icon

Předkus u dětí. Jaká jsou vhodná doporučení?

jana5382
6. bře 2025

Dobrý den, máte některá zkušenost s předkusem u dětí?
Syn bude mít 2 roky a má mírný předkus. Zubař říkal, že se to řeší až s druhými zuby. Dudel má pouze na usínání, poté vytahuju, přes den vůbec. Pije z lahve s brčkem, myslíte že i tohle je na škodu? Z hrnečku se napít umí, ale to bych ho 100x za den převlékla. Máte nějaké doporučení i třeba na láhve? Nebo zda je možné, že s druhými zuby by se mu to mohlo nějak samo srovnat? Díky

1pomnenka
6. bře 2025

Vůbec bych se tím nezaobírala, s druhými zuby může být vše ok. To by musely mít předkus všechny děti, které měly dudlík třeba do 4 let. Dříve se dudlíky neřešily.

kristyn86
6. bře 2025

Dcera mela predkus a horni jednicky mela i pres sebe. Ona byla tedy zavislak na dudliku. Po odnauceni dudliku se ji zuby za nejakou dobu srovnaly. Mozna i vyrostla celist....

te_reza
6. bře 2025

No a nebo taky ne a skončíte s rovnátky. My věděli že je bude mít už od 3 let. Od 8 let má nasazovací.

pinkninja
6. bře 2025

@jana5382 Pokud mate pochybnosti, poraďte se s ortodontistou. Určitě není pravda, že se to srovná s druhými zuby. Batoleci patro je měkké a dudlík může způsobit nevratné změny, pokud se vada nebude řešit včas. Bavíme se o extrémním případě, ale…

jipe
6. bře 2025

@te_reza my to víme taky od 3, na ortodoncii jde teď v necelých 10, uvidíme, jaké řešení vymyslí. Dudlík nemel nijak extra dlouho, ale ta čelist je taková jaká je

te_reza
6. bře 2025

@jipe Elena má předkus hlavně proto, že dýchá pusou. Jako v listopadu to byl rok a srovnalo se jí to fest. Jenže furt pusu dokořán 🤦

jana5382
autor
6. bře 2025

@pinkninja a kdy je vhodné to řešit na te ortodoncii? Teď je asi ještě brzy ne?

macik84
6. bře 2025

Syn měl takový předkus, že zubařka dokonce mluvila a rovnátkách na první zuby 🙄, samo se mu to časem srovnalo a měl nakonec krásné rovné bílé zoubky.

Potom mu vypadly 2 horní řezáky a za půl roku další dva, a protože po vypadnutí mu trvá až rok, co začínají další zuby růst, tak se mu přední dva neskutečně rozjely, má předkus a ještě od sebe oba do strany. Jeden už se mu rovná, protože se z druhé strany tlačí další zub. Ten druhý špatný, tam se mu zub tlačí jako by za nej. Jsem z toho nešťastná, protože mu nějaký kluk ve škole řekl, že vypadá, jak zajíc ☹

jana5382
autor
6. bře 2025

@macik84 no právě z toho mám velký strach i do budoucna skrz ostatní děti, šikanu apod.

jipe
6. bře 2025

@jana5382 myslím, že se to řeší nejdřív, jak jsou stálé dvojky a šestky venku. My měli jít v 9, nějak to neklaplo. Bojím se toho. Syn má vysoké úzké patro

macik84
6. bře 2025

@jana5382 já pořád doufám, že se to srovná, jak ty první.

jana5382
autor
6. bře 2025

@macik84 v dnešní době se prostě pořád něco musí dít, stále nějaký komplikace a problémy. Dřív takových věcí vůbec nebylo a to myslím obecně, ne jen teď ty zoubky

macik84
6. bře 2025

@jana5382 já pracuji na ZŠ a denodenně mě něco překvapuje. 😁

jipe
6. bře 2025

@jana5382 vždycky něco bylo, jen se o některých věcech tolik nemluvilo.

pinkninja
6. bře 2025

@jana5382 Ano, na rovnátka nebo korekci je jistě brzy. Ale určitě rozpozná, jestli je to jen “predkus” nebo závažnější vada. Jestli ihned zrusit dudlik apod. Je to na Vas.

aliishaa
7. bře 2025

Nám zubař doporučil najít si ortodentistu kvůli předkusu jakmile se dceři vyměnily jedničky a dvojky, to jí bylo asi šest let, nezdálo se mu to. Cca půl roku trvalo, než nás vůbec někde vzali. Někde nás odmítli rovnou, měli stop stav. Takže jsme alespoň někde zaregistrovaní a co půl roku má dcera termín, kde to ortodentista sleduje. Už je jisté, že jednou ty rovnátka mít bude, je jen otázkou kdy, zatím to není akutní a ještě se v té puse toho bude hodně dít. Ale jsem ráda, že je to pod kontrolou, sama jsem rovnátka měla a neuvěřitelně mi to zlepšilo kvalitu života do budoucna.

sarihy
7. bře 2025

Moje dcera předkus podědila po tatínkovi, takže my věděli od narození, že bude potřeba s tím něco dělat. Od 5L jsem s ní chodila na ortodoncii, od 6L nosila na noc takový monoblok na dolní čelist, který podporoval růst té čelisti, trvalo to 2 roky a srovnalo se to skvěle. Pak ještě měla stála rovnátka na srovnání s mírných nerovností.

a___1
8. bře 2025

@te_reza Dobrý den, na tohle by mohl pomoct i logoped. Celkově, když se podíváte na obrázky mouth breathers vs. nose breathers, je vidět, co to dělá s obličejem, otevřená ústa a dýchání ústy převážně, kazí zoubky.
Držím palce 🍀

te_reza
8. bře 2025

@a___1 tak ona mluví perfektně, výslovnost má skvělou už od mala, ale ona má pocit, že když musí mít zavřenou pusu, tak nemůže mluvit a tím je u ní vyřešeno.

a___1
9. bře 2025

@te_reza ja jsem ale nezmiňovala artikulaci. Sama jsem logoped, vím, co je náplní naší práce a opravdu se věnujeme velmi širokému spektru obtíží. Ne jen dyslaliím - tedy patlavosti nebo špatné artikulaci.
Jinak, pokud bych si mohla dovolit, na dýchání ústy, aby dítě začalo dýchat správně, a to nosem, je fajn používat brčka a foukat. Ale zase, i brčko/slámka musí být vložena v ústech správně.
Jak zmiňovala zakladatelka ty lahve s brčkem - je to super vynález, ale brčko musí být v pusince opřeno jen o rtíky, nebělí by byt zkousnuto zoubky atd. Pak se právě kazí postavení dentice. Ale každé dítě je individuální a je super, že vaše holčička má artikulaci v normě.

jana5382
autor
9. bře 2025

@a___1 a máte nějaké doporučení jak to ani ne dvouleté dítě naučit, aby to brčko nezkousával?

krasna_neznama86
9. bře 2025

@jipe ja byla se synem na ortodoncii v 7 letech, dle rtg mu bude chybět 5 stálých zubu, teď půjdeme po půl roce na kontrolu, dělali mu různé snímky a bude se to porovnávat a dle toho se uvidí, co dal, ale na rovnátka je prý brzy.

a___1
10. bře 2025

@jana5382 pomáhají buď zarážky a nebo, což u takhle malých dětí je bezpečnější - chytit brčko téměř u konce, aby si jej dítě nezasouvalo tak hluboko do úst. To znamená cca 0,5 cm od okraje. Takže brčko by mělo být umístěno před zuby, nikoliv mezi nimi. 😊 Samozřejmě to chce cvik, dítě, pokud už pije samo, což v tomhle věku asi ano, kdy chtějí dělat vše samy, bude to boj. Nicméně není to všespásné. A zároveň, to, že dítě pije “nesprávně ” brčkem, nemusí znamenat, že bude mít špatné postavení dentice, patra apod.