně jako o operaci a už to tě možná trochu zklidní. Chápu obavy z narkozy, ale ber to tak, že to není tak dávno, kdy se mandle trhali bez uspání jak na běžícím páse, takže zaplaťpábnu za to, že to to dítě dneska zaspí. Kde by vám to dělali? Ve spoustě nemocnic už nosní dělají ambulantně. Ráno nastoupíte a večer vás pustí domů. Je ještě malinkej, asi bych zkusila počkat, ale nejsem lékař a nemůžu zhodnotit, jak vám to moc pomůže nebo ne.
Prý pokud se vytrhne do tří let, je téměř stoprocentní riziko, že doroste znovu.
Náš syn byl poprvé na nosních ve 4,5 letech, byla obrovská. Ovšem za dva roky šel znovu a všichni lékaři se divili, že mu za dva roky zase takhle dorostla - přerostla.

netopejr
23. bře 2017

No, nosní mandle muze dorust a efekt je obvykle v.tom, ze infekci nezachytí mandle, když tam není, ale dostane se bez problemu dal a tam.dela vetsi paseku.
Konzultovala bych ORL specialostu, o kterém se vi,ze je proti trhani - s výjimkou vaznych a odůvodněných případů, a konzultovala s nim. Nekde to porad jedou jak na běžícím pasu. Všechno v tele ma.svuj smysl.

A narkoza samozřejmě je velka zátěž, riziko a cim vic jich je, tim vic se pak s kazdou další projevuje už problém, takže je moudré.s nimi šetřit na opravdu potřebné případy.

tomikjoejoe
autor
23. bře 2017

@janawaes dnes nám navrhli ještě jedno vyšetření, tak na něj jdeme a pak uvidíme.
@prochi dělali by to pravděpodobně v motole, ale určitě by si nás tam prý nechali cca 2 dny určitě, protože je takhle malý.
@netopejr máme za sebou tři konzultace na ORL - dvě v Plzni, pak v Praze od lékaře, který tyto operace provádí s výsledkem, že syn je sice hodně malý, ale vzhledem k jeho celkové anamnéze je operace vhodná. Někoho, kdo je proti operaci zkusím najít, ale vůbec nikdo mě nenapadá.

alboo
23. bře 2017

@tomikjoejoe rekla bych ze v Motole vedi, co delaji. Pokud je vecne nemocný, tak je jasny, ze hur roste. Tohle bych videla, jako reseni velke casti problemu..

janawaes
2. srp 2017

@tomikjoejoe Tak dej pak vedet jak jste dopadli a jak na tom maly je. Bozatko male, at se rozhodnete jakkoli, tak budu drzet palce, at vam to dobre dopadne a at maly a i ty s mimcem jste v poradku 🙂

hesstia
6. srp 2017

za sebe mohu říct, že bych nešla a svou dceru bych na to nedala... mě trhali nosní mandle ve 3 letech a za půl roku mi začaly růst znovu.... nemocná jsem byla pořád stejně i po jejich extrakci až do 4. třídy, než jsem konečně "nachytala" tu správnou sílu imunity...... mé mamince je odstranili v dospělosti, takže to už nedorůstají a ve výsledku ji její nová doktorka říkala, že si tím zaneřádila celý tělo, protože místo, aby se ten "odpad" shromažďoval v těch mandlích, tak ji to leze jinam - uzliny, žlučník atd a že by to zakázala a pravdou je, že od tý doby, co ji je vzaly, tak má samé zdravotní problémy... jedna věc je, když mandle přerostou tak, že se dítě prakticky dusí, ale druhá pokud je častěji nemocné? nutit vás nemohou, konzultujte to s více doktory a pak se rozhodnete 🙂

tomikjoejoe
autor
7. srp 2017

@janawaes zatím jsme se rozhodli operaci odložit, mám doma týdenní miminko, takže počkáme až budou malému v prosinci 2 roky, pak uvidíme. Bohužel už podruhé od začátku července mi malý marodí se zánětem průdušek, takže nejspíš se rozhodneme, že ano.

janawaes
3. zář 2017

@tomikjoejoe Jasne tomu rozumim. Moc gratuluji k miminku 🙂. Ted ta zima a vykyvy pocasi budou asi narocnejsi, ale pak uvidis. Preji hooodne moc zdravicka vam vsem 🙂