icon

Mléčné zuby. Je to kaz?

sraffie
1. zář 2021

Dcera 2,5r. měla ještě měsíc zpět zoubky jako perličky a teď se jí dělá tohle 😪 je to kaz? Zoubky jí čistím každý večer a používám i mezizubní kartáček a děje se tohle 😑 akorát teda pastu dávám bez fluoru protože neumí ještě plyvat. K zubaři jdeme na konci měsíce tak se děsím co mi řekne protože zkažené dětské zuby je moje noční můra. 😭

Mléčné zuby. Je to kaz?
lv
•
1. zář 2021

Nemyslím si. Nemela nějaká atb? Změna pigmentace může z nekterych být.

sraffie
autor
•
1. zář 2021

@lv Atb. neměla žádné dávám jí jen sirup betaglucan protože teď měla období že byla často nachlazená

pampeliska1313
•
1. zář 2021

To kaz nebude, spíš je to změna pigmentace.

pajushka1
•
1. zář 2021

@sraffie malý měl to samé na spodní 3jce a kaz to byl 🤔

sebestka
•
1. zář 2021

Kaz to není, ale čistit zoubky 1x denně, je hodně málo.

sraffie
autor
•
1. zář 2021

@sebestka Ona si je teoreticky čistí 2x denně ale večer jí čistím zuby já a ráno si je šmidlá sama tak to počítám že toho moc nepočistí 🙈 chce teď dělat vše sama takže už večer nastává kravál když kartáček vezmu do ruky já

malenka3
•
1. zář 2021

Rozhodně bych čistila u takhle malého dítěte dvakrát denně (řev neřev, už to absolvuju u druhého dítěte). Pak bych se nevyhýbala fluóru v pastě. Prostě jí bude chybět, pokud teda neberete fluoridové tabletky. U dětí, co neplivou, se tou pastou štětinky jen otírají, takže není třeba se bát, co se stane s tím, co polkne ve slinách.
Tohle budou s velikou pravděpodobností pigmentové změny na sklovině. Z různých ATB, sirupů, ale i určitých potravin.
Pokud trváš má tom nedávat fluór, kup jí aspoň remineralizační pastu gc toothmouth, která se může dávat i miminkům.

sraffie
autor
•
1. zář 2021

@pampeliska1313 Pokud to není tedy kaz lze nějak docílit aby měla zuby zase hezky bílé?

malenka3
•
1. zář 2021

@sraffie zubařka to dokáže během pár vteřin vyleštit. Ty už to nejspíš sama nezměníš.

cuuza
•
1. zář 2021

Rozhodně čisti zoubky dvakrát denně, řev neřev, jednou je fakt málo. Její čištění se opravdu počítat nedá.

sebestka
•
1. zář 2021

@sraffie To chápu 🙂

pampeliska1313
•
2. zář 2021

@sraffie ta výplň zubu sama o sobě bílá je, takže pokud je to skvrna, mělo by to jít o nějaký ten odstín zesvětlit/ odstranit. Nevim upřímně, jestli se takhle malým dětem dělá dentální hygiena a nějaká forma “bělení”, nebo to jde odstranit i jinak, ale zubařka Vám určitě poradí.