icon

Předčasná puberta u dcery: Jaké máte zkušenosti?

31veronika31
1. čer 2024

Dobrý den, máme nyní skoro 7,5 letou dceru a řešíme předčasnou pubertu. V prosinci 23 na 7. narozeniny ji vyrostla prsa. Jelikož jsem sama hodně prsatá, i má maminka byla, tak jsem se ani nedivila.

Na 7lete prohlídce neřekla pediatra nic, tj i gyn(řešili jsme jiný problém).Podnět k řešení dala moje endokrinolozka (léčím se s hypofunkci štítné žlázy) v dubnu 24. U dětské ENDO vzali krev (výsledek průměr až podprůměr), kostní věk na 6,5r, gyn stěr hormonální - počátek předčasné puberty (ult začíná děloha a folikuly).

K kvůli nejednoznačnosti dcera postoupila další jiný krevní test (hormon GH) a to už vyšlo pozitivně.
Tzn bude dostávat v intervalech hormony injekčně a pro dokončení kolečka ještě magnetickou rezonanci.
S injekcemi jsem smířená, ale z MR mám obrovský strach. Sice mě gyn, ENDO i jiní uklidnili, že je nádor v tomto případně velmi vzácné, ale jsem úplně vynervovana.
Jaké máte zkušenosti Vy? Dekuji

1pomnenka
1. čer 2024

MR je proto, aby něco nezanedbali, chtějí mít kompletní vyšetření. Nevím, proč plašíš s nádorem.

corry21
1. čer 2024

@1pomnenka protože to je prostě jedna z možností a já docela chápu, že je z toho ve stresu.
Zkušenost nemám, ale přeju hodně štěstí, ať vše zvládáte dobře 🌻

palja
1. čer 2024

@31veronika31 chápu vás, neřešte věci dopředu, které nejsou. Ano, je to bohužel i jedna z možností, ale takové nádory jsou vzácné, nechtějí nic zanedbat. ❤️🍀

merope
1. čer 2024

Není dcera větší? (Vyšší, silnější,...) - tam je předčasná puberta hodně běžná.

31veronika31
autor
2. čer 2024

@merope Ne, má cca 25kg, 123cm. Má teda kromě prsou i pupíček, ale větší obezita to není. Acho, kdyby to počkalo rok, nemusíme to řešit a bude v normě.

31veronika31
autor
2. čer 2024

@palja my už chtěli zasloužený klid. Už x let řešíme kombinaci 2 neurovad, vývojovou dysfazii-rec a poruchu soustředění, to jaro byl ficak skrz xyz různých kontrol, zápisů do x základem aj. Takže opět boj a já se učit novým věcem.... děkuji však za podporu.

svija
2. čer 2024

@31veronika31 - a jaké bude dostávat hormony? Nějaké na tlumení tě předčasné puberty?

31veronika31
autor
3. čer 2024

@svija ano, dnes dostala první dávku. Bude co 3 měsíce vc krevních testů, to asi 2-3 roky.