Pozitivní genetické testy a preeklampsie

zuzanaraf146
27. čer 2019

Ahoj dnes mi došel z prvního screeningu výsledek na pozitivní genetické testy pro miminko a mě našli preeklampsii předepsali mi léky a okamžitě jsem se objednala na motol na konzultaci kde mě vzali hned zítra vůbec nevím co s miminkem je mám hrozny strach a nevím co to znamená nejspíš mi budou brát plodovou vodu a toho se hrozne bojím , nemáte někdo zkušenost prosím ?

hermanecka
27. čer 2019

@zuzanaraf146 1.screening taky spatny, geneticka konzultace cca 1hod, vyzpovidani me i.muze(nemoci v rodine) Genetivka si psala poznamky..po hodine odhadla,ze je mimi ok..nabidla odber plodovky..tu muzete a nemusite podstoupit..ja sla,za 2tydny vysledky..miminko v poradku..i kdyz ani plodovka vse neodhali..nektere maminky odber odmitnou i kdyby miminko nebylo v poradku..

pe_tu_ss_ka
27. čer 2019

@zuzanaraf146 m měli tedy všechno v pořádku ještě na 2 screeningu, ale na 3D se jim nezdálo velké množství vody, tak mi dělal hned druhý doktor ještě 3 screening, kde našel vývojovou vadu na trávicím traktu (zúžení z dvanáctíku do duodena - operovatelná vada, po které je malý úplně v pořádku) .. Byli jsme také u genetičky, která také vyloučila další vady (malého vada je totiž většinou přidružená - u Downova syndromu, nebo vady srdce). Ale pro nás klid jsem odběr plodové vody podstoupila (ve 26tt). Nebolí to, je to jako odběr krve. Jen pak se musí dodržovat klidový režim. Malý je ale zcela v pořádku, po porodu šel na operaci, měsíc si poležel v nemocnici a teď je bez následků, má jen jizvičku.. Jinak jsem rodila v Motole a tam ho i operovali. Jsou tam na špičkové úrovni. Držím palce, ať je vše v pořádku.

janule1940
29. čer 2019

Existuje ještě možnost místo plodovky podstoupit speciální krevní testy. Někde to dokáží lékaři napsat tak, že je uhradí pojišťovna. Jinak stojí kolem 10 tis. Spolehlivost stejná jako z odběru plodové vody, ale bez rizika poškození během odběru. Tak si zvaž, jestli ti to nestojí za to.

kaja2016
14. lis 2019

@janule1940 Akorat jsem ve stejne situaci, tak chci jenom doplnit. Ano, krevni test existuje, ALE neni 100% a muze byt falesne negativni. Coz je u testu za 12 tisic pomerne blbe. Zalezi, jestli mamince staci neinvazivni test bez jakehokoliv rizika ohrozeni plodu, ale ktery neni stoprocentni jistotou. Ja bych do testu za techto okolnosti nesla. Budto nic a nebo odber plodovky. Zitra se objednam.

suromana
14. lis 2019

@kaja2016
100% není ani plodovka, krevní testy mají 99,9%, mně to stačilo. Ale já na to šla jen kvůli věku.

kaja2016
14. lis 2019

@suromana Plodovka je udajne100peocentni. Falesna negativita se udajne nedeje. Kdezto u testu z krve ano. Toto je odborny nazor, ale.verim, ze tech nazoru muze byt vice.

suromana
15. lis 2019

@kaja2016
100% vám v medicíně nikdo nikdy nic nepodepíše, když podepisujete souhlas s výkonem, je tam věta, že výsledky nejsou na 100% a nevylučují VVV.
U plodovky je riziko, že odeberou málo materiálu a nepůjde výsledek stanovit. A pro mě každý stý odběr končící potratem potencionálně zdravého dítěte je prostě příliš. To, že dítě bude mít vyloučen Downův s., ještě neznamená, že se narodí zdravé, ale to bych se z toho všeho musela prostě zbláznit. Dnes aby se člověk celé těhotenství jen stresoval a na to já odmítám přistoupit.

kaja2016
16. lis 2019

@suromana Jo to chapu. Ja treba s jednim ditetem a s dvojcaty na ceste ve 38mi letech s podezrenim na downa do podovky pujdu. Pokud mi teda nekdo nenabidne jinou alternativu. On je rozdil test, kde je mozna falesna pozitivita a test, kde ti reknou budto je to ok a nebo ze se jim pokazipi vysledky a zkratka nevedi. S tim uz se da rozhodnout. To si kazda musi zvazit, co je pro ni prijatelnejsi alternativa. Jestli riziko potratu a nebo stejne riziko downa. Prvni je jednorazova vec, ano trauma, ale druhe je celozivotni zalezitost, a co bude az tu jednou nebudes, ze jo.