Předkus u dětí. Jaká jsou vhodná doporučení?
Dobrý den, máte některá zkušenost s předkusem u dětí?
Syn bude mít 2 roky a má mírný předkus. Zubař říkal, že se to řeší až s druhými zuby. Dudel má pouze na usínání, poté vytahuju, přes den vůbec. Pije z lahve s brčkem, myslíte že i tohle je na škodu? Z hrnečku se napít umí, ale to bych ho 100x za den převlékla. Máte nějaké doporučení i třeba na láhve? Nebo zda je možné, že s druhými zuby by se mu to mohlo nějak samo srovnat? Díky
Dcera mela predkus a horni jednicky mela i pres sebe. Ona byla tedy zavislak na dudliku. Po odnauceni dudliku se ji zuby za nejakou dobu srovnaly. Mozna i vyrostla celist....
No a nebo taky ne a skončíte s rovnátky. My věděli že je bude mít už od 3 let. Od 8 let má nasazovací.
Syn měl takový předkus, že zubařka dokonce mluvila a rovnátkách na první zuby 🙄, samo se mu to časem srovnalo a měl nakonec krásné rovné bílé zoubky.
Potom mu vypadly 2 horní řezáky a za půl roku další dva, a protože po vypadnutí mu trvá až rok, co začínají další zuby růst, tak se mu přední dva neskutečně rozjely, má předkus a ještě od sebe oba do strany. Jeden už se mu rovná, protože se z druhé strany tlačí další zub. Ten druhý špatný, tam se mu zub tlačí jako by za nej. Jsem z toho nešťastná, protože mu nějaký kluk ve škole řekl, že vypadá, jak zajíc ☹
Nám zubař doporučil najít si ortodentistu kvůli předkusu jakmile se dceři vyměnily jedničky a dvojky, to jí bylo asi šest let, nezdálo se mu to. Cca půl roku trvalo, než nás vůbec někde vzali. Někde nás odmítli rovnou, měli stop stav. Takže jsme alespoň někde zaregistrovaní a co půl roku má dcera termín, kde to ortodentista sleduje. Už je jisté, že jednou ty rovnátka mít bude, je jen otázkou kdy, zatím to není akutní a ještě se v té puse toho bude hodně dít. Ale jsem ráda, že je to pod kontrolou, sama jsem rovnátka měla a neuvěřitelně mi to zlepšilo kvalitu života do budoucna.
Moje dcera předkus podědila po tatínkovi, takže my věděli od narození, že bude potřeba s tím něco dělat. Od 5L jsem s ní chodila na ortodoncii, od 6L nosila na noc takový monoblok na dolní čelist, který podporoval růst té čelisti, trvalo to 2 roky a srovnalo se to skvěle. Pak ještě měla stála rovnátka na srovnání s mírných nerovností.
@te_reza ja jsem ale nezmiňovala artikulaci. Sama jsem logoped, vím, co je náplní naší práce a opravdu se věnujeme velmi širokému spektru obtíží. Ne jen dyslaliím - tedy patlavosti nebo špatné artikulaci.
Jinak, pokud bych si mohla dovolit, na dýchání ústy, aby dítě začalo dýchat správně, a to nosem, je fajn používat brčka a foukat. Ale zase, i brčko/slámka musí být vložena v ústech správně.
Jak zmiňovala zakladatelka ty lahve s brčkem - je to super vynález, ale brčko musí být v pusince opřeno jen o rtíky, nebělí by byt zkousnuto zoubky atd. Pak se právě kazí postavení dentice. Ale každé dítě je individuální a je super, že vaše holčička má artikulaci v normě.
@jipe ja byla se synem na ortodoncii v 7 letech, dle rtg mu bude chybět 5 stálých zubu, teď půjdeme po půl roce na kontrolu, dělali mu různé snímky a bude se to porovnávat a dle toho se uvidí, co dal, ale na rovnátka je prý brzy.
@jana5382 pomáhají buď zarážky a nebo, což u takhle malých dětí je bezpečnější - chytit brčko téměř u konce, aby si jej dítě nezasouvalo tak hluboko do úst. To znamená cca 0,5 cm od okraje. Takže brčko by mělo být umístěno před zuby, nikoliv mezi nimi. 😊 Samozřejmě to chce cvik, dítě, pokud už pije samo, což v tomhle věku asi ano, kdy chtějí dělat vše samy, bude to boj. Nicméně není to všespásné. A zároveň, to, že dítě pije “nesprávně ” brčkem, nemusí znamenat, že bude mít špatné postavení dentice, patra apod.

Vůbec bych se tím nezaobírala, s druhými zuby může být vše ok. To by musely mít předkus všechny děti, které měly dudlík třeba do 4 let. Dříve se dudlíky neřešily.