Opožděný vývoj 5 měsíčního syna, podělte se o zkušenosti

jjolly
27. únor 2013

Jsem už bezradnná. Mam syna 5 měsíců. Zacali jsem cvicit vojtovu metodu pro asymetrickou polohu, predelikci hlavicky, svalovy tonus a opožděné vzpřimování. S touto metodou nejsem ztotožněná. Cvik mi nejde provádět, ale snažím se bojovat dál, ale bezúspěchu. Další problém máme s kyclí-špatná pohyblivost. Poslední dobou mi syn přijde jiný-vyplazuje jazyk, strašně se kroutí, při usínání se přehazuje rychle hlavičkou ze strany na stranu. Přijde mi, že věci, které se naučil, teď neumí. Problémy s pasením koníčku jsem měli od začátku, ale ted leží jako žába, nebo vydrží chvilku. Ráda bych se podělila o vaše zkušenosti a rady.

helcenka
28. únor 2013

Vojtovka vyžaduje hlavně důslednost, jinak nebude mít žádný efekt. Syn ale bude mít možná i jiný problém, na jakých vyšetřeních jste byli? Co porod a těhotenství? Jestli o tom chceš povídat tady, OK, jestli ne, napiš IP.

jjolly
autor
28. únor 2013

porod i tehu bez problému...jen ke konci vyšší tlak...jj byli sme na neurologii a různé vyšetření kvuli refluxu...z neurologii nic nenašli..jen doporučili reha...dnes kontrola kyčlí a jsou uplně v pořádku..tak sem ráda...

blannie
28. únor 2013

Ahoj, to házení hlavičkou měla malá okolo tohoto věku před usínáním taky - uklidňovala se tak před spaním. Pak jezdila nahoru dolů a teď už usíná normálně. Takže to nemusí nic být. To samé platí o tom jazyku a kroucení, miminko si prostě zkouší svaly, pokud je tedy jinak v pořádku. Sofi nejdřív vyplazovala jazyk, pak prskala, pak kvílela, pak vřeštěla, pak teda konečně začala žvatlat, pak žvatlat přestala a začala mlaskat.. teď vtahuje rty dovnitř, a pak udělá jakoby pusinku a žvatlá čím dál tím víc. Takže pokud je opravdu jinak vcelku v pořádku, tak bych se neznepokojovala - ale smozřejmě to při vyšetřeních řekni.

helcenka
28. únor 2013

@jjolly - tak cvičte to co máte, a i když ti to moc nejde. A nemůže s malým cvičit tatínek? Kamarádka to takhle taky udělala, nemohla vidět, jak u toho prďolka pláče, tak začal cvičit taťka a šlo to.
A opravdu vytrvejte, ono to půjde. A ty ostatní věci, pokud se nedají do normálu, tak bych si vyžádala nějaká speciální vyšetření. Ony děti dělají lecos, dcera se třeba převrátila ze zad na bříško celkem asi 4x a pak už nikdy více a je naprosto zdravá, teď mi tady běhá po bytě jako srnka... Jazyk taky pořád vystrkovala s pusinky, ale to přešlo samo.

helcenka
28. únor 2013

@jjolly - ještě by mě zajímalo, co kontkrétně znamená u malýho ta asymetrická poloha a svalový tonus - oslabený nebo naopak a co souhra ruka-ruka a ruce-oči a fixuje předměty a sleduje je? Jo a co to kroucení, jak to vypadá? Jestli nechceš, tak to nepiš, jen mě to zajímá.

jjolly
autor
1. bře 2013

@helcenka...o víkendu to zkusí tatínek...a v po na reha si to nechám ukázat znovu a poradit, co delat ,kdyz sebou takhle mele..asymetrie-ze jedna strana je tela je slabenejsí, hrozny skolioze patere, kdyby se necvicilo...ruka, oci jsou super a fixace a jemnou motoriku ma pry uplne super tak 6 mesíc..spíš si myslím, ze asi zkousí co vsechno jde...to kroucí pri tom cvicení, ze se tocí se stranu na stranu.-nejspís nelíbí a nedelam spatne..vcera se pretacil na brisko sám..jinak na bok se ted pretácí pořád..tak myslím, ze to bude ok

helcenka
1. bře 2013

@jjolly tak to vypadá dobře a vojtovka opravdu jde až do bolesti a není to žádný příjemný zážitek. To chce fakt vytrvat a nenechat se odradit. Držím palce, malej to určitě zvládne.