icon

Ostré mléčné zuby u dvouleté dcery. Jak řešit?

maminka93
30. dub 2025

Dceři se nejprve na jedné jedničce udělal jakoby úlomek, myslela jsem, že úraz. Ale objevilo se to i na té druhé :( nejspíš zkažené zoubky? Jak se to dá řešit u mléčných zubů? Má přes 2 roky pořád se kojí a teď to teda pěkně bolí, jak jsou zoubky ostré.

Ostré mléčné zuby u dvouleté dcery. Jak řešit?Ostré mléčné zuby u dvouleté dcery. Jak řešit?Ostré mléčné zuby u dvouleté dcery. Jak řešit?
misha31
30. dub 2025

A co na to rika zubar?

maminka93
autor
Autor odpověď smazal
maminka93
autor
30. dub 2025
@misha31

A co na to rika zubar?

@misha31 zubařka dlouhodobě nemocná, náhradní se na to podívá za 2 měsíce, nedávno jsme u ní byli na preventivce, vše v pořádku akorát mi řekla, že nemáme používat pastu jen vodu. Teď si říkám, jestli to nechtělo i tu pastu. Dcera si nerada čistí zuby, musím zakleknout.

krisstina93
30. dub 2025

To nevypadá pěkně, řešila bych co nejdřív zubaře, klidně zkusit třeba nějakou pohotovost, jestli vás vezmou. Muze to byt i tim kojením, ono to mliko kazí zuby, zvlášť jestli se kojí treba na uspavani a v noci a pak uz si zuby nevyčistí.

tereza0111
30. dub 2025
@maminka93

@misha31 zubařka dlouhodobě nemocná, náhradní se na to podívá za 2 měsíce, nedávno jsme u ní byli na preventivce, vše v pořádku akorát mi řekla, že nemáme používat pastu jen vodu. Teď si říkám, jestli to nechtělo i tu pastu. Dcera si nerada čistí zuby, musím zakleknout.

@maminka93 oduvodnila to nejak proc jen vodu? My jsme naopak resili u dcery kdyz byla mala, ze musi pouzivat nedetskou pastu, protoze ty detske jsou hodne malo fluoridovane a ona ty zuby mela fakt spatny. Takze cistit jen vodou se mi zda jako totalni ulet, ale zubar nejsem, tak by me vazne zajimalo, jake k tomu rekla duvody.. Osobne bych teda menila zubarku a s timhle bych holt jela na pohotovost, jestli se ti nepovede sehnat jineho. 2 mesice jsou dlouho

maminka93
autor
30. dub 2025
@tereza0111

@maminka93 oduvodnila to nejak proc jen vodu? My jsme naopak resili u dcery kdyz byla mala, ze musi pouzivat nedetskou pastu, protoze ty detske jsou hodne malo fluoridovane a ona ty zuby mela fakt spatny. Takze cistit jen vodou se mi zda jako totalni ulet, ale zubar nejsem, tak by me vazne zajimalo, jake k tomu rekla duvody.. Osobne bych teda menila zubarku a s timhle bych holt jela na pohotovost, jestli se ti nepovede sehnat jineho. 2 mesice jsou dlouho

@tereza0111 jen řekla, že nemám používat pastu jen vodu, ale mně se nezdálo poslední dobou ta vnitřní strana, tak jsem začala aspoň večer tu pastu dávat, ale už jsme to nezachránili teda :( s pastou si i chtěla čistit zuby, pak když vodou, tak najednou nechtěla a tvrdí při čištění, že ji to bolí. Otázkou je samozřejmě i to kojení, v noci se kojí i 10x už od narození špatně spí

miryp
30. dub 2025

Tak zdraví zubů fakt nezávisí na tom, zda čistíš pastou nebo jen vodou. Podstatné jsou kartáčky a technika čištění. A jelikož píšeš, že se to malé nelíbí, tak hádám, že tomu moc nedáte. Rozhodně je třeba to řešit a nechat zuby opravit. Přece ji nenecháš dalších x let (jedničky se přezubují v předškolním/školním věku) chodit se shnilými zuby (bude se to zhoršovat a bude to více bolestivé), navíc když se ví, že to může ohrozit zdraví stálého zubu. Normálně bych zavolala k zastupující lékařce, že to malou bolí a kdy má hodiny určené pro akutní pacienty a vecpala bych se jí tam. Nebo můžeš obvolat soukromé kliniky v okolí a zeptat se, která by vás jako samoplátce ošetřila...

maminka93
autor
30. dub 2025
@miryp

Tak zdraví zubů fakt nezávisí na tom, zda čistíš pastou nebo jen vodou. Podstatné jsou kartáčky a technika čištění. A jelikož píšeš, že se to malé nelíbí, tak hádám, že tomu moc nedáte. Rozhodně je třeba to řešit a nechat zuby opravit. Přece ji nenecháš dalších x let (jedničky se přezubují v předškolním/školním věku) chodit se shnilými zuby (bude se to zhoršovat a bude to více bolestivé), navíc když se ví, že to může ohrozit zdraví stálého zubu. Normálně bych zavolala k zastupující lékařce, že to malou bolí a kdy má hodiny určené pro akutní pacienty a vecpala bych se jí tam. Nebo můžeš obvolat soukromé kliniky v okolí a zeptat se, která by vás jako samoplátce ošetřila...

@miryp souhlasím, samozřejmě si sypu popel na hlavu, že na vině jsem já, že jsem ji to špatně čistila. Jen se chci zeptat, jak se to řeší ty kazy u malých dětí? Jestli to vyřeší naše zubařka nebo nás někam pošle pod nárkozu?

tereza0111
30. dub 2025
@miryp

@miryp podle nas zubar by hodne nesouhlasil, pokud neni fluorid prijiman z jinych zdroju. Nejbeznejsim zdrojem je obycejna pitna voda, ale napr prazska ma obsah fluoridu velmi nizky a nedostatek fluoridu vliv na kvalitu skloviny ma dost vyrazny.

Jasne, nemyslim si ze takhle rozpadly zub je zpusobeny tim cim se cistilo, ale urcite bych nerikala, ze zdravi zubu nezavisi na tom zda cistis pastou nebo jen vodou

miryp
30. dub 2025

Promiň, nestihla jsem dopsat doplnění - až po odeslání jsem si uvědomila, že se neptáš, zda se to má u mléčných řešit, ale zda se to dá řešit. Takže ano, dá a má se to řešit. Buď se kazy odvrtají a pak se zuby vyplní a vytvarují výplní, nebo se přistupuje k trhání. A tam tedy s ohledem na věk by bylo pak dobré konzultovat se zubařem, zda by nebylo vhodné zhotovení dočasné náhrady, než začnou růst stálé zuby. Příbuzná si jedničky vyrazila na dovolené a nosila pak náhradu, aby se zbytek zubů nerozestoupil a zůstalo tam místo na stálé zuby, navíc se jí tak lépe mluvilo. Co se ošetření týká, tak to dost závisí na tvém dítěti. Samozřejmě by to zvládla vaše zubařka, ale jen za předpokladu, že se malá nechá ošetřit...

maminka93
autor
30. dub 2025
@miryp

Promiň, nestihla jsem dopsat doplnění - až po odeslání jsem si uvědomila, že se neptáš, zda se to má u mléčných řešit, ale zda se to dá řešit. Takže ano, dá a má se to řešit. Buď se kazy odvrtají a pak se zuby vyplní a vytvarují výplní, nebo se přistupuje k trhání. A tam tedy s ohledem na věk by bylo pak dobré konzultovat se zubařem, zda by nebylo vhodné zhotovení dočasné náhrady, než začnou růst stálé zuby. Příbuzná si jedničky vyrazila na dovolené a nosila pak náhradu, aby se zbytek zubů nerozestoupil a zůstalo tam místo na stálé zuby, navíc se jí tak lépe mluvilo. Co se ošetření týká, tak to dost závisí na tvém dítěti. Samozřejmě by to zvládla vaše zubařka, ale jen za předpokladu, že se malá nechá ošetřit...

@miryp to se právě nenechá, ona je hrozná cíťa, jen se trošku bouchne a už je řev 🦁

miryp
30. dub 2025
@maminka93

@miryp to se právě nenechá, ona je hrozná cíťa, jen se trošku bouchne a už je řev 🦁

@maminka93 pak bych rovnou začala hledat pracoviště, kde by ji ošetřili v analgosedaci. Jen tedy počítej s tím, že se to platí...

miryp
30. dub 2025
@tereza0111

@miryp podle nas zubar by hodne nesouhlasil, pokud neni fluorid prijiman z jinych zdroju. Nejbeznejsim zdrojem je obycejna pitna voda, ale napr prazska ma obsah fluoridu velmi nizky a nedostatek fluoridu vliv na kvalitu skloviny ma dost vyrazny.

Jasne, nemyslim si ze takhle rozpadly zub je zpusobeny tim cim se cistilo, ale urcite bych nerikala, ze zdravi zubu nezavisi na tom zda cistis pastou nebo jen vodou

@tereza0111 možná jsem měla rovnou uvést, že je to myšleno v kontextu se vznikem zubních kazů. A zubní kaz je důsledek činnosti bakterií, které v ústech jsou díky špatné hygieně zubů. Špatnou hygienu máš s i bez pasty, je to prostě o technice (potvrzeno vícero zubaři a dentálními hygienistkami).

krisstina93
30. dub 2025
@maminka93

@miryp souhlasím, samozřejmě si sypu popel na hlavu, že na vině jsem já, že jsem ji to špatně čistila. Jen se chci zeptat, jak se to řeší ty kazy u malých dětí? Jestli to vyřeší naše zubařka nebo nás někam pošle pod nárkozu?

@maminka93 záleží jak dítě spolupracuje, u našeho dvouletého si poradil zubař, syn spolupracoval, ani se nehnul, ale pokud by se měl někdo s dítětem prát, tak vás pošlou někam, kde dítě uspí, ale pocitej že to nebývá levné. A potom bych se hned objednala na dentální hygienu, ať vám ukážou jak čistit.

maminka93
autor
30. dub 2025
@krisstina93

@maminka93 záleží jak dítě spolupracuje, u našeho dvouletého si poradil zubař, syn spolupracoval, ani se nehnul, ale pokud by se měl někdo s dítětem prát, tak vás pošlou někam, kde dítě uspí, ale pocitej že to nebývá levné. A potom bych se hned objednala na dentální hygienu, ať vám ukážou jak čistit.

@krisstina93 tak to je šikulka, to u nás nehrozí. Náklady, tak bohužel jsem to zanedbala, musím nést následky ;) Nad tou dentálkou jsem už přemýšlela, zkusím obvolat, akorát malá si myslím, že ani tam nebude spolupracovat.

levandule_k
30. dub 2025

Rozhodně bych nečekala 2 měsíc do další kontroly, bylo by dobré, aby se to řešilo, co nejdřív, třeba půjde zub zachránit, jen se dám plomba. Jestli nespolupracuje, asi se bude muset ošetřit v celkové anestezii.

maminka93
autor
Autor odpověď smazal
lvl16
30. dub 2025

Tohle jsou naprosto typické kazy pro děti v batolecím věku. Překvapuje mě, že je dcera kojená; MM by tohle dělat nemělo, obvykle jsou na vině slazené čaje/umělé mléko v noci. Každopádně tenhle typ kazu se velmi rád a rychle rozšiřuje, takže bych situaci urgentně řešila (zřejmě v narkóze, protože dvouleté dítě bohužel asi spolupracující nebude. Alespoň to moje by nebylo 🙈). Do té doby by to chtělo omezit noční kojení (nebo ho alespoň dávat zapít vodou, ať na zoubkách nezůstávají zbytky mléka).

maminka93
autor
30. dub 2025

Nemáte zkušenosti s nějakou klinikou, kde by ji to opravili? Nejlíp Olomouc nebo Zlín?

miryp
30. dub 2025
@maminka93

Nemáte zkušenosti s nějakou klinikou, kde by ji to opravili? Nejlíp Olomouc nebo Zlín?

@maminka93 to je názor z dob dávno minulých, že se mléčné zuby neopravují. Dnes už se ví, že stav mléčných zubů může mít dopad na kvalitu těch stálých, stejně tak mohou být kazy zdrojem dalších obtíží. V rámci zdravotního pojištění máš nárok věc konzultovat s dalším zubařem, využila bych toho a šla si pro názor ještě jinam, někam, kde to umí s malými dětmi, protože tady u paní doktorky může hrát roli i fakt, že se nechce natahovat s nespolupracujícím dítětem... Bohužel v dané oblasti žádné doporučení nemám...

misha31
30. dub 2025

Dceri mlecne zuby tedy opravovali a to pod celkovou narkozou. Jezdime sem www.drstuchlik.cz

levandule_k
30. dub 2025

Jsem z Olomouce, k zubaři dojíždím jinam, protože jsem tam spokojená, ale pro sebe se dívám, kde jsou zubaři, kdybych ho chtěla změnit.

https://www.perdent.cz/ a https://www.dentalnicentrumolomouc.cz/ https://www.dentaldesign.cz/kontakt (sem chodím na dentální hygienu a jsem spokojená) všichni píšou, že umí ošetřit dětské pacienty, mají smlouvy s pojišťovnami. Tedy něco bude i na pojišťovnu, pokud to nespadá do nehrazené péče. Jestli provádějí ošetření v celkové anestezii, netuším, ale to by tě určitě nasměřovali, kde to dělají.

kristyn86
30. dub 2025

Mlecne zuby se normalne zpravuji. Dcera mela cca ve 2,5 letech kaz mezi hornimi jednickami. Ona teda byla zlata a spolupracovala,zuby vyvrtali,dali plombu. Pokud nevydrzi,tak zkusit analgosedaci ci narkozu,ale bzde to dost penez ci taky nejaka cekacka. Ale resila bych hned.

maminka93
autor
14. kvě 2025

Kazy to nejsou. Paní zubařka říkala, že úraz nebo kousla do něčeho tvrdého. Zpravit s estetického hlediska by nechala později, až bude větší.