icon

Polohovat dítě na slehlou stranu hlavičky? Zkušenosti maminek

soptinda
19. led 2022

Maminky,
Mala 3m ma slehle zahlavi vlevo skrz predilekci.
Podkladam, motivuju, už se to lepší.
Alr prosim o radu, zda polohovat i na slehlou stranu?
Kdo s tim matrle zkusenosti, zakulatila se vám hlavicka casem?
Dekuji
J.

mamikry
19. led 2022

@soptinda První syn si kvůli predilekci slehl hlavičku hodně, hnulo se mu i ouško. Já, blbá prvorodička, jsem netušila, že se to může stát. Zvažovala jsem helmičku, ale doktorka mě ujisťovala, že se to srovná, jak hlavička roste. Synovi je šest, a kdo o tom neví, ten to ani nezeragistruje. Já to vidím, má na jedné straně prostě placatější místo, ale není to nic nápadného. Další děti jsem už polohovala a stejně si ji trošku slehli, neřešim. Záleží na tom, jak moc to u vás je.

emillyhk
19. led 2022

@soptinda Syn měl slehnutou jednu stranu, i když jsem polohovala (otáčel hlavou za chůvičkou 🤦‍♀️). Taky jsem plašila, že bude helmička, ale srovnalo se to i bez ní. Ale chce to opravdu hlídat...

soptinda
autor
19. led 2022

@emillyhk dobrý den a polohovali jste i na slezenou stranu?

emillyhk
19. led 2022

@soptinda Ne, tam se polohoval sám 😉 Ale chce to najít rovnováhu, aby se neslehla právě i ta neslehnutá strana. A nám hodně pomohlo dávat na bříško.

biciklissie
19. led 2022

Dcera měla taky slezelou hlavičku. A polohovací jsem jen na tu neslezenou stranu. S tím, že sama otáčí hlavu na tu nesprávnou, takže se to nakonec "vyrovná". Měla to docela dost (i kdyz na helmicku to nebylo), důsledně jsem polohovala, podkládala ji a zajímavé věci dávala na tu stranu, kam měla být otočená. A u nás se to fakt spravilo rychle, řekla bych že do několika týdnů.

martt
20. led 2022

@soptinda Syn mel sleženou hlavičku. Od 2 měsíce jsme chodili na rehabilitaci. Polohovali jsme jen na tu stranu která nebyla slehlá. Nebo jsme ho na doporučení dávali hodně na břicho. Je mu 5 let a nepoznala by jsi to kde to měl slehle. A to měl docela dost chvíli jsme přemýšleli i nad helmickou.

janica930
20. led 2022

@soptinda prednostne motivovat na oslabenou stranu a hlidat,asymetrie se pak vlece-dcera se spatne plazila,spatne perovala na kolinkach,podava si veci hlavne preferovanou rukou,otaci se pres preferovanou stranu apod.hlavicka povyrostla,zarostla vlasky a videt to moc neni,ted ji bude rok

soptinda
autor
20. led 2022

@martt právě se bojim, aby tim polohovanim na slehlou stranu neslehla i ta dobra...

martt
20. led 2022

@soptinda Chodíte někam na rehabilitaci? Ono už bude mít za chvilku dobu kdy se bude sama převalovat. Udrží ti už trochu hlavičku nad podložkou? Pokud ano nebreci u toho davala bych ji na bříško. Synovi se na bříšku líbilo. Takze pres den byl častěji na tom bříšku. V noci se dost vrtel takže polohování už nemelo moc smysl. On byl teda celkově živější

soptinda
autor
20. led 2022

@martt joprávě uz se toci na bok a zkouší i bříško...pase krásné a otáčí na obe strany... hodne jsem se ji věnovala, aby otacela na obe, jen nam ted zůstala slehla hlavička...

soptinda
autor
21. led 2022

@martt holky a neměly jste podhlavnicky? Pomuzou nebo spis uskodi?

emillyhk
21. led 2022

@soptinda Podhlavníček jsme měli, ale spíš do kočárku a na denní spaní. V noci mi z něj vždycky sjel (polohovali jsme hlavičku výš kvůli refluxu). Ale celkem fajn byl i pytlík s rýží, to poradil tchán. Dávali jsme na tu stranu, kam jsme nechtěli, aby se točil.

martt
22. led 2022

@soptinda Ja se přiznám, že my jsme podhlavníček neměli. Ale ja jsem na radu fyzioterapeutky polohovala pomocí knížky zabalené v rucniku. Ale moc dlouho jsme to nepoužívali on byl pak schopný se otočit na druhou stranu i když tam měl ty knížky. Takže my jsme opravdu hodně přes den dávali na bříško. Ono ho to tam samotného dost bavilo.

alubif
22. led 2022

Za mě teda,pokud je v tomto věku slehla hlavička, tak můžeš ještě měsíc vydržet , ale pak bych to konzultovala s plagiocentrem, nafotis a oni se k tomu vyjádří. My jsme měli helmicku, začli je pozdě, protože dětská doktorka stále tvrdila ,že se to srovná samo nebo to budeme řešit až po roce (co chtěla řešit v tomto věku nevím, když už jsou uzavřené fontanely a strostle švy). Takže jsme na ni v 8m museli zatlačit, aby nam vystavila zadanku. Od miminka rehabilitace, polohování, nic platne. měl predilekci vpravo. Výsledek těžká vada, Hlava slehla, pravá část vůči levé posunuta. Ideální je začít s helmou když udrží hlavu, navíc si rychle zvykne a nošení helmicky je krátkodobá záležitost, protože je hlava ještě měkká. (Syn ji měl dlouho, protože začal pozdě) . My jsme začli pozde a posunuli je se z hranici mírně a až středně těžké vady. když mu byl rok už si helmu sundával... Jsou mu 3 a je to znát. Jako jasné , kdo o tom neví, tak to nevidí. Ale je to kluk, krátké vlasy ... Ale já si třeba tím, že moje dítě mělo helmu si všímám 😁

soptinda
autor
Autor odpověď smazal
alubif
1. únor 2022

@soptinda já nejsem v tomto odborníka, asymetrie tam je, ale nic nedáte za to poslat fotky do plagiocentra, návod je na jejich stránkách. A oni se k tomu vyjádří. Během pár dní. Do 9 m hradí helmu pojišťovna, pak je to za své... Což je asi 15 tisíc